Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Drugog utorka u mjesecu, u 18.30, već 22. put susreli su se članovi Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, u ugodnoj predvalentinskoj atmosferi i ambijentu kojim je zračila knjižnica uz tihe zvuke glazbe Ennia Morriconea iz filma “Dobar, loš, zao” Sergia Leonea.

Povod susreta je roman “Adio kauboju” Olje Savičević Ivančević za koji je spisateljica 2011. osvojila književnu nagradu tportala roman@tportal.hr.

Tema je lokalna. Roman prikazuje sliku mjesta negdje u Dalmaciji, provinciji na poluotoku okruženom morem u kojem vladaju nezaposlenost, dokolica, netolerancija, nasilje, lokalni gazda, generacija koja se osipa. Riječ je o romanu dinamike s potkontekstom iz kojeg izlaze simboli vesterna, dobrih i loših momaka, vrijeme koje brzo prolazi, tehnologija nekog drugog vremena koja je već povijest.

Spisateljica je vrsni poznavatelj jezika, njegovih mogućnosti, koristi lokalizme, slengove, otkriva temperament provincijskog mjesta na moru. Zadivljuje spisateljičina lakoća, dinamika pripovijedanja, prebacivanja tema, korištenje poveznica kojima stvara priču, bogatstvo likova, situacija koje stvaraju jedan svijet koji je i dobar i loš.
Članove Čitateljskog kluba posebno je zadivio stil pisanja ovoga romana. Način na koji je autorica napisala priču. Knjiga “Adio kauboju” Olje Savičević Ivančević dobila je srednju ocjenu 3,5.

Za idući susret Čitateljskog kluba čitamo knjigu “Vidiš koliko te volim” španjolskog pisca Luisa Leantea u kojoj autor progovara o srazu kultura i društvenih klasa. Roman je osvojio uglednu španjolsku nagradu “Premio Alfaguara de Novela”.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Skip to content