Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Redovno druženje članica Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina nastavilo se i ovoga, drugog utorka mjeseca rujna, u isto vrijeme (18,30 sati), u ugodnom kutku okruženom policama prepunima knjiga.

Tema susreta knjiga je autorica Cathleen Miller i glavne junakinje Waris Dirie : „Pustinjski cvijet“.

Cathleen Miller rođena je u Americi, živi u Kaliforniji. Intervjuirala je diplomate i poznate državnike na pet kontinenata, ali i pacijente u bolnicama Addis Ababe. Njezini radovi pojavljuju se u mnogim časopisima u Americi uključujući San Francisco Chronicle, Washington Post, Chicago Tribune and Los Angeles Times. Njezina knjiga Champion of Choice, biografija je lidera Ujedinjenih naroda, Nafis Sadik.

Veoma živu raspravu popraćenu dubokim emocijama potakla je kod članica Kluba nevjerojatna životna priča glavne junakinje Waris Dirie rođene u Somaliji, koja je kao petogodišnja djevojčica preživjela spolno sakaćenje. Otac ju je, po običaju, želio sa trinaest godina udati za čovjeka koji joj je mogao biti djed, ali ona bježi u London. Obitelj bi za tu udaju, opet po običaju, dobila pet deva. Priča je pretočena u knjigu naziva „Pustinjski cvijet“, a zatim i u istoimeni film. Djevojčica Waris pobjegla je gola, bosa i nepismena, a danas je ostvarila svjetsku manekensku karijeru i veleposlanica je Ujedinjenih naroda. Utemeljiteljica je zaklade Waris Dirrie. Odlučno i predano zagovara ljudska prava i bori se protiv genitalnog sakaćenja žena.

Najstrašnije od svega, zaključile su članice Kluba, činjenica je što i danas mnogo djevojčica postaje žrtva obrezivanja u Africi, na Bliskom istoku, u jugoistočnoj Aziji te među mnogim imigrantima u Europi.

Waris je, kako navodi u knjizi, obrezana slomljenom britvicom. Nakon toga je sašivena kocem provlačenim kroz rupice načinjene uz pomoć akacijinog trnja. Noge su joj bile povezane preko mjesec dana.

U Somaliji prevladava drevna mudrost da se među djevojčinim nogama kriju zli duhovi i te dijelove valja odstraniti: klitoris, labia minora i veći dio labia majora izrežu se, rana se zašije i ostaje samo ožiljak.

Waris Dirrie objavila je četiri autobiografske knjige.

Članice Kluba ocijenile su njezinu knjigu „Pustinjski cvijet“, vrlo dobrom ocjenom (3,72).
Slijedeći sastanak kluba održat će se drugog utorka u mjesecu listopadu u 18,30 sati.

Tema susreta, knjiga je autora Iana McEwana „Solar“. Čitajte!

Zavirit ćete u svijet tolike ljepote i savršenstva da će Vam onih nekoliko trenutaka nadoknaditi sav trud koji ste uložili da biste shvatili pravi smisao onoga što je najbolje u životu.

Skip to content