Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

jb1. James Bowen: Fantastični mačak Bob

Kad je ulični svirač James Bowen pronašao ozlijeđenog mačka sklupčanog u hodniku svoje zgrade, nije ni sanjao koliko će mu se život promijeniti. James je preživljavao od danas do sutra na londonskim ulicama, jedva uspijevajući namaknuti novca da prehrani sebe i posljednje što mu je trebalo bio je kućni ljubimac. Pa ipak, James nije mogao odoljeti nevjerojatno inteligentnom, ali vrlo bolesnom mačku, kojem je dao ime Bob. Njegovao je i izliječio Boba, a zatim ga poslao neka ide svojim putem, vjerujući da ga više nikad neće vidjeti. No, Bob je imao nešto drugo na pameti. Knjiga ‘Fantastični mačak Bob’ je međunarodna senzacija koja je 52 tjedna zaredom bila na engleskim bestseller listama te je rasprodana u 26 država diljem svijeta.(www.t-portal.hr)

ca2. Cecilija Ahern: Kako se zaljubiti

Putovi Adama Basila i Christine Rose sretnu se kasno jedne večeri dok Christine prelazi dablinski most Ha’penny. Adam stoji na rubu prijeteći da će skočiti u rijeku. Adam je očajan, ali Christine s njim sklapa sumanutu pogodbu. Njegov je 35. rođendan pred vratima, a ona se kladi da će ga dotada uvjeriti kako je život vrijedan življenja. Dok sat otkucava, njih dvoje otisnu se u niz šašavih eskapada, velikih romantičnih gesti i poneki neobičan noćni izlazak. Christine se sve više čini da se Adam ponovno zaljubljuje u svoj život. Ali je li to zaista sve što se događa? Ovaj će vas roman nasmijati, rasplakati i podsjetiti da cijenite život. Ovo je Cecelia Ahern u svojem najboljem izdanju: nadahnuta i puna iznenađenja. (www.jutarnji.hr)

pk3. Piper Kerman: Narančasta je nova crna

Potresna, urnebesna i provokativna knjiga. Uz karijeru, dečka i obitelj punu ljubavi, Piper Kerman jedva da podsjeća na onu nesmotrenu mladu djevojku koja je prije deset godina dostavila kovčeg pun drogeraške love. No ta ju je prošlost sustigla. Osuđena na petnaest mjeseci u zloglasnom saveznom zatvoru u Danburyju, u Connecticutu, dobrostojeća diplomantica koledža Smith postaje zatvorenicom #11187-424 – jedna od milijuna žena koje nestaju ‘u ludilu’ američkoga kaznenog sustava.

Od kada su je prvi put tražili da se skine gola kako bi je temeljito pretresli, pa sve do izlaska iz zatvora, Kerman uči kako se kretati kroz ovaj čudni svijet, prepun strogo provođenih rituala i nasumičnih pravila, gdje ne postoje utvrđene granice u nelagodnoj vezi između zatvorenika i čuvara. Tamo upoznaje žene iz svih slojeva društva, koje ju iznenađuju malenim znacima velikodušnosti, gorkim riječima mudrosti, kao i jednostavnim prihvaćanjem. Potresna, urnebesna, provokativna, Narančasta je nova crna nudi nesvakidašnji uvid u živote žena u zatvoru: zašto ih je toliko na tome mjestu i što im se tamo događa. (www.booksa.hr)

pb4. Paolo Bacigalupi: Djevojka na navijanje

U vremenu nakon podizanja razine oceana, nestanka fosilnih goriva i izumiranja rasplodnih jestivih biljaka, kompanije koje posjeduju genetski modificirano sjeme najkaloričnijih plodova odlučuju o sudbini čovječanstva. Anderson Lake radi za jednu od njih, AgriGen, u Tajlandu, gdje možda još ima jestvina za koje se inače smatra da su davno izumrle. U Bangkoku, jednom od rijetkih preživjelih priobalnih gradova, Lake  upozna Emiko – lijepu i zagonetnu Djevojku na navijanje, stvorenu u Japanu za nasladu bogatih, i sada odbačenu. Emiko je jedna od genetički projektiranih Novih, koji služe kao robovi, vojnici i igračke, i tvore novu potlačenu klasu jezive bliske budućnosti…

Novopridošlica Paolo Bacigalupi svojim romanom Djevojka na navijanje postavio je vrlo razložna pitanja o bliskoj budućnosti koja mnogim piscima izmiču – što će biti kad kalorije postanu valuta? Što će biti kad bioterorizam postane sredstvo stjecanja korporativnih profita? Što će biti kad nesputani razvoj genetičkog inženjeringa dovede čovječanstvo na prag nadilaska Homo sapiensa u evoluciji? Njegova potraga za odgovorima rezultirala je spektakularnim uspjehom: roman Djevojka na navijanje našao se na popisu najboljih knjiga 2009. magazina Time, neovisno o žanru znanstvene fantastike kojemu tako suvereno pripada – što je dokazao premoćnim osvajanjem svih glavnih SF nagrada sljedeće godine. Ovjenčan nagradama Hugo, Nebula, Locus, John W. Campbell i Compton Crook, Bacigalupi je na velika vrata ušao na svjetsku književnu scenu i smjesta postao jedan od najznačajnijih današnjih autora spekulativne fikcije.(www.algoritam.hr)

ir5. Ian Rankin: Sveci biblije sjena

Nakon što je za upravljačem svojega automobila pronađena onesviještena djevojka, dokazi upućuju na to da nije riječ o običnu sudaru. Pogotovo kada se pokaže da je njezin dečko sin škotskog ministra pravosuđa i da nijedno od njih nije voljno surađivati s policijom. U međuvremenu, John Rebus ponovno je u policijskoj službi.

Donesen je novi zakon, kojim se škotskom pravosuđu omogućuje ponovno istraživanje starih zločina, pa je otvoren trideset godina star slučaj u kojem se Rebusa i njegove davne kolege tereti za korupciju, a i mnogo gore stvari. On i njegovi kolege, koji su se prozvali Svecima, položili su zavjet vječne odanosti nad knjigom koju su nazvali Biblijom sjena. No budući da istragu vodi detektiv Malcolm Fox − odlučan u namjeri da Rebusa iskoristi za vlastite ciljeve − zločini iz prošlosti neće još dugo ostati skriveni.(bestseller.jutarnji.hr)

gdr6. Gregory David Roberts: Shantaram

Shantaram je epski, po mnogoćemu zadivljujući roman, koji osvaja pričom iza koje stoji golemo, fascinantno životno iskustvo njezina autora. Ako postoji književno djelo koje za pogled izvana može otključati Indiju – od najblistavijih do najmračnijih njezinih mjesta – onda je to ovaj roman, pun ljudskog razumijevanja, iskrenosti i ljubavi. ‘Gregory David Roberts za Bombay je učinio ono što je Lawrence Durrell napravio za Aleksandriju, Melville za Južna mora, a Thoreau za Walden Pond – za svjetsku književnost učinio ga je vječnim.’ (Pat Conroy)

‘Shantaram je zavodljiv, moćan i kompleksan roman, blagoslovljen savršenim pripovjedačkim glasom. Poput kakva vudu-vrača Gregory David Roberts zarobio je duhove Rohintona Mistryja, Toma Wolfea i Marija Vargasa Llose, objedinio ih vlastitom jedinstvenom magijom i izgradio nevjerojatno sugestivan spomenik pisane riječi.’ (Moses Isegawa)

‘Najjednostavnije rečeno, Shantaram je Tisuću i jedna noćnovog stoljeća. Svatko tko voli čitati za ovom je knjigom tragao čitav život. Tko nakon Shantarama ostane nepromijenjen, ili je bez srca ili mrtav, ili oboje. Već dugo nisam toliko uživao u nekoj knjizi.’ (Jonathan Carroll)

gt7. Goran Tribuson : Susjed u nevolji

Kada stanoviti Žak Janković nazove privatnog istražitelja Nikolu Banića sa željom da ga angažira oko pokušaja rasvjetljavanja okolnosti smrti njegova prijatelja, Banić ce mu poklopiti slušalicu. Istraga slučaja starog dvadeset dvije godine neće biti nešto što bi moglo zaokupiti istražiteljevu pažnju. No uporni Janković naći ce se s Banićem i dati mu podatak koji ce promijeniti istražiteljevu odluku: Janković je, naime, svoga navodno pokojnog prijatelja prije par dana ugledao na ulici živog i zdravog. Nakon te spoznaje Banić ce krenuti putovima bivših prijatelja: od njihove ratne baze u blizini Daruvara do Leibnitza, Samobora, Beca i Lošinja. Iza nestanka bivšeg prijatelja otkrivat ce se mnogo gori i opasniji zločini, a i Banić ce se naći u samom srcu opasnosti

Lik istražitelja Nikole Banića koji se pojavljuje u romanima Zavirivanje, Siva zona, Dublja strana zaljeva, Noćna smjena, Bijesne lisice i Gorka čokolada ponešto se umorio, možda i razbolio, postao djed i čovjek koji je shvatio da nikada nije prestao voljeti bivšu ženu. No i dalje je jednako snalažljiv, oštrouman i duhovit pa njegove nove avanture autoru Goranu Tribusonu i dalje jamče mjesto na vrhu najboljih suvremenih hrvatskih pisaca. (www.mozaik-knjiga.hr)

isb8. Ivana Simić Bodrožić: 100% pamuk

Ivana Simić Bodrožić donosi 15 priča o životu žena u tranzicijskom društvu Hrvatske. Autorica u svakoj od njih piše o intimnim obiteljskim dramama, minuciozno i psihološki iznijansirano razotkriva slojeve obiteljskih odnosa koji posredno govore i o neuspješnosti transformacije društva.

Sudbine njezinih bolno (ne)uklopljenih junakinja pokazuju nam ono čemu svjedočimo svakodnevno: ni jedna emancipacija ne prolazi nekažnjeno. (www.vecernji.hr)

9. Hrvoje Šalković: Valcer protiv Eintrachtahs

Inspektor Grof kojemu je u trenutku kad započinje Šalkovićev krimić ostalo svega dva tjedna do mirovine i mladi i nadobudni inspektor Žica obojica su, svaki na svoj način, opterećeni osjećajem krivnje: inspektor Grof je nesretnim slučajem ubio svog policijskog partnera, ujedno najboljeg prijatelja i muža svoje sestre, a inspektora Žicu su grijesi iz mladosti doveli do rastave braka i nemogućnosti da redovito viđa svoju malenu kćer. Slučaj psihopatskog ubojice na čijem rješavanju zajedno rade zbližit će ih i biti između ostalog katalizator za suočavanje s vlastitim demonima. (www.ljevak.hr)

at10. Ankica Tomić: Damen Kapric

Damen kapric filmična je proza, urbano štivo,kombinacija više žanrova. Prozračnostiovog narativnog mozaika doprinosi i stalnaizmjena prizora i prostora, uvodeći čitatelja u životsuvremenog bračnog para koji muku muči s egzistencijom,složenom komunikacijom s roditeljima, prijateljima i ljudimas kojima igrom slučaja dolazi u doticaj, no najviše – protagonistiovog romana opterećeni su muško-ženskim odnosima i vlastitimdoživljajem ljubavi.

Ova stvarnosna proza opisuje i žene i muškarce u odnosu nasvakodnevne stereotipe ponašanja, a naracija u romanu najčešćese temelji na autoričinu osjećaju za dijalog. Damen kapric je hitovska produkcija koja njeguje jednostavnui blagu narativnu osjećajnost onih koji spašavaju jednodrugo od sebe samih, raskrinkavajući pri tome što sedogađa u pejzažu između zidova nebodera, ali iizvan njih. (ljevak.hr)

Top 10 – publicistika:

 

esjc1. Eric Schmidt i Jared Cohen: Novo digitalno doba

Izvršni predsjednik i direktor Odjela za nove ideje tvrtke Google u ovoj knjizi nude viziju bliske budućnosti u kojoj vide automobile bez vozača, hologramske poslovne sastanke, kućne robote upravljane glasovnim naredbama, kongoansku prodavačicu ribe koja pametnim telefonom prati potražnju kako bi smanjila troškove skladištenja i spriječila prekomjerni izlov. Osim ovih i sličnih pozitivnih primjera autori vide i opasnosti na polju ugrožavanja osobnih sloboda i privatnosti, a u oslikavanju novoga digitalnog doba sudjeluje i niz međunarodno poznatih osoba poput Juliana Assangea koji doprinose svojim viđenjem budućnosti zasićene naprednom informatičkom tehnologijom. (www.kgz.hr)

kbt2. Domenico Moro: Klub Bilderberg i Trilaterala

Talijanski sociolog i politolog Domenico Moro detaljno je istražio najtajniju i najmoćniju privatnu svjetsku organizaciju, za koju se tvrdi da – zapravo – upravlja svijetom. Riječ je o organizaciji koja se naziva Bilderberg, koja tajno djeluje već šest desetljeća, koju sačinjavaju najutjecajniji i najmoćniji zapadni bankari, političari, vojnici, industrijalci, geostratezi, diplomati, koji se sastaju jednom godišnje, svaki puta na drugom tajnom mjestu.

Ta je grupa toliko je tajna da se ne zna niti tko su joj svi članovi. Nitko osim sudionika ne smije prisustvovati tim godišnjim sastancima, o kojima se medijima nikada ništa ne objavljuje niti prije, niti nakon održavanja, pa se ne zna ni tko im prisustvuje, niti kakav je dnevni red. Posljednjih godina jedino se unaprijed zna saznati gdje će se naredno zasjedanje održati, a te lokacije se svake godine mijenjaju iz zemlje u zemlju. Svaki skup održava se uz najstrože mjere sigurnosti, a budući da se tamo redovito okupljaju najmoćniji i najbogatiji često, te skupove osigurava i vojska zemlje domaćina.

Procjenjuje se da Bilderberg grupa ima između 120 i 140 članova, koji na ove sastanke dolaze po pozivu. Članstvo nije stalno, pa poziv na jedan godišnji sastanak ne znači da će osoba biti pozvana i sljedeće godine, jer organizatori nastoje da sastanku prisustvuju samo trenutno najmoćnije ličnosti, pa ako neki političar padne s vlasti ili neki bankar izgubi svoje direktorsko mjesto, njega sljedeće godine neće biti. Redoviti sudionici ovih konferencija su dva moćna čovjeka koji su jako mnogo radili na ovakvom konceptu redovitih tajnih konzultacija najmoćnijih ljudi svijeta, 87-godišnji bivši američki ministar vanjskih poslova Henry Kissinger, veliki pionir tajne diplomacije modernog doba, te 95-godišnji američki bankar David Rockefeller, pionir financijske globalizacije koju je provodio dok je bio na operativnom čelu moćne američke banke Chase Manhattan. (www.minfo.hr)

gg3. Glenn Greenwald: Nemaš se kamo sakriti

Potkraj 2012. godine američki novinar i borac za ljudska prava Glenn Greenwald počeo je dobivati neobične poruke njemu nepoznate osobe koja mu je rekla da bi voljela s njim stupiti u kontakt, ali uz pomoć jednog šifriranog sustava, tako da nitko njihovu korespondenciju neće moći čitati.

Iz te korespondencije Greenwald saznao da bi ta osoba trebala pomoć od njega da u londonskom dnevnom listu “Guardian”, za koji je Greenwald tada radio, objavi neke izuzetno osjetljive i senzacionalne dokumente. U početku ta mu se osoba nije željela predstaviti, no on je uz pomoć jedne svoje prijateljice, koja se bavi snimanjem političkih dokumentaraca, stekao povjerenja te osobe, te se dogovorio da se sastane s njom u Hongkongu. Tako su Greenwald i ta njegova prijateljica otputovali u Hongkong i u jednom tamošnjem hotelu upoznali mladog Amerikanca Edwarda Snowdena, dotadašnjeg službenika američkih obavještajnih službi, koji je imao kod sebe skoro tri milijuna supertajnih američkih dokumenata o operacijama američke elektronske obavještajne agencije NSA. Iz tih dokumenata, koje je on Greenwaldu stavio na raspolaganje, bilo je vidljivo da NSA može prisluškivati svaku osobu na svijetu ili kontrolirati njenu internetsku komunikaciju, da u tome ima pomoć vodećih američkih telekomunikacijskih i internetskih kompanija, te da ona intenzivno prisluškuje i špijunira vodeće svjetske političare, ali i ogroman Amerikanaca, iako to po američkim zakonima ne bi smjela. Greenwald je o onome što mu je Snowden otkrio objavio u lipnju 2013. godine u “Guardianu” niz članaka, a neka otkrića o tome objavio je i “Washington Post”. Bila je to ogromna senzacija, o tom otkriću raspisali su se mediji diljem svijeta. (mondo)

ivg4. Ratko Martinović: Sublimalne poruke

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
O​ ​nastanku knjige​ autor ​ističe  kako ju nije pisao linearno, već je zapisivao određene dijelove koje je na kraju složio u jednu veliku i zanimljivu cjelinu, neprestano se nadajući da će naići na nešto novo.

– Put pisanja ove knjige malo se odužio, no igrom slučaja sve se zaokružilo baš onako kako sam ​želio, mada​ u jednom određenom trenutku nisam znao kako to učiniti. Knjiga je nastala kao cjelina svega onoga što sam ​naumio još prije dvije godine, kada mi je ta ideja ​uopće pala na pamet. Sam koncept “Subliminalnih poruka” dosta  ​je ​ prezentiran kroz američke medije. Kod nas ​je manje popularan,​ jer o tom fenomenu ljudi nešto manje znaju, pa se​ nadam da će onaj koga to zanima kroz ovu knjigu ​moći nešto i​ ​doznati. Subliminalne poruke ustvari su​ sve one poruke koje utječu na prag svijesti i na podsvijest konzumenta, potrošača​,​ odnosno krajnje osobe na koju se određeni koncep​t poruke odnosi. Samim time možemo govoriti o marketinškim subliminalnim porukama, a i o određenom plasmanu okultnih tradicija iz drevne prošlosti. Nešto slično ​danas ​rade i ​neke religije​,  poput recimo kršćanstva i islama.

Kroz knjigu možemo vidjeti da ​sve ​to nije neka “suluda teorija zavjere”​. S​vakoga dana oko nas možemo vidjeti ​brojne subliminalne poruke putem simbola ili nekih drugih načina plasiranja. M​ožemo reći da je subliminalni marketing  ​jedan ​ sofisticiraniji ​oblik  marketinga. Na ​prestižnim svjetskim veleučilištima o​d 2006. godine napisano je ​više od ​ četrdes​et ​studija koj​e​ ​o tome govore ​vrlo ​ozbiljno i potvrđuju relevantnost takvih poruka, dok​ ​t​ridesetak godina prije slabije možemo pronaći ​takve ​vrste ​ znanstven​ih​ studij​a​​. To je najčešće iz interesnog razloga,​ jer velike korporacije rade interne studije koje kasnije rabe i ne žele ih prikazati svojoj konkurenciji. Samim time​ to ​je  donekle otišlo u sferu teorije zavjere​. No, kada v​i​dimo način na koji funkcioniraju zapravo je to jedna sasvim normalna znanost i stvarnost oko nas​ – ​ kazao je autor Ratko Martinović.

​-​ “Subliminalne poruke” knjiga je koju kada čitate morate biti sto posto koncentrirani. Toliko je zanimljivih tema koje je Ratko  ​u njoj ​ obradio da sam zapravo zaprepašten koliko se pripremao pišući ovu knjigu. To je knjiga koju uistinu možemo koristiti enciklopedijski i svako malo joj se vraćati kad nas neka od određenih tema zanima. Čitati je u komadu naprosto je “ludnica za mozak”- slikovito je o knjizi rekao profesor Ivan Lutz, moderator sinoćnje promocije. Inače, Ratko Martinović urednik je na portalu Nexus-Svjetlost, bloger na Večernjem, jedan od osnivača 4D portala i kolumnist. Svoju prvu knjigu ​”Svjetske misterije i tajne​”​ napisao je 2006. godine, da bi se četiri godine kasnije posvetio radu na 4Dportalu, gdje je uz pisanje za Sportnet i uredništvo na portalu Politika.hr započeo svoj novinarski put. Danas je aktivan novinar s preko 5.000objavljenih tekstova. Radio je i na portalu Dnevno kao novinar pišući teme vezane uz vanjsku politiku i film. Pisac je kratkih SF priča ​i​ jedan je od organizatora brodske SF konvencije  ​”​Marsonikon​”​, a aktivan je predavač na raznim konvencijama, znanstvenim skupovima i fakultetima. (Ivica Galović)

aj5. Alejandro Junger: Zdrava probava

Jeste li znali da se upravo u crijevima stvara naš imunitet i da bez zdrave probave nema istinskog zdravlja? Velik broj ljudi muči se s viškom kilograma, kroničnom boli i umorom, alergijama, srčanim bolestima, učestalim upalama i infekcijama, autoimunim poremećajima i depresijom. Provode se brojne pretrage i uzimaju lijekovi, a zaboravlja se da su upravo oštećena crijeva uzrok mnogih tegoba učestalih u suvremenom svijetu.

Dr. Alejandro Junger predstavlja svoj revolucionarni program “Zdrava probava” ciljano osmišljen za obnavljanje crijeva. Pravilno kombiniranje namirnica u sklopu jednostavnih i ukusnih recepata, otkrivanje potencijalnih prehrambenih alergena i korištenje određenih dodataka prehrani bit će iznimno korisno za svakoga, bilo da se želi izliječiti, sačuvati zdravlje ili osnažiti imunitet. (www.planetopija.hr)

ssrt6. Sharon Salzberg i Robert Thurman: Voli svoje neprijatelje

Kako se riješiti teškog tereta ljutnje i ogorčenosti koji svi ponekad nosimo? Biti povrijeđen, osjećati se žrtvom ili uzvraćati „neprijateljima“ istom mjerom?

Knjiga “Voli svoje neprijatelje”, upoznaje nas s četiri vrste neprijatelja koje susrećemo u životu: vanjskim, unutarnjim, tajnim i supertajnim. Poučava nas kako ih prepoznati i preobraziti svoj odnos s njima.

Autori, Sharon Salzberg i Robert Thurman, poznati učitelji, donose svoja iskustva i vježbe koje će vam pokazati kako je moguće osloboditi se okova bijesa i mržnje. Saznanja crpe iz vrela istočnjačke i zapadnjačke duhovne mudrosti i dosega moderne psihologije. (www.minfo.hr)

du7. Dubravka Ugrešić: Europa u sepiji

Novu knjigu Dubravke Ugrešić nije lako žanrovski determinirati. Ona je zbirka autobiografskih i dnevničkih zapisa, jer u većini ovih tekstova autorica polazi od nekog konkretnog događaja: govori o tome što se pripovjedačici dogodilo u New Yorku, Hong Kongu, na Baliju, u Amsterdamu, u Zagrebu… Ona prisluškuje što ljudi govore u bistroima, na književnim tribinama; ona opisuje svoje susrete, mnoge tužne, ali i smiješne situacije. Zapravo najčešće istodobno smiješno-tužne.

Pa i kad je u svojim domovima u Zagrebu i Amsterdamu, Dubravka Ugrešić je stalno na internetu, prati što se u svijetu događa i to komentira. Ona je malo i umorna od svijeta, iako je prevođena u nizu zemalja, nju plaše i nerviraju tržište knjiga, diktat izdavača i agenata; ona se kao profesionalni pisac tjeskobno osjeća u moru instant hitova koji caruju svjetskim tržištem. Za sebe odabire radije poziciju elitističkog autora koji neće sudjelovati u pohodu na rang liste hitova, već će se obraćati probranom krugu pasioniranih čitatelja tzv. visoke proze. Ovi prozni zapisi imaju odlike i eseja jer na prvi pogled banalne opservacije učas prerastaju u refleksije o smislu literature u suvremenom svijetu (gdje autorica pokazuje dobro poznavanje ne samo trendova u književnosti već i u teoriji književnosti, pa i sociologiji kulture.

Međutim, Dubravka Ugrešić je prije svega vrsna pripovjedačica s izvrsnim smislom za uočavanje životnih situacija koje imaju visok sižejni potencijal. Ona zna lijepim, komprimiranim krokijima ocrtati protagoniste, dočarati neku životnu situaciju i posebno vješto poentirati svoju prozu, pa doista ove zapise najčešće i čitamo kao prave, punokrvne priče. Ova knjiga dostojno nastavlja onaj niz koji je Dubravka Ugrešić započela devedesetih knjigama Američki fikcionar i Kultura laži, a potom u dvijetisućitima nastavila Zabranjenim čitanjem i Napadom na mini-bar. Izvrsna knjiga sjajne spisateljice svjetskoga kalibra! (bestseller.jutarnji.hr)

mg8. Mani Gotovac: Ma koji život, ma koji teatar

Mani Gotovac u svojoj novoj knjizi “Ma koji život, ma koji teatar” otkriva sebe kao ženu teatra putem autobiografskih i dnevničkih fragmenata, komentara aktualnih zbivanja, polemika i teatroloških opažanja. Ovo svjedočanstvo naglašava veliki značaj kazališta u autoričinom životu. Mani je svoj profesionalni vijek posvetila kazalištu, u početku kao kritičarka, zatim teatrologinja i dramaturginja, pa naposljetku kao ravnateljica Teatra &TD te prva intendantica hrvatskoga nacionalnog kazališta u povijesti (HNK-a u Splitu, pa potom u Rijeci). Autorica u knjizi pokazuje da je kazalište za nju kako dio profesionalnog djelovanja, tako i dio koji ispunjava njezin osobni život, odnosno svaki trenutak – teatar je za nju velika metafora cjelokupnog smisla ljudske egzistencije. (www.ljevak.hr)

ts9. Tara Stiles: Joga liječi

Onima koji tragaju za načinom kako se zauvijek riješiti tjeskobe ili zdravstvenih tegoba te kako postići dublji osjećaj povezanosti tijela i uma joga pruža stvarne i trajne dobrobiti ako se vježba redovito. Ta drevna disciplina povezuje um i tijelo kroz niz položaja, vježbi disanja i meditaciju.

Majstorica joge Tara Stiles u ovoj nam knjizi, utemeljenoj na znanstvenim činjenicama no napisanoj jednostavnim i zabavnim stilom, pokazuje kako vježbajući jogu na sasvim nov način možemo ublažiti ili izliječiti specifične bolesti i tegobe: od depresije i tjeskobe, preko artritisa i fibromijalgije do sta-rih sportskih ozljeda i bolova u leđima, alergija, PMS-a, pa čak i ovisnosti. Prakticirajući jogu odmah ćemo osjetiti njezine ljekovite učinke i, što je najvažnije, u svom ćemo se tijelu osjećati dobro, bit ćemo sretniji, smireniji i zdraviji. Knjiga sadrži čak 490 ilustracija! (bestseller.jutarnji.hr)

img10. Ina May Gaskin: Prirodan porođaj

Ako ne želite biti jedna od mnogih žena koje su prošle traumatičan porođaj u bolnici potaknut lijekovima i medicinskim intervencijama, nego želite prirodan i ispunjavajući porođaj, tada je ova knjiga savršena za vas! U njoj ćete naći važne informacije o tome kako izbjeći razne medicinske intervencije tijekom porođaja te potaknuti njegov prirodan tijek.

Saznajte sve o tome:
• kako smanjiti porođajne bolove bez lijekova
• zašto je važno vjerovati u snagu i sposobnost vlastitog tijela
• što se događa tijekom trudova i koji su najbolji položaji za prirodan porođaj
• zašto je važno ne požurivati tijek porođaja lijekovima i medicinskim intervencijama
• zašto epiziotomija nije nužno potrebna i kako je izbjeći
• koje su prirodne metode poticanja ili ubrzavanje porođaja
• kako povećati svoje mogućnosti za prirodan porođaj bez lijekova i intervencija u bolnici
• kako izbjeći poslijeporođajno krvarenje i depresiju
• koji su rizici carskog reza i anestezije
• kako stvoriti sigurno i ugodno okružje za porođaj kod kuće, ali i u bolnici
• kako porođaj učiniti uistinu ispunjavajućim i osnažujućim iskustvom umjesto traumom.

S pomoću savjeta i informacija iz ove knjige i vi ćete moći doživjeti prekrasan, prirodan porođaj, najbolji za majku i njezino novorođenče! (mozaik-knjiga.hr)

 

Skip to content