Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

   U utorak, 12. ožujka 2024. u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Slatina održan je novi susret Čitateljskog kluba za odrasle na kojemu smo razgovarali o pročitanoj knjizi „Majstor zagonetki“ američke spisateljice Danijelle Trussoni. Knjigu je pročitalo 15 članova, ali zbog nemogućnosti prisustvovanja, osam ih je poslalo svoje osvrte na pročitano.

   Riječ je o trileru s elementima nadrealnog, mističnog u kojemu se svijet prikazuje kao velika zagonetka koju glavni lik romana, Mike Brink, s drugim akterima priče treba riješiti prije nego što se dogodi katastrofa. Glavni lik u mladosti doživljava nesreću koja rezultira rijetko medicinsko stanje, stečeni savant sindrom kojim dobiva sposobnost rješava najsloženijih zadataka u vrlo kratkom roku. Jedan je od rekordera u pamćenju znamenki broja Pi i postaje izvrstan matematičar koji s lakoćom stječe akademsko zvanje. Odbija sve prestižne ponuđene poslove i bavi se rješavanjem zagonetki, postaje majstor zagonetki. Prožimanjem prošlosti i sadašnjosti pred čitateljem se prikazuje ljepota stvaranja, ali i strahota uništavanja. Mistična kabala, kriptografija, internet, društvene mreže, kriptovalute skrivaju strah koji prijeti za zavlada svijetom. Roman govori o ljudskim slabostima, ali i težnji ka besmrtnosti. Vječita borba dobra i zla još od samih prapočetaka ovdje je prisutna, a radoznalost prerasta u opsesiju.

   Ako ste ljubitelj teorija zavjera, mističnih tema, nisu vam strane moderne tehnologije ovo je knjiga za vas. Spoj znanstvenika, umjetnika, tajnih službi, psihijatara, New Yorka, Pariza, Praga, prošlosti, sadašnjosti, držat će vam pažnju.

   Broj Pi jedan je od najvažnijih brojeva u matematici i fizici i njegova vrijednost zaokružena na dvije decimale iznosi 3.14, a pošto se u nekim zemljama kod datuma prvo piše mjesec pa zatim dan, 14. 3. proglašen je Danom broja Pi. Ujedno, to je datum rođenja Alberta Einsteina (1879.), odnosno smrti Stephena Hawkinga (2018.). Čitajući knjigu „Majstor zagonetki“ Danielle Trussoni u kojoj se broj Pi spominje već na prvim stranicama romana, a matematika uzdiže na mjesto koje joj i pripada i sami smo odali počast broju za kojega znanstvenici navode da sadržava odgovore na pitanja o beskonačnosti svemira.

   Knjiga „Majstor zagonetki“ u prvom dijelu romana nas je privukla svojim stilom pisanja, radnjom, temama koje je navodila, likovima, tako da smo uživali u čitanju. U drugoj polovici knjige, kako smo sve više išli prema kraju, počeli smo se pomalo buniti i negodovati zbog elemenata koje je spisateljica uvodila. Kraj romana za većinu je predstavljao razočaranje. Očekivali smo neki drugi kraj. Možda je previše futuristički. Od članova Čitateljskog kluba knjiga je dobila ocjenu 3,73.

   Sljedeći susret Čitateljskog kluba za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Slatina održat će se 9. travnja, 2024. u 17.30 sati. Čitamo roman „Djevojka sa svim darovima“ M.R. Carey čija se radnja događa u ne tako davnoj budućnost.

Skip to content