Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Već dvadeset i šesti put članovi Čitateljskog kluba susreli su se u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Slatina kako bi raspravljali o, ovaj put, knjizi “Djevojke sa slika” kanadske spisateljice Cathy Marie Buchanan. U opuštenom, neformalnom razgovoru o pročitanoj knjizi dotaknuli smo se mnogih situacija, likova koji su obilježili tekst romana i navodili nas da ih ponovno oživimo. Knjiga nas je nakratko odvela u raspravu i o temama naoko udaljenim od književnog teksta.

Radnja romana smještena je u zlatno doba kulturnog procvata Pariza druge polovice 19. stoljeća. Pozadina romana nastajanje je jednog od najslavnijih djela kiparstva. Nadahnuta dokumentarnim filmom o Degasovoj skulpturi “Mala četrnaestogodišnja djevojčica” autorica je istraživala o životu djevojčice koja mu je za skulpturu pozirala. Otkrila je tešku i neobičnu životnu priču male balerine Marie van Goethem. U Parizu upotpunjuje svoje znanje o vremenu i okolnostima u kojima Marie odrasta. Prikupljena saznanja uobličila je u ovu potresnu, ali i toplu priču o tri sestre.

Iza pozlaćenih kulisa slavne pariške Opere krije se svijet gladi, zavisti, ljubomore, ambicije, a kroz živote sestara doznajemo o snazi života, odanosti, ljubavi, zajedništva, sestrinske ljubavi, prihvaćanja u svijetu siromaštva.

Knjiga je dobila prosječnu ocjenu 4,15.

Za sljedeći susret Čitateljskog kluba odabrali smo knjigu “Terapija” mladog berlinskog pisca i novinara Sebastiana Fitzera. Vješto napisan i vođen roman koji nudi fantastične preokrete do samog kraja, i gdje gotovo ništa nije onakvo kakvim se u početku čini.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Skip to content