Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2016, Gradska knjižnica i čitaonica Slatina skromnim je udjelom učestvovala u godišnjem Projektu poticanja čitanja „Čitanje knjiga super je igra! Područne škole u Donjim Meljanima Osnovne škole Josipa Kozarca.

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina je, nakon uspješno izvršene redovne revizije i otpisa 2014/15, Školi poklonila 191 svezaka knjiga, većinom lektirnih naslova koje je su smještene u školski kutak za čitanje.
Knjižnica, već tradicionalno, ima dobru suradnju sa Školom i učiteljicama Martinom Grgurić i Mirjanom Prlić koje redovno dovode učenike u prostore knjižnica i potiču ih na čitanje različitim pričaonicama i likovnim radionicama.

Ovoga puta knjižničarka Gradske knjižnice posjetila je Školu gdje je, u suradnji s učiteljicama, sudjelovala u pričaonicama, čitanjima priča i likovnim radionicama. Knjižničarka je, uz slikovni prikaz glavne junakinje iz romana Astrid Lindgreen, Pipi Duge Čarape, djeci slikovito opisala kako je autorica počela pisati, a zatim se razgovaralo o samoj junakinji i radnji knjige za koju su čula sva djeca jer je pretočena u slikovnice i crtane ili igrane filmove. Mnogi će kasnije pročitati i knjigu i oduševiti se dobrotom i jačinom malene djevojčice.
Učenici su oduševljeni knjigama koje je knjižnica poklonila Kutku za čitanje i od mnoštva koje su pročitali, učiteljica Mirjana predložila je čitanje u skladu sa smjernicama, a to je priča Ivane Brlić Mažuranić „Šuma Striborova“. Čitala su učenici četvrtih razreda u skladu s misli vodiljom o čitanju „sto na sat“, ali i sa vlastitim doživljajem priče koju su u potpunosti razumjeli što je pokazala rasprava o pročitanome.

Na samom kraju, uslijedila je likovna radionica. Učenici su mogli na hamer papir skupno naslikali lik ili naslovnicu svoje omiljene priče ili one koju su slušali u današnjem susretu.

Prema interesima učenika i dobnom uzrastu, formirane su četiri skupine djece koji su slikali svoju omiljenu priču: „Vlak u snijegu“ Mate Lovraka, Čudnovate zgode šegrta Hlapića, Ivane Brlić Mažuranić, „Maca papučarica“, Elle Perroci i „Šuma Striborova Ivane Brlić Mažuranić.

Učenicima prvih razreda poklonjeno je besplatno članstvo u knjižnici za narednih godinu dana.

Skip to content