Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

U nedoumici ste što čitati? Za vas smo pripremili novitete koji će vam upotpuniti ljeto 2022!

 

Koristite Online katalog knjižnice kako biste provjerili dostupnost pojedine publikacije:

https://library.foi.hr/lib/39

Ljubav, avantura i povijest

Dogodine u Havani / Chanel Cleeton

Isabel, Beatriz, Elisa i Maria Perez živjele su privilegiranim životom pripadnica kubanske vladajuće klase. Njihov otac bio je jedan od najmoćnijih proizvođača šećera, blizak s predsjednikom Batistom. Sve se promijenilo tijekom revolucije kad je obitelj bila prisiljena napustiti Kubu. Godine 2017. Elisina unuka Marisol vraća se u Havanu kako bi bakin pepeo posula na Kubi. Za mladu novinarku koja je odrasla slušajući bakine priče o Havani ovo će putovanje donijeti brojna otkrića o obiteljskoj povijesti i bakinoj tajnoj vezi s mladim revolucionarom Pablom.

 

Kuba mojih snova / Chanel Cleeton

Obitelj ljepotice Beatriz Perez primorana je živjeti na Floridi nakon kubanske revolucije, nakon koje su ostali bez imanja i bogatstva. No, njihov je najveći gubitak smrt Beatrizinog brata Alejandra. S jedne strane posjećuje zabave u Palm Beachu i lomi muška srca, a s druge Beatriz se povezuje s CIA-om, kako bi pokušala povratiti izgubljeno i osvetiti brata. A osim tog opasnog nauma, u njezino se srce uspio prikasti i jedan osobit, uz to i vrlo utjecajan muškarac, zauzeti mladi američki senator Nick Preston. I tako se Beatriz našla u vrtlogu politike i špijunaže, ali i zabranjene strastvene veze, snivajući o povratku na svoj karipski otok…

 

Kubanska afera / Priscilla Oliveras

Kako bi ušutkala svoju obitelj koja je smatra čudakinjom i dokazala da je s njezinim životom sve u redu, Sara Vance, utjecajna influencerica na društvenim mrežama, angažira vatrogasnog bolničara i ronioca kubanskog porijekla Luisa Navarra da glumi njezinog dečka. Lažni se par upušta u vatrenu igru i savršeno glumi idealan par pred Sarinom obitelji. Veselo odlaze na obiteljske večere i romantične izlete te izmjenjuju nježnosti i čine sve kako bi svoju okolinu uvjerili u nešto što nisu. No, kad dođe vrijeme da se partneri u laži raziđu, postaje jasno da ih je njihova igra povezala i polako se pretvorila u nešto što nije bilo dogovoreno…

 

Otok nestalih stabala / Elif Shafak

Cipar, prekrasan otok na kojemu se sukobe starosjedioci Grci i Turci, domovina je dvoje mladih, Defne i Kostasa koji se nalaze na suprotnim stranama, razapeti između lojalnosti svojim obiteljima s jedne strane i obuzeti strastvenom ljubavlju s druge. Defne i Kostas razdvoji rat, no oni se iznova pronalaze dvadeset godina kasnije te obnavljaju svoju ljubav. Zasnivaju brak i dobiju dijete, žive u Londonu naizgled sretnim životom, no pritisci prošlosti, teških obiteljskih tragedija i stradanja, odvojenost od domovine i vlastitih korijena, lomi ih na različite načine. Autorica kroz priču o zabranjenoj ljubavi koja pokušava srušiti barijere, otvara i brojna druga pitanja – o razornom ljudskom djelovanju na čitave narode te na prirodu koja se uvijek iznova obnavlja (simbolika drveta smokve, pripovjedačice u romanu) i time daje nadu u mogućnost sretnije budućnosti.

 

Mračna kći / Elena Ferrante

Leda, rastavljena profesorica srednjih godina, ostala je sama nakon što su joj kćeri otišle k ocu u Toronto. Odlučila je otići na ljetovanje u mjestašce na Jonskome moru i premda se sprema na razdoblje nelagodne samoće i nostalgije za kćerima, neočekivano uživa u osjećaju potpune slobode.

Svakodnevno odlazi na plažu, a tamo joj pažnju zaokuplja mlada majka, Nina, koja se predano bavi svojom kćeri u pratnji velike i bučne obitelji. Nakon jednog naoko sitnog događaja, Ledu preplavljuju sjećanja na teške i nekonvencionalne odluke koje je donosila kao majka, a koje su joj odredile život.

Mala čajana u Tokiju / Julie Caplin

Fiona je mlada blogerica koja je na fotografskom natječaju osvojila putovanje u Japan. Osim što će posjetiti zemlju o kojoj već duže vrijeme sanja, Fionu će o tajnama fotografije podučavati svjetski poznati fotograf. Može li Fiona u zemlji zalazećeg sunca konačno odahnuti i zaboraviti na prošlost? Odgovor na to pitanje dobila je odmah po dolasku u Tokio. Fionin profesor, čovjek koji joj je prije deset godina slomio srce, također je u Japanu. Kako stvari stoje, prekrasne hramove i trešnjine cvjetove, Fiona će gledati u njegovom društvu…

 

Mali dućan u Cockleberry Bayu / Nicola May

Prvi roman u seriji o Cockleberry Bayu prati priču mlade, ali oduvijek nesretne Rose Larkin. Gotovo cijelo djetinjstvo provela je živeći kod različitih skrbnika i u dječjim domovima, a život ju ne mazi ni u odrasloj dobi. Nakon još jednog poslovnog neuspjeha u Londonu, život joj se u potpunosti mijenja nakon što joj nepoznata osoba u nasljedstvo ostavi mali dućan u još manjem gradu. Budući da ga ne smije prodati, Rose se seli u Devon i traži svoj put ka sreći među karizmatičnim stanovnicima i šarmantnim ulicama Cockleberry Baya…

 

Između dva kraljevstva / Suleika Jaouad

Između dva kraljevstva intrigantna je autobiografska priča o preživljavanju. Nakon diplome Suleika Jaouad pripremala se zakoračiti u „stvaran svijet“, no dočekao ju je sasvim drugačiji scenarij – dijagnoza teškog oblika leukemije. Bolest je ujedno značila i gubitak vlastite samostalnosti. Naredne četiri godine provest će vezana za bolnički krevet, boreći se za vlastiti život.

No onoga trenutka kada je liječnici napokon proglase „zdravom“, povratak se u stvaran život počinje činiti puno težim. Pritom odlučuje poći na putovanje duž SAD-a – u pratnji svojeg psića i u malenom kombiju koji će postati njezin novi dom. Na tom će putovanju pokušati iznova uspostaviti nove parametre svoga života.

 

Sluškinja / Stephanie Land

Snovi 28-godišnje protagonistice o odlasku na fakultet srušile su se poput kule od karata kada se njezina romansa pretvorila u neplaniranu trudnoću. Ubrzo postaje samohrana majka koja pokušava spojiti kraj s krajem kako bi svojoj kćeri i sebi osigurala sredstva za život.

Ova knjiga vrhunski je prikaz godina koje je Stephanie Land provela kao spremačica, nazivajući se bezimenim duhom koji tiho sudjeluje u pobjedama, tragedijama i najdubljim tajnama svojih klijenata. U želji da pobijedi neimaštinu, danju je čistila, a noću pohađala online nastavu kako bi stekla diplomu iz kreativnog pisanja. Sluškinja je nadahnjujuće svjedočenje o hrabrosti, odlučnosti i beskrajnoj snazi ljudskog duha da se izbori za dostojanstven život.

 

Fantastika:

 

Ponoćna knjižnica / Matt Haig

Britanski novinar i književnik, autor knjiga za odrasle „Kako zaustaviti vrijeme“, „Zašto ostati živ“ te knjiga za djecu „Dječak zvan Božić“ i „Djevojčica koja je spasila Božić“, u ovom međunarodnom bestseleru i knjizi koju platforma Goodreads često svrstava među najčitanije donosi priču o tridesetpetogodišnjoj Nori. Ona si nakon brojnih životnih neuspjeha i razočaranja pokuša oduzeti život, no taj je čin, umjesto u smrt, odvodi u “Ponoćnu knjižnicu”. Tamo proživljava druge verzije sebe, odnosno, dobiva mogućnost proživjeti brojne događaje od kojih je nekad u prošlosti jednostavno odustala. Na tom je putu čekaju i razočaranja, no potraga za savršenom životnom pričom neizvjesna je, ali i prepuna iznenađenja i mogućnosti.

 

Ukleta / Thomas Wheeler

Na tragu legende o kralju Arthuru, ovaj epski roman priča je o Nimue, djevojčici nadnaravnih moći i sudbonosnoj spasiteljici Vilenjačkog naroda. Obilježena ožiljcima na leđima i pogrdnim naslovom “vučje vještice”, Nimue odmalena izaziva strah i netrpeljivost kod svojih sumještana. Kada vojska Crvenih paladina provali u selo i pobije sve njegove žitelje, Nimue kreće u osvetničku misiju postavši nasljednicom Mača moći. Tajanstveni mač, nositelj je i čuvar drevne snage, a zahvaljujući njemu, Nimue postaje sve moćnija nad brojnim neprijateljem, ali i sve pokornija njegovoj krvoločnoj volji… Prema knjizi je snimljena istoimena Netflix serija.

 

Kletva mračna i samotna / Brigid Kemmerer

Prvi dio fantastičnog serijala mračna je obrada bajke „Ljepotica i zvijer“. Upoznajemo Harper, običnu osamnaestogodišnjakinju koja živi u Washingtonu i brine se o bolesnoj majci. No, sve će se naprasno promijeniti nakon što se niotkud stvori zagonetni Grey i pokuša oteti jednu djevojku. Harper će joj priskočiti u pomoć, zbog čega će sama postati žrtvom neobičnog otmičara. Probudit će se u magičnom, sumornom Emberfallu. Tamošnjeg princa Rhena uklela je čarobnica Lilith pa će pretvoriti u krvoločno čudovište, a kletvu može poništiti samo ljubav…

 

Nevidljivi život Addie Laure / V. E. Schwab

Francuska, 1714. godine. Addie LaRue želi samo jedno: osloboditi se okova života u provinciji kako bi mogla sama gospodariti svojom sudbinom. U trenutku očaja ona sklopi pogodbu s vragom, koji joj zauzvrat obeća slobodu i vječnu mladost. No cijena toga je visoka: svatko koga susretne, ubrzo će je zaboraviti. I tako mlada žena započinje putovanje kroz stoljeća koje ju odvodi na različita mjesta iz europske povijesti. Pustolovina je to u kojoj Addie LaRue pokušava ostaviti svoj trag u vremenu i prostoru. No tristo godina kasnije, Addie u jednom antikvarijatu u New Yorku upoznaje mladića koji ju je zapamtio…

 

U službi pravde / Ann Leckie

Na rubu golemoga galaktičkog carstva vojnikinja Breq sve je bliže ostvarenju cilja za koji se pripremala dvadeset godina. No ona nije samo učinkoviti stroj za ubijanje. Ona je nešto mnogo više, mnogo važnije i mnogo složenije nego što je sad, a istodobno i mnogo manje nego što je bila nekada. Junakinju na njezinu putovanju muče tuga i grizodušje, dok pokušava pronaći pravu mjeru prisile i odanosti, vodeći se motivima pravde i osvete.

 

Krimići i trileri:

 

 

Odmor / T. M. Logan

Na poziv prijateljice Rowan, Kate s obitelji i dvije prijateljice dolazi na otmjeno imanje u Provansi. Trebalo je to biti savršeno ljetovanje četiri najbolje prijateljice s obiteljima no dolaskom na imanje Kate pronalazi skrivene poruke na suprugovom mobitelu. Sumnja pada na jednu od triju prijateljica. Koliko je Kate odlučna u otkrivanju istine, toliko je netko u vili spreman na sve kako bi tajna ostala skrivena.

Sedam laži / Elizabeth Kay

 

Neodoljiv, profinjen i napet triler britanske autorice Elizabeth Kay o dvije najbolje prijateljice čiji se odnos počinje mijenjati nakon što se jedna od njih zaljubi u muškarca koji se drugoj ne sviđa…

 

Sanatorij / Sarah Pearse

Nekadašnji sanatorij za oboljele od tuberkuloze smješten visoko u švicarskim Alpama preuređen je u hotel, za što su bila angažirana dvojica arhitekata: Daniel Lemaitre i Lucas Caron. Prvi od njih je misteriozno nestao prije početka renovacije. Koju godinu kasnije, detektivka Elin Warner dolazi u luksuzni hotel proslaviti zaruke svoga brata Isaaca. No, ništa neće ići prema planu: zaručnica će nestati, dogodit će se bizarno ubojstvo, a snježna mećava će onemogućiti dolazak policije i Elin će se morati prihvatiti istrage…

 

Popis uzvanika / Lucy Foley

Julia Keegan, ambiciozna urednica internetskog časopisa The Download, i Will Slater, televizijska zvijezda serije Preživjeti noć, odlučili su vjenčati se na udaljenom otoku ispred irske obale. Julia se potrudila da svaka pojedinost bude savršena, a predivni, šarmantni Will predmet je divljenja gotovo svih uzvanika. Stari mladoženjini školski prijatelji, labilna mladenkina sestra, hladnokrvna planerica vjenčanja, mladenkin najbolji prijatelj i njegova supruga, a zatim i ostali gosti okupljaju se kako bi proslavili njihovu ljubav i buduću sreću, no usprkos ogromnom trudu uloženom da sve bude besprijekorno, opasne tajne i davno počinjeni prijestupi ovu će veselu prigodu pretvoriti u tragediju.

 

Kraljevstvo / Jo Nesbo

Traumatični događaj iz djetinjstva sa psom, koji je između dvojice braće – Carla i Raya te njihova oca stvorio tajni muški savez, Ray će ponovno prizvati u sjećanje onoga dana kada se Carl nakon nekoliko godina vrati kući. Naime, poslije iznenadne smrti roditelja, Ray je ostao živjeti mirnim životom mehaničara u svom rodnom mjestu, a Carl je otputovao u potrazi za srećom. Vrativši se sa suprugom Shannon, poduzetnom arhitekticom, njih dvoje imaju u planu veliki poslovni “zalogaj” – izgradnju spa hotela na obiteljskom zemljištu. Iznenadni događaji koji će uslijediti suočit će Raya i Carla s davno zakopanim mračnim obiteljskim tajnama. Smrti će se nizati, a Ray, potpuno izbačen iz kolotečine, morat će donijeti jednu fatalnu odluku…

 

Sumnja / Ashley Audrain

Blythe Connor odlučna je u namjeri da bude dobra majka svojoj kćeri Violet, majka kakvu sama nikada nije imala. No idilični snovi nestaju već u napornim prvim mjesecima majčinstva, a Blythe se boji da s njezinim djetetom nešto nije u redu. Ili je sve to u njezinoj glavi? Njezin suprug Fox uvjeren je da umišlja i preuveličava stvari, a što on više ignorira i umanjuje njezine strahove, Blythe sve više počinje preispitivati vlastiti razum i samu sebe.

 

 

 

Publicstika:

 

Astrofizika za ljude u žurbi / Neil deGrasse Tyson

Popularno-znanstvena knjiga u kojoj autor na jednostavan, ponekad duhovit način nudi osnovne spoznaje o svim glavnim idejama i otkrićima vezanim za suvremeno razumijevanje svemira, između ostaloga i o trenutačno uzbudljivim i kontroverznim otkrićima i spekulacijama o tamnoj tvari i tamnoj energiji. Kako se čini, tvar koju smo naučili voljeti u svemiru – tvar od koje su načinjene zvijezde, planeti i život – samo je glazura na kozmičkoj torti, skromna plutača u golemu kozmičkom oceanu nečega što uopće ne možemo vidjeti.

Ljubav oko svijeta / [autor fotografija i teksta] Davor Rostuhar

Knjiga hrvatskog putopisca, fotografa i pustolova Davora Rostuhara nastala je kao suvenir medenog mjeseca autora i njegove supruge Anđele. Naime, novovjenčani je par odlučio godinu dana putovati oko svijeta i istraživati ljubav, njezine oblike, njezine specifičnosti, njezine stereotipe. Obišli su šest kontinenata i tridesetak država, razgovarali s najrazličitijim pripadnicima kako plemena, tako i urbanih građana, ali i znanstvenicima, a sve zbog samo jednog razloga – otkriti što ljubav uistinu jest.

 

Dah / James Nestor

Oduvijek smo kao vrsta težili tome da živimo što dulje i kvalitetnije, a danas više nego ikad prije slušamo o važnosti prehrane i fizičke aktivnosti kako bismo ostali vitalni i mladoliki. Međutim, ništa nije toliko presudno za naše zdravlje kao dah – tih 25 000 udisaja i izdisaja dnevno koji putuju našim tijelom. Suvremeni čovjek izgubio je sposobnost pravilnog disanja, a posljedice toga su ozbiljne. Knjiga Dah promijenit će vaše mišljenje o ovoj osnovnoj biološkoj funkciji i način na koji dišete.

 

Metoda Wim Hof / Wim Hof

Wim Hof, poznat i kao Ledeni Čovjek, drži više svjetskih rekorda u podvizima izdržljivosti i izlaganja hladnoći, a njegova je misija preobraziti način na koji živimo podsjećajući nas na našu istinsku moć i svrhu. Dobrobiti metode Wim Hof koju sada primjenjuju milijuni ljudi potvrdilo je osam sveučilišnih istraživačkih studija, a ova će vas knjiga upoznati s tehnikom kojom se svi mogu koristiti – mladi i stari, bolesni i zdravi – kako bi povećali kapacitete snage, vitalnosti i sreće.

 

Domaće:

Zemlja bez sutona / Marija Andrijašević

Prvi roman nagrađivane pjesnikinje tematizira posjet biologinje Glorije Suton ocu. Povratak u zavičaj pretvara se u korjenito propitivanje obiteljskih odnosa, pokušaj (re)konstruiranja vlastitoga identiteta i bolno suočavanje s nikad razriješenim dvojbama, traumama i prešućenim istinama kojima je bilo obilježeno djetinjstvo i odrastanje glavne junakinje. Na kraju knjige nalazi se rječnik manje poznatih riječi govora Dalmatinske zagore.

 

Ljekovito blato / Pavao Pavličić

Odlazak u Erdutske toplice, kamo je napokon pristao otići sa suprugom, Ivi Remetinu uza sve očekivane zdravstvene dobrobiti, ne miriše privlačno jer se, ne priznajući ni samome sebi, ustvari boji dosade koja će ga sigurno moriti u ta dva planirana tjedna. No, probudivši se jednog jutra iz neugodna sna, u bazenu ispod prozora opazi mrlju koja baš jako podsjeća na ljudsko tijelo. Svakako mora provjeriti… Tako počinje najnoviji slučaj u koji se urednik crne kronike spontano, po navici, uključuje svom svojom istražiteljskom intuicijom, oslonjen ovaj put na osječkog policijskog inspektora, jer su njegovi uobičajeni surješavači kriminalističkih zavrzlama, inspektor Šoštar i kolega novinar Luka, ostali u Zagrebu.

 

Ponovo u kavani Europa / Slavenka Drakulić

Prije trideset godina Istočnu Europu zatekle su velike promjene. Od prijelaza iz socijalizma u nove demokracije ili tzv. tranzicije očekivalo se mnogo, ne samo instant-kava i mnoštvo luksuznih proizvoda koji su preplavili samoposluge nego i instant-bogaćenje – ili barem bolji život. U zbirci eseja Ponovo u kavani Europa: kako preživjeti postsocijalizam Slavenka Drakulić pita se što se od toga ostvarilo i jesu li građani Istočne Europe računali da sa slobodama dolaze i velike odgovornosti.

 

Kako sam brojio ružičaste robote / Edo Popović

Priča prati šezdesetogodišnjaka koji nakon obiteljskog i profesionalnog sloma i teške bolesti bespoštedno preispituje svoj dotadašnji život. Počinje shvaćati da nije razumijevao ni sebe ni druge, da zapravo nije znao tko je i što želi, shvaća da je njegova skala vrijednosti bila izokrenuta, da su mu važne i vrijedne bile nevažne i bezvrijedne stvari, da se pasivno prepuštao društvenim običajima i modelima ne dovodeći ih ni u jednom trenutku u pitanje. A treba li se u njegovim godinama čovjek pripremati samo za umiranje ili možda postoji i neki novi početak, neki novi život?

Skip to content