Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

U petak, 14. listopada 2022. u ranim večernjim satima, a ususret Mjesecu hrvatske knjige, u prijatnoj atmosferi prostora Gradske knjižnice i čitaonice Slatina upriličeno je ugodno druženje uz opuštajuću glazbu.

Ideja za ovakva i buduća susretanja rodila se kao želja djelatnica knjižnice da probude, potaknu, ohrabre, motiviraju svoje korisnike na čitanje i pisanje poezije. Stoga je i naslov večeri „Nagovor na poeziju“. Putem ovih susretanja, povezivanja, prijateljskih druženja voljeli bismo u knjižnici povremeno s vama uživati u čitanju poezije koja je iz fonda naše knjižnice, odnosno vašeg.

Ovo prvo druženje uz poeziju nije imalo neku određenu temu, pjesnika. Ponaosob smo birali pjesnika i pjesme koje smo čitali. Zaljubljenici u poeziju često i sami pišu tako da smo bili počašćeni da čujemo tek iznikle i zapisane stihove. Osim što smo uživali u pjesmama Wislawe Szymborske, Joge Luisa Borgesa, Leonarda Cohenasa, svoje Hvaranke Juliju Mateljan i Zorku Bibić, njihovo pjesničko stvaralaštvo predstavila nam je Svjetlana Carić, poeziju natopljenu mirisima, okusima, jezikom ovog prekrasnog otoka. Svjetlana Carić je i naša zavičajna pjesnikinja koja nam je darovala trenutke slušanja njene najnovije pjesme koja odiše izbrušenim već prepoznatljivim stilom i izričajem.

Naš drugi zavičajni pjesnik, Denis Ostrošić upoznao nas je sa tek prevedenom zbirkom poezije Charlesa Bukowskog i prisjetio se dana kada se po prvi put susreo sa stihovima ovoga sebi svojstvenog pjesnika, usto je i pročitao stihove iz jedne od svojih zbirki pjesama.

Ljepotu pjesama pjesnikinje Gordane Beni iz zbirke „ Zemlja nulta“ nam je otkrila naša dugogodišnja članica knjižnice Milijana Kovač. Na tragu sličnosti kozmičkih visina i unutarnjih dubina nam se i sama predstavila svojim prekrasnim stihovima. Nadamo se da će i ona jednoga dana svojom zbirkom pjesama postati dio naše Zavičajne zbirke.

Skip to content