Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

     U utorak, 14. svibnja 2024. održan je novi sastanak Čitateljskog kluba za odrasle Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. Bio je to 81. susret članova kluba, a ujedno i osma godina zajedničkog druženja uz knjigu. Prisjetili smo se prvih sastanaka na kojima smo bojažljivo, možda i nespretno iznosili svoje utiske na pročitano djelo pred drugima, čak i nepoznatim osobama. Skupina ljudi različita skoro u svemu, a opet, nevidljivim nitima povezana ljubavlju prema knjizi, pisanoj riječi, godinama bira knjige različitih tema, stilova pisanja, žanrova koje čita i razgovara o njima. I tako osam godina.

    U vrlo ugodnoj atmosferi prostora Gradske knjižnice Slatina razgovarali smo o romanu „Tko je Maud Dixon?“ američke spisateljice Alexandre Andrews. Knjiga je inspirirana famom oko tajanstvene talijanske spisateljice Elene Ferrante. Roman je psihološki triler koji je u svom uvodnom, kraćem dijelu usporen jer na scenu postavlja radnju i likove romana. Kako radnja teče postaje sve ubrzanija i drastičnija, a iz SAD-a, odnosno New Yorka seli se u živopisni Maroko. Anonimna spisateljica i druga koja to tek treba postati, prava ubojstva kao podloge za dobre romane, gubljenje identiteta jeste ono što bi zainteresiralo ljubitelja dobrog trilera. Knjiga nam se svidjela, pogotovo njen drugi dio pun napetosti i promjena koje nas drže u neizvjesnosti do samoga kraja koji je još jedan obrat, a od nas je dobio prosječnu ocjenu 4,44.

    Sljedeći susret Čitateljskog kluba je u utorak, 11. lipnja 2024. u 17.30 sati i čitamo roman „Galveias“ portugalskog pisca Josea Luisa Peixota za koji je 2016. god. dobio nagradu Oceanos, a kod nas je izašao u izdanju Edicije Božičević, 2017. god. Riječ je o romanu koji prikazuje malo portugalsko selo ušuškano u svoju rutinu koju će narušiti pad meteorita.

Skip to content