Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

020Gradska knjižnica i čitaonica Slatina u suradnji s knjižarom „Pin“ iz Našica, uoči Mjeseca hrvatske knjige 2016.,upriličila je učenicima nižih Osnovne škole Josipa Kozarca i učenicima nižih razreda Osnovne škole Eugena Kumičića književni susret sa poznatom književnicom za djecu Silvijom Šesto Stipaničić

Potaknuti ovogodišnjom misli vodiljom o čitanju „sto na sat“, Knjižnica je učenicima slatinskih osnovnih škola upriličila književni susret sa književnicom Silvijom Šesto Stipaničić čija se djela rado čitaju, a Knjižnica ih posjeduje u svom knjižnom fondu u dovoljnom broju.

Ono po čemu je javnost najviše zna, dječje su knjige koje su na popisu lektire za osnovne škole: pet naslova od kojih su najpoznatiji „Debela“ i „Bum Tomica“, ali još je značajnije da su prije ulaska u lektiru bila na samom vrhuncu top lista najčitanijih. Brojne su nagrade koje je primila za svoj spisateljski rad. Izdala je oko četrdeset naslova.

Njezina lektira postavljena je na kazališne daske i tu je doživjela veliki uspjeh. Naslov „Debela“ 2013. je godine uvršten u popis knjiga za učestvovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja u Zagrebu. Prilikom proglašenja pobjednika, izvodila se istoimena kazališna predstava.

Osnovala je vlastitu izdavačku kuću „Semafora“. Sretna je što su tako čitana djela ušla u lektiru jer to govori da je „omražena“ lektira dobila vjetar u leđa i da se konačno počelo raditi na tome da djeca zavole čitanje.

Više od sat vremena druženja s Književnicom prošao je kao u trenu. Najveće zanimanje kod djece u Slatini postigao je naslov „Bum Tomica“ ( četiri nastavka) Kako i ne bi kada knjiga govori o duhovitim zgodama i nezgodama u životu dječaka Tomice koji svojim dječjim očima promatra svijet. Knjige nemaju čvrstu kompoziciju i fabulu. Sastavljene su od crtica iz kojih pršte odnosi i međuodnosi jedne obitelji koja ima tri klinca različite dobi, različitih interesa, različitih svjetova. Književnica je zainteresirala učenike plijeneći njihovu pažnju „sto na sat“ razgovorom o djeci omiljenim i veselim temama, čitajući im najzanimljivije dogodovštine glavnih junaka, ali i postavljajući pitanja čiji su točni odgovori često bili nagrađivani prigodnim poklonima.

Književnom susretu prisustvovalo je preko 350 učenika i učitelja te ostalih djelatnika slatinskih škola. U samom programu susreta sudjelovale su učenice Osnovne škole Josipa Kozarca: Ivana Bračun i Ema Fabijanac.

Skip to content