Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Djeca Dječjeg vrtića „Zeko“, predškolska skupina, posjetila je u petak, 27. travnja 2018. Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina u pratnji odgajateljice Danke Gojić Kajzer i ravnateljice Sanele Valpovac

Tema druženja u Knjižnici povezana je s Međunarodnim danom planeta Zemlje i zaštitom čovjekove okoline.  Knjižnica Slatina posebnu pažnju usmjerila je ljubavi prema prirodi i pravima i potrebama djece, a u suradnji s knjižničarskom zajednicom s obzirom na potrebu za knjižničnim sadržajima i programima usmjerenim na važnost i nacionalne i svjetske prirodne baštine, te promicanjem i podizanjem opće svijesti o potrebi očuvanja okoliša i održivog razvoja, kao i intenziviranjem postojeće suradnja među ustanovama razmjenom spoznaja o dosadašnjem i predviđenom utjecaju njihovih programa na najmlađe korisnike.

Knjižničarka je upoznala djecu s načinom posuđivanja knjiga, službama i uslugama Knjižnice. Djeci je zatim prezentirala edukativnu slikovnicu: „Nije smeće sve za vreće“, autora Marice Milčec i Daria Kukića. Priča govori o dječaku Dadi kojemu je bilo dosadno te je odlučio crtati, potrošio sve papire napunivši koš za smeće, ali prostor uokolo. Majka ga je poučila da crta i sa druge strane papira te tako smanji otpad, ali i količinu novca potrebnu za kupovanje papira.

Djeca su točno odgovorila u koje se boje spremnika razvrstava određena vrsta otpada te da se otpad reciklira. U priči Blanke Pašagić „Zašto patuljci više ne vole ljude“, djeca su upoznala obitelj koja ne čuva svoju okolinu i mišljenja su da je takvih na sreću malo.

Knjižničarka je, uz pomoć stručne suradnice koja je izrezala predloške od papira, ponudila djeci oslikati raznobojne cvjetove kojima će uljepšati svoju okolinu.

Ova skupina predškolaca izrazila je želju za razgledavanjem velikog broja slikovnica među kojima su i one koje postavljaju različita pitanja i razvijaju dječji kreativnost i maštu, potiču na razmišljanje, iskušavaju njihovu sposobnost izvođenja zaključaka zabavnim igrama logike, dosjetljivosti i zapažanja.

Na kraju susreta, djeca su otpjevala pjesmu o planetu Zemlji.

Knjižnica im je poklonila besplatno članstvu u narednih godinu dana.

Skip to content