Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Literarna radionica inspirirana Gorskim dnevnikom Pauline P, autorice Sanje Polak, likovna radionica izrade slatinskog suvenira s motivom sekvoje u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina

Današnji vruć ljetni dan, učenici osnovnoškolskog uzrasta proveli su u debeloj hladovini Gradske knjižnice i čitaonice Slatina uživajući u gorskim pustolovinama omiljenog im književnog lika spisateljice Sanje Polak, Pauline P.

Paulina P. je desetogodišnja djevojčica koja u svojoj obitelji i školi doživljava mnoštvo običnih, sretnih i nesretnih trenutaka. Svaku zgodu i nezgodu, svaki trenutak vrijedan joj je i daje mu na značaju tako što ga zapisuje. Voli pisati i piše često. U njezinim zapisima djeca često pronalaze sama sebe i to im izmamljuje osmijeh na lice.

Današnja literarna radionica započela je čitanjem gorskih zgoda Pauline P. , a lik je „posuđen“ za literarnu radionicu i smješten u priču u kojoj skupina djece u posjetu Jankovcu dolazi u Slatinu i posjećuje poznati slatinski mamutovac-sekvoju.

Učenici su čitali omiljene dijelove knjige, poput penjanja na drvo glavne junakinje, prepričavajući slične dogodovštine iz vlastitog iskustva.

U svojim likovnim radovima, učenici ističu ponos prirodnim biserom, sekvojom, koji se rijetko sreće u svijetu. O njemu znaju mnogo, ili su dobili mnoštvo informacija u vlastitom domu, putem medija ili su učili u školi. Svakako je i Knjižnica mjesto u kojemu se usvajaju znanja o potrebi zaštite i brige za svoj životni okoliš, planet Zemlju i zaštitu spomenika prirode. Književni tekst, osim samog uživanja u ljepoti priče, mnogo toga poučava.

Likovna radionica potakla je učenike da motiv sekvoje stave u prvi plan na slatinski suvenir. Osim samog motiva sekvoje, učenici su suvenir oslikavali omiljenim im mjestima u Gradu u kojem žive i koji vole. Posebna atmosfera događa se u momentima kada se bliži Dan Grada koji se svake godine iščekuje s posebnom pozornošću.

Osim sudjelovanja u radionicama srijedom, roditelji, djeca i knjižničari često u Knjižnici uživaju u druženju s knjigom te tako sa djecom stječu posebne odnose bliskosti. Knjižnica nastoji nabaviti svu potrebnu građu da zadovolji potrebe svojih korisnika. Krajnji rezultat djelo je vrijednih ruku svih njezinih djelatnika.

Slijedeća radionica najavljuje se u utorak u 13,00 sati, jer je srijeda blagdan i Knjižnica ne radi.

Posjetite nas! Priča o sekvoji se nastavlja čitanjem literarnih uradaka i malim kvizom znanja.

Skip to content