Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Članice Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina ponovno su se sastale po svom uobičajenom rasporedu, drugi utorak u mjesecu. Kao i uvijek, povod susreta jedna je od knjiga iz fonda knjižnice koju smo čitali, a ovoga puta to je knjiga „Život djevojaka i žena” Alice Munro, kanadske spisateljice koja je 2013. godine za svoje književno stvaralaštvo dobila Nobelovu nagradu. Spisateljica je poznata po svojim pričama u kojima uspijeva prikazati ukupnost epskih razmjera za koje je često potreban cijeli roman.

Djelo zbog kojega smo se susreli sastavljen je od osam poglavlja koja se mogu čitati i kao samostalne priče koje su povezane jednim likom, naratorom koji priča. Glavni lik, poveznica svih poglavlja ovoga roman je djevojčica, djevojka Del. Sredina u kojoj se radnja događa je provincija, kanadska, a mogla bi biti bilo koja, pa i naša, jer autorica je uspjela preko malih, sitnih detalja u životu svojih junaka dočarati upravo ono što je prepoznatljivo u svakoj sredini, životno. Knjiga je jedini roman koji je autorica napisala i uglavnom se svidio većini članica kluba, naročito prve priče u kojima ima dosta opisa prekrasne kanadske prirode, životinja, zanimljivih i živopisnih likova. Članice su zapazile pitanja koja spisateljica navodi u romanu. Jedna od pitanja su o odrastanju, vjeri, ljubavi, novcu, provinciji, feminizmu, muško-ženskim odnosima. Čitava je galerija likova u ovom zgusnutom i kako je jedna naša članica dobro zapazila, tekstu gotovo bez dijaloga koji zahtjeva pozornost i usredotočenost. Likovi romana su povezani na bilo koji način sa glavnim likom, djevojčicom, djevojkom Del. Tu je njena obitelj, rodbina, susjedi, prijatelji, školski prijatelji, nastavnici, simpatije, sumještani. Pri čitanju je trebalo pozorno pratiti mnoštvo sporednih likova ovoga romana jer svaki od njih ima svoje mjesto pod suncem koje je autorica željela prikazati i dati mu prostora koji zaslužuje. Uglavnom, roman je dobio ocjenu 3,63.

Za travanj čitamo roman „Potpuno spaljen” francuskog pisca i scenarista Gilles Legardiniera, knjigu sa dozom humora, a što priliči travnju.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Skip to content