Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Povodom Dana grada Slatine,01. rujna 2015, Gradska knjižnica i čitaonica Slatina priredila je književni susret i predstavljanje knjige „Omorina“, autora Vladimira Jakopaneca.

Vladimir Jakopanec,  Studirao je engleski i hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te teologiju i filozofiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, također u Zagrebu. Radio je petnaest godina kao društveni radnik u Zagrebu da bi 1987. s obitelji emigrirao u Australiju, gdje i danas živi i radi. Povremeno piše za hrvatski tisak u Australiji i dugogodišnji je urednik i voditelj hrvatskog programa na 3MDR radiju u Melbourneu.

Na samom početku susreta, prof. Mirjana Jakopanec (klavijatura) i učenik Jan Mojzeš (truba) priredili su izniman glazbeni doživljaj: “Cagnus“.

Predstavnik Gradske uprave, dogradonačelnik dr. Miroslav Venus pozdravio je prisutne, čestitao građanima zajednički praznik, a autoru objavljivanje ovog književnog djela te mu poželio mnogo uspjeha u budućnosti.

Biografske podatke Vladimira Jakopaneca nazočnima je prezentirala knjižničarka. Zatim je predstavljena zbirka pripovijedaka „Omorina“ koja je sasvim drugačije štivo od svega što je autor napisao. Priče se tematski izmjenjuju s mjestima događanja od Australije do Hrvatske. Vrijeme radnje prati događanja od prije Drugog svjetskog rata do suvremenosti. Ono što ujedinjuje ove priče je teška životna omorina, ali se priče čitaju u jednom dahu. Dijelove književnog teksta koji to naročito ističu, čitale su Tena Vilček i Sanja Gojković.

Prije govora samoga autora, učenik Jan Mojzeš izveo je na trubi glazbeni broj „Amazing Grace“. O organiziranim oblicima života australskih Hrvata, uz pomoć video prezentacije, govorio je autor knjige.

Na samom kraju susreta, na zamolbu prisutnih, autor je izdvojio priču naziva „Hudoletnjak“ ukratko je prepričao i iz nje pročitao najljepše dijelove teksta.

Zahvaljujemo se autoru na ovako ugodnom druženju i djelu koje je obogatilo književnu produkciju tamošnjih Hrvata.

Skip to content