Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetili su učenici OŠ „Davorin Trstenjak“ iz Čađavice

Učenici Osnovne škole Davorin Trstenjak iz Čađavice posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina u ponedjeljak, 13.studenoga 2017. u pratnji učiteljica.

Knjižničarka je učenike na početku upoznala s načinom posuđivanja knjižne i neknjižne građe te sa službama i uslugama Knjižnice. Škola već tradicionalno posjećuje Gradsku knjižnicu i čitaonicu te je mnogo učenika sudjelovalo u radu.

Učiteljice i knjižničarka izabrale su za ovaj susret čitanje naglas bajki Charlesa Perraulta i to Mačka u čizmama nakon čega će učenici pogledati istoimenu predstavu.

Perrault je pažljivo izabrao priče iz usmene predaje koje su se prenosile kroz mnoge naraštaje i zabilježio ih zajedno s poukama koje iz njih proizlaze. Priče nije sam smišljao nego im je dao književnu vrijednost. Kako je bio član francuskog dvora, prilagođavao ih je za predstave što je bilo moderno u ono vrijeme. Bajke imaju kratku formu i pogodne su za pričanje i čitanje djeci i predstavljaju nezaboravni dio djetinjstva.

Današnje verzije Disneyevih poznatih bajki razlikuju se ponekad od izvornih, ili su često prilagođene običajima i kulturama različitih zemalja.

Najuspješniji učenici sudjelovali su u interpretaciji priče Mačka u čizmama djeci Dječjeg vrtića „Suncokret“ koji je isti dan posjetio Knjižnicu. Vrtićka djeca vrlo su živo sudjelovala u interpretaciji jer je većini njih priča čitana u vrtiću ili kod kuće.

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina je nakon redovnog godišnjeg otpisa poklonila 37 svezaka lektirnih naslova Osnovnoj školi. Učenicima prvog razreda poklonjeno je besplatno članstvo za narednih godinu dana. Basplatno članstvo dobili su i polaznici Dječjeg vrtića „Suncokret“.

Skip to content