Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dugo, čitko ljeto

Ljeto, godišnji odmori, visoke temperature, jako sunce, čežnja za rashlađenjem, opuštanjem, usporavanjem… Svima nam je cilj isti: u hladnom kutku doma (plaže, planine, dvorišta) pronaći mir i preživjeti ove vrele dane. Ako tražite način kako dodatno ispuniti to vrijeme opuštanja, donosimo preporuke za posudbu u našoj Knjižnici i ugodno čitanje.

1. Adreinne MacDonnel „Mjesec nad Firencom“

Doktor Ravell je mladi uspješni liječnik koji pomaže ženama zatrudnjeti. Pomaže ženama svih društvenih slojeva, a pravi mu izazov predstavlja rad s Erikom, lijepom opernom pjevačicom iz ugledne obitelji. Nakon neuspješnih pokušaja, Eriku već polako napušta nada i razmišlja o drastičnom potezu: želi ostaviti muža te raditi na karijeri u Italiji. Odnos s doktorom Ravellom joj mijenja život u potpunosti.

Roman divno govori o strastvenim ljubavnim odnosima, važnim životnim odlukama, a najviše o izboru koji se pred ženu postavlja. Mlada Erika mora odabrati između uloge majčinstva, za čime žudi godinama, i svoje profesionalne karijere, koja joj daje snage za život.

Autorica je u pisanje ovog romana unijela povijesne elemente vlastite obitelji te uspjela stvoriti roman koji će probuditi sva vaša osjetila.

2. Arno Geiger „Priča o starom kralju koji nije mogao pronaći svoj dom“

 Autor nam u ruke i na čitanje predaje priču o svome ocu koji boluje od Alzheimerove bolesti. Pripovijeda nam o ocu kojemu se uspomene polako brišu i nestaju bez traga, ali i o ocu koji je, usprkos bolesti, i dalje pun životne mudrosti. Dobivamo uvid u razgovore oca i sina, njihovo ponovno upoznavanje i zajedničko istraživanje, kako prošlosti tako i budućnosti. Ovo je zapravo vedra priča ispunjena duhom života. Možda se taj život razlikuje od života kojim klizimo svaki dan, ali taj je život itekako vrijedan življenja.

3. Taylor Jenkins Reid „Malibu gori“

Ljeto 1983. Dvije sestre i dva brata. Zabava na kraju ljeta. Alkohol i glazba. Ljubavi i tajne. Kuća u plamenu.

 „Malibu gori“ je priča o nezaboravnoj noći jedne obitelji: noći u kojoj će svaki član obitelji morati odlučiti što će ponijeti sa sobom, a što ostaviti.

 Prepuštamo dragim čitateljima da ono što je rečeno u redcima romana, a i između njih, otkriju sami.

4. Carley Fortune „Sva nova ljeta“

„Sva nova ljeta“ roman je čija se radnja proteže kroz šest godina, odnosno šest ljeta i jedan vikend kada se sve zapetljava i otpetljava. Ispunjen je nostalogijom i podsjeća na

Glavna junakinja Persephone Fraser učinila je najveću pogrešku u svom životu prije deset godina. Od tada izbjegava svoj rodni grad i ljude u njemu sve dok ne stigne poziv koji ju natjera da to promijeni. Povratak u mjesto odrastanja vraća ju i ljudima i prošlim ljetima i greškama i ljubavima…

5. Sophie Kinsella „Zabava tek počinje“

 Roman „Zabava tek počinje“ govori o Effie, djevojci koja je u vrlo lošim odnosima s ocem i njegovom novom glamuroznom djevojkom. Effie se očajnički želi domoći blaga iz svog djetinjstva, ruskih lutaka koje su joj iznimno drage. Obiteljska kuća ide na prodaju i Effie mora brzo reagirati. Odluči krišom ući u kuću dok obitelj organizira zabavu i dok se skriva od pogleda domaćina i gostiju, čuje kako njena obitelj priča o njoj i na koji način ju doživljavaju. Što biste vi napravili? Biste li vi ostali skriveni da čujete kako netko priča o vama iza vaših leđa? Saznajte sami što je Effie napravila!

6. Anthony De Mello „Poziv na ljubav: posljednje meditacije Anthonyja De Mella“

 Isusovački svećenik Anthony De Mello često je noću sastavljao i zapisivao svoje duhovne vježbe koje je potom izvodio sa svojim vježbnicima.  One predstavljaju naporan put od sakupljanja hrabrosti za suočavanjem sa stvarnošću do života samilosti i ljubavi.

 Ovaj poznati duhovni učitelj donosi nam svoje meditacije kako bi nam pomogao zaviriti u tajnu ljubavi, osvijestiti i promijeniti pretjeranu ovisnost o zemaljskim stvarima te osloboditi se uvjerenja koja nas koče i vode pogrešnim putevima. Anthony De Mello svoje misli iznosi na lak, jednostavan način, nenametljivo i pristupačno, spajajući katoličku duhovnost s baštinom indijske mudrosti.

 Uz knjigu „Poziv na ljubav“ Anthonyja De Mella, u našoj Knjižnici možete posuditi i „Buđenje svijesti“ i „Prestanite se popravljati: probudite se, sve je dobro“.

„Ne postoji nešto poput okrnjene ljubavi, ili nedostatne ljubavi, ili pristrane ljubavi. Ljubav, kao osjećajna sposobnost, prisutna je u svoj svojoj punini ili je uopće nema. Ili je imaš u cijelosti ili je nemaš.“ – Anthony De Mello

7. Elif Shafak „10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu“

U ovom snažnom romanu čitamo o Leili koja opisuje čudesne i čudnovate trenutke koji su uslijedili nakon njene smrti. Da, njene smrti. Otkriva nam svoja sjećanja, okuse djetinjstva, života, trenutke koje je dijelila s prijateljima. S prijateljima koji ju sada očajnički traže… Elif Shafak nam donosi još jedno čudo svoga pera i uma. Iako ovaj naslov nije ubrojen u ljetne novitete naše Knjižnice, već se neko vrijeme druži s našim čitateljima, ipak se našao na popisu preporuka za dugo, čitko ljeto.

 Pronađite i ostale naslove Elif Shafak u gužvi naših polica.

8. Yaniv Iczkovits „Mesarova kći“

 Fanny je još u mladim danima osjetila snažan poriv prema profesiji svoga oca ritualnog mesara i uz njegovo vodstvo postala je prava majstorica s nožem. Iako se odavno odrekla te neprikladne profesije i postala majka petero djece, i dalje nosi nož zavezan uz desnu nogu. To će joj dobro doći kada se uputi u potragu za sestrinim odbjeglim mužem ne mareći za opasnosti koje čekaju ženu židovskog podrijetla na cestama carske Rusije.

 „Mesarova kći“ je veseo, maštovito napisan roman o obiteljskoj drami zanimljivo umotan komedijskim elementima. Veselimo vašim povratnim informacijama i dojmovima!

9. Abigail Dean „Djevojčica A“

  Upoznajte Lex Gracie. Lex Gracie ima petero braće i sestara s kojima je odrasla u kući užasa. Lex Gracie je ta koja ih je sve spasila i izvukla iz te kuće, spasila od njihovih roditelja. Lex Gracie nakon majčine smrti nasljeđuje obiteljsku kuću i vraća se s braćom i sestrama. Što ih je dočekalo? Kako su prebrodili strašne uspomene? Kako su se pomorili s djetinjstvom koje su proživjeli?

 Autorica Abigail Dean stvorila je priču o Lex na osnovu više istinitih priča koje su se prenosile medijskim putevima. Autorica je predočila onaj dio priče koji se ne može pročitati u naslovima, onaj o ostatku života. Dočarala nam je život i borbe nakon oslobođenja, nastojanja individualaca da žive i prežive dalje usprkos morama koje ih neizbježno prate.

10. Marina Koludrović „O medvjedima i njihovim ljudovima“

Pročitajte ovu knjigu djetetu pored vas ili djetetu u sebi, nije važno, ali svakako ju pročitajte. Ovi živi plišani ljubimci doživljavaju razne dogodovštine i uzrokuju mnoge nepodopštine. Osim pustolovnih zanimljivosti, knjiga skriva i stilske i jezične igre tako da će vas zaokupiti i nasmijati, a mladog će čitatelja naučiti ponešto o jezičnim izrazima.

11. Hideo Yokoyama „Slučaj 6-4“


1989. nestala je djevojčica. Policija nije uspjela riješiti slučaj, nije uspjela pronaći djevojčicu niti njezinog otmičara. Istraga se pretvorila u fijasko i postala poznata pod nazivom „Slučaj 64“.

 Četrnaest godina poslije načelnik policijskog odjela za medije naišao je na čitav niz propusta u istrazi. Nije mogao ni sanjati što će sve otkriti.

 Ovaj je roman opisan kao jedna od najupečatljivijih osvetničkih drama u suvremenoj detektivskoj fikciji. Likovi u romanu su vrhunski razrađeni, a obrati nepredvidivi. Ovaj neobični kriminalistički roman skratit će vam ljetne dane i pomoći vam zaboraviti na visoke temperature.

12. Chigozie Obioma „Ribari“

 Četiri brata u Nigeriji odluče ribariti na lokalnoj rijeci i to bez znanja njihove majke. Njihovo ribarenje ostaje skriveno šest tjedana nakon čega ih otkrije susjed i prenese vijest njihovoj majci. Na rijeci se braća susretnu s lokalnim osobenjakom koji ima moć proricanja i koji prorekne da će najstarijeg među njima ubiti jedan od preostale braće, ribar. Nakon te točke roman raste, postaje kompleksniji, snažno se razvija do završetka koji će vas pogoditi ravno u srce. 

13. Cody McClain Brown „Propuh, papuče i punica“

 Ako vas ljeti vuku lagana i vedra štiva uz koja ćete pronaći prijeko potrebno opuštanje, knjiga „Propuh, papuče i punica“ je upravo štivo za vas. Na zabavan i komičan način prikazuje jedan zet Amerikanac doživljava hrvatsku kulturu i ljude. Pratimo kako upoznaje opasnosti propuha, tog balkanskog čudovišta, kako uči filozofiju ispijanja kave, a čitamo i kako je preživio silovite udare bure odnosno volju matrijarhalne punice.

14. Lurent Binet „Civilizacije“

Ovim romanom povijest se pred čitatelja stavlja potpuno drugačijim razvojem od stvarnoga. Svijet u ovom romanu je svijet kakvoga ne poznajemo: radnja se odvija u različitim trenucima povijesti i povezuje različite događaje i ličnosti. Vikinzi osvajaju Panamu, Kolumbo nije otkrio Ameriku, zatočen je od strane Inka koji dolaze do Europe i pripremaju se preuzeti stari kontinent.

  Roman „Civilizacije“ donosi povijest nestvarnih činjenica u koju se začuđujuće lako može povjerovati, vrvi idejama o kolonizaciji, stvaranju carstava i vječnom ljudskom potragom za dominacijom.

15. Melissa Da Costa „Sve plavetnilo neba“

 Émile ima 26 godina kad objavljuje oglas tražeći suputnika za posljednju dionicu svog života. Émile boluje od rane agresivne Alzheimerove bolesti koja se razvija brzo, prebrzo za njega. Dvadesetogodišnjak je osuđen da umre mlad, senilan i prikovan za bolničku postelju. Zato je odlučio da neće prolaziti kroz klinička ispitivanja već da će njegov život imati bolji kraj. Ne nada se previše da će mu se netko javiti na njegov jako čudan oglas, no kada je već skoro krenuo na put, javlja se Joanne – mlada žena koja je jedina pozitivno reagirala na njegovu objavu u oglasniku. Plan je da zajedno u kamperu putuju po francuskim Pirinejima u nepoznatom pravcu, prema neotkrivenim odredištima uz puno slobode i trenutačnih odlučivanja gdje će prespavati, gdje će ostati duže, gdje će jesti ili pisati doživljaje u svoje bilježnice-dnevnike…

16. Michel Faber „Grimizna i bijela latica“

 Radnja romana se odvija 1836. godine u Oxfordu, centru svog znanja i napretka na svijetu. A u samom središtu nalazi se Babel, Kraljevcki institut za prijevod. Toranj je to iz kojega izvire sva snaga carstva. Robinu Swiftu se Babel čini kao pravi raj sve dok mu ne postane zatvor. Može li se student boriti protiv carstva?

 Pročitajte ovaj roman o snazi jezika, nasilju kolonijalizma i žrtvama otpora.        

18. Shelby Van Pelt „Neobično pametna stvorenja“

 Divovska pacifička hobotnica komunicira s ljudima! Hobotnica Marcellus komunicira s Tovom Sullivan, udovicom koja povremeno čisti akvarij u kojem se nalazi Marcellus. Postanite svjedoci nježnog prijateljstva koje traje kroz ovu začudnu, ali prekrasnu i dirljivu knjigu. Ako ste pomislili da je hobotnica koja priča lik koji pripada knjigama fikcije, ovdje nije sve baš tako jednostavno. U ovoj je knjizi hobotnica lik koji sluša, razumije, promišlja, potiče, pravi psihoterapeut.

19. Kristina Gavran „Između“

 Roman hrvatske autorice o vlastitom iskustvu života u Birminghamu zbilja je vrijedan čitanja. Kristina prenosi priču svoje obitelji od odlaska supruga na rad u Veliku Britaniju i njenog preseljenja koje je uslijedilo preko faze privikavanja, snalaženja, napretka na poslovima, sve do odluke i povratka natrag u Hrvatsku. Uvijek ste mislili da je lakše onima koji su otišli u inozemstvo? Ili čvrsto držite da je kod kuće najljepše? Pročitajte ovu intimnu priču u kojoj vam se otvara cijela obitelj i pruža uvid u to kako je biti vječni stranac, ali i kakav je osjećaj u deset godina otplatiti sve dugove i još zaraditi za vlastitu nekretninu i pristojan život. Roman vrlo aktualne teme našeg društva koji s lagano čita, ali ne zaboravlja.

20. Iva Gjurkin „Svijet u zrnu pijeska“

 Upoznajte Noru, mladu ženu koja krajem 19. stoljeća napušta svoj dom i stiže u poseban grad. U tom gradu, dok odlučuje čime će se baviti, Nora zapravo bira između dva pravca, Istoka i Zapada, odnosno razuma i emocija. Nora odlučuje biti pripovjedačica i propituje koliko priče koje pričamo utječu na naš život i život drugih, kako nas priče koje slušamo odrastajući oblikuju… „Svijet u zrnu pijeska“ treći je roman Ive Gjurkin koja i u ovom romanu pripovijedanjem razrađuje filozofska pitanja, a ovaj put predstavlja i bogate likove i događaje.

Skip to content