Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ne znate što čitati ovog ljeta kod kuće ili na plaži? U nastavku vam donosimo izbor slikovnica i romana različitih žanrova.

Raspoloživost pojedinog naslova provjerite u našem Online katalogu na linku:

https://library.foi.hr/lib/39

 

 

Preporuke za najmlađe članove :

 

Kornjačica i more // Becky Davies, Jennie Poh

Kornjačica voli ocean svim svojim srcem. Već godinama ona ponavlja svoje veličanstveno putovanje svijetom sve do krasnih koraljnih grebena. No jednog dana primijeti da se ocean promijenio. Je li moguće da je Kornjačino putovanje zauvijek završeno?

Putuj s jednom malom kornjačom u ovoj priči koja istražuje borbu za život u moru dok plastika i zagađenje prijete njegovim stanovnicima.

 

Olujni kit // Benji Davies

Ovo je priča o usamljenu dječaku, kitu koji se nasukao na plaži i prijateljstvu koje će zauvijek promijeniti njihove živote.

Ovu nježnu slikovnicu koja će vam ugrijati srca napisao je i ilustrirao Benji Davis, jedan od najdarovitijih autora za djecu.

 

Peppa Pig: dan na jezeru / [autori likova Neville Astley, Mark Baker]

Peppa i njezina obitelj provest će dan na jezeru. Tamo ih čekaju čamci, pedaline i brojna uzbuđenja! Zaplovi i ti s njima! Slikovnica je namijenjena djeci vrtićke dobi.

 

 

 

Mica Lađarica // Nada Horvat

Mica Lađarica, jedna od osobitih mica spisateljice Nade Horvat, malo se zaigra, pa krene na plovidbu morem. Na svoj mačji način nosi se sa snažnim vjetrovima, s velikim valovima, sa stjenovitim otokom i s rupom na svome plovilu.

Igrajući se s morem spretno nas vraća u sigurnu luku. U tome joj pomažu prijatelji galebovi, pa svi zajedno možemo slušati priču o Micinoj morskoj pustolovini. Svojim slikama u ovoj slikovnici znameniti Vjekoslav Vojo Radoičić uspio je postići težnju pravoga majstora – ne slikati za djecu, nego slikati kao dijete.

 

Pričaonica za pet – Mali roza razgovori // Gemma Barder

Svaka od ovih pet kratkih i zabavnih priča sadrži zanimljivu poruku.

Saznajte kako se princeza Amelija naučila lijepo ponašati, što je izradila vrijedna šumska vila i je li moguće postati morska sirena.

Mali roza razgovori razveselit će mališane željne lijepe priče!

 

Preporuke za djecu:

 

Anica na ljetovanju // Desa Muck

Anica obožava more i sve što je s njime povezano, pa jedva čeka odlazak na ljetovanje. Ali umjesto bezbrižnog brčkanja u moru, ona i prijatelj Jakov doživjet će mnogo nezaboravnih dogodovština koje će im još dugo ostati u sjećanju.

Odlična priča za početnike u čitanju.

 

 

 

 

Maša i ljeto // Sanja Pilić

Završila je školska godina i pred Mašom je skoro tri mjeseca uživanja. Ove će godine krenuti na more bez roditelja, samo s bratom, u posjet baki i djedu u Rovinj… koga će tamo upoznati, s kim će se družiti i kako će se provesti pročitajte u ovoj knjizi.

Priča pogodna za početnike u čitanju.

 

 

 

 

Kobno ljeto // R.L.Stine

Godinu dana nakon što su se upoznale, Marla poziva svoje prijateljice da provedu nekoliko ludih ljetnih dana u njezinoj kući na plaži. Claudia, Joy i Sophie oduševljeno prihvaćaju poziv imajući na umu samo kupanje, sunčanje i naravno, lude provode.

Premda je kuća i ljepša nego što su očekivale, a Marla izvrsna domaćica, nezgode su im stalno za petama. A nakon što sunčanje završi strašnim opeklinama a kupanje gotovo utapanjem, djevojke će shvatiti da “nesreće” nisu slučajne i da bi njihovo ludo ljeto moglo postati kobno.

 

 

 

Morski dnevnik Pauline P. // Sanja Polak

Još jedan u nizu dnevničkih zapisa desetogodišnje djevojčice Pauline koji čitatelje ovog puta odvodi na more, u školu u prirodi. Umjesto uobičajenih morskih aktivnosti, plivanja i ronjenja, djeca će uz smijeh i pokoju suzu osim školskog gradiva, pod budnim okom svojih učitelja, savladati i puno praktičnih životnih vještina, što će pridonijeti jačanju njihove odgovornosti i samopouzdanja. Ovaj roman o odrastanju namijenjen je čitateljima mlađe školske dobi.

 

 

 

Ljeto za pamćenje // Miro Gavran

Glavni lik romana je dječak Ivo koji je poslan u špijunsku misiju nakon što se njegov djed zaljubio u svoju nekadašnju školsku kolegicu na proslavi mature. No misija se dodatno zakomplicira nakon što se i on zaljubi, i to u unuku djedove ljubavi.

 

 

 

Skip to content