Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

knjiznica_slatina

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina priredila je za Vas najnovije i najtraženije naslove lijepe književnosti i publicistike. Posjetite nas! Radimo i subotom 8,00-13,00 sati.

Lijepa književnost:

moja_borba

1. Karl Ove Knausgard: „Moja borba“- druga knjiga

U Drugoj knjizi Karl Ove napušta Norvešku, svoju prvu ženu i obitelj te odlazi u Stockholm. Upoznavši Lindu fatalno se zaljubljuje i s njom zasniva obitelj. U nekoliko godina imaju troje djece i oboje su zatečeni novim izazovima i obvezama obiteljskog života. I dalje je brutalno iskren kako prema bližnjima tako i prema društvu u kojem živi. (www.minfo.hr)

krv_na_snijegu

2. Jo Nesbo: „Krv na snijegu“

Olav Johansen kao „čistač“, plaćeni ubojica, ima stalni angažman kod jednog od najmoćnijih šefova kriminalnog podzemlja grada. Nakon što je uspješno obavio posljednji od zadataka i hladnokrvno smaknuo čovjeka koji se njegovom šefu našao na putu, Olav mu se javlja ne bi li preuzeo novi posao. No, zadatak koji mu ovaj dodijeli – odmah mu je jasno – može mu osigurati moć, ali se jednako tako može prometnuti i u njegovu najveću pogrešku. (www.jutarnji.hr)

muskarac_u_grlu

3. Vedrana Rudan: “Muškarac u grlu“

 Poznati slovenski režiser Mare Bulc priprema ju za daske u Sloveniji. Ovo je moja prva knjiga u kojoj se žene igraju s muškarcima kao mačke s miševima. Meni se knjiga jako sviđa, volim kad žene z……… muškarce, a takvih oko mene, naravno mlađih od mene, sve je više. Moja junakinja ima 46 godina. Radujem se izlasku svake svoje knjige, ali ovakvu još nisam napisala. (autorica, dubrovackidnevnik.rtl.hr)

ja-sam-hodocasnik

4. Terry Hayes: „Ja sam hodočasnik“

Pronađena je mrtva djevojka u hotelskoj sobi, a detektiv Ben istražuje slučaj. U toku istrage zaključuje kako je djevojka ubijena na način kako je opisano u priručniku Hodočasnika. Zanimljiv početak krimi priče, ali ovaj roman nije samo priča. Roman je pisan u četiri dijela koji se nalaze u jednoj knjizi. Kroz svaki od tih dijelova upoznajemo Hodočasnika, osobu za koju nitko sa sigurnošću ne može reći kako ga poznaje, svima je misterij i njegov je život tajna. Ali ne i za nas jer kroz priču ćemo ga savršeno upoznati. (mozaik.hr)

plava_lisica

5. Sjón: „Plava lisica“

Godina je 1883. U pozadini radnje surov je islandski krajolik. Pratimo svećenika Baldura Skuggasona u lovu na misterioznu plavu lisicu. Potom ulazimo u svijet botaničara Fridrika i njegove štićenice Abbe, rođene s Downovim sindromom. Do kraja ovog kratkog, očaravajućeg romana, priča povezuje sudbine likova u čijim se životima sve preokreće.

Plava lisica savršen je uvod u jedan literarni talent najviše klase: Sjón, danas jedan od najpoznatijih i najprevođenijih islandskih književnika, za ovaj roman nagrađen je prestižnom Književnom nagradom Nordijskog vijeća, a roman je preveden na više od trideset jezika. (www.vbz.hr)

poslije-svega-zauvijek-sretni-2

6. Anna Todd: “Poslije svega – zauvijek sretni 2“

Ljubavna veza Tesse i Hardina nikad nije bila jednostavna ni u ružičastim tonovima, ali svaki izazov s kojim su se dosad suočili činio je njihovu strastvenu vezu sve snažnijom.

Kad otkriće iz prošlosti uzdrma Hardina do srži, a Tessa doživi tragediju, shvaćaju kako su neki izazovi i za njih nesavladivi. Kako se doznaju šokantne istine o njihovim obiteljima, postaje sve jasnije koliko su se promijenili od početka veze, ali i da baš i nisu toliko različiti. Tessa više nije slatka, jednostavna dobrica kakva je bila kad je upoznala Hardina, baš kao što ni on nije više okrutni, hiroviti mladić koji ju je oborio s nogu.

Tessa shvaća buru ispod njegove hladnokrvne površine i zna da je ona jedina koja je može smiriti. Problem je u tome što Hardin, zbog svega što mu se događa, sve snažnije gura Tessu, ali i sve ostale, od sebe. Tessa više nije tako sigurna može li ga uistinu spasiti bez žrtvovanja same sebe. Odbija otići bez borbe. Samo za koga se bori?

vip_soba

7. Jens Lapidus: “Vip soba“

Prva knjiga iz novog kriminalističkog serijala Jensa Lapidusa

“Uzbudljivo i napeto štivo lišeno pripovjednih klišeja i istrošenih kriminalističkih stereotipova…”

Nakon osam godina provedenih iza rešetaka, Najdan Maksumić zvan Teddy odlučan je u namjeri da zauvijek raskrsti sa svojom kriminalnom prošlošću. Praznih je džepova, bez posla, pa je za početak prisiljen stanovati kod svoje sestre – što nijednom od njih nije nimalo zadovoljavajuće rješenje. A kada mu u život bane osoba iz prošlosti i zatraži hitno podmirivanje duga u iznosu od tristo tisuća kruna, situacija počinje ozbiljno izmicati kontroli.

Nasreću, Teddy uskoro dobiva ponudu za dobro plaćen posao, doduše vrlo neuobičajen: mora pronaći otetog mladića, čiji se roditelji otmicu ne usuđuju prijaviti policiji. Umjesto toga, za pomoć su zamolili svoga prijatelja koji radi u jednom od najprestižnijih odvjetničkih ureda u Švedskoj, i koji je uvjeren da je upravo Teddy profil čovjeka potreban za uspješno rješavanje slučaja.

Iako se posao čini čistim, Teddy si je obećao držati se podalje od bilo kakvih nezakonitih radnji u koje bi ga slučaj mogao uvaliti. Naposljetku ipak prihvaća ponudu jer mu utjerivač dugova opasno puše za vratom. Zajedno s jednom od mladih odvjetnica u usponu, iznimno sposobnom Emelie Jansson, Teddy započinje potragu za Philipom, mladim snobom iz poslovnog svijeta. Kako njihova istraga odmiče, na vidjelo izlaze mnoge prljave tajne iz Philipova privatnog života…(www.vbz.hr)

Publicistika:

u_vorteksu_ostvarenih_zelja

1. Ana Bučević: „U Vorteksu ostvarenih želja“

Knjiga U vortexu ostvarenih želja pomoći će Vam otkriti tehnike koje će Vam pomoći privući sreću i obilje u vaš život.

Vortex je vrtlog energije u kojem se nalaze sve želje i snovi pojedine osobe. Autorica Ana Bučević u svojoj knjizi U vortexu ostvarenih želja poručuje čitateljima da su na ovom svijetu da bi bili sretni, zadovoljni i ispunjeni, a emocije su te koje govore nalazi li se netko na dobrom putu ili pak ne privlači ono što želi. Na osnovu svog životnog iskustva i brojnih radionica koje je održala na temu Zakona privlačenja ona čitateljima nudi metode i odgovore kako kreirati vlastitu stvarnost.

Na kraju knjige se nalaze i svjedočanstva osoba koje govore o tome kako Zakon privlačenja djeluje u njihovim životima. (www.harfa.hr)

o_zivotinjama_i_njihovim_ljudima

2. Mirjana Krizmanić: „O životinjama i njihovim ljudima“

Ova knjiga nudi i odgovore na pitanja koja si najčešće postavljamo (ili bismo ih trebali postavljati) kad se odlučimo udomiti kućnog ljubimca: primjerice koju vrstu životinje odabrati, kako pripremiti djecu za dolazak kućnog ljubimca, kako podijeliti obaveze oko brige o kućnom ljubimcu, kako preboljeti gubitak kućnog ljubimca…

O životinjama i njihovim ljudima poučna je i zabavna knjiga koja će razveseliti mnoge ljubitelje životinja i vlasnike kućnih ljubimaca, ali i otkriti im nove činjenice o suživotu s njima.

Prije nego što uzmu nekog kućnog ljubimca, ljudi bi sami sebi najprije trebali objasniti zašto ga uopće žele, znaju li koliko životinja koju će uzeti treba njege i pažnje te promisliti o tome jesu li spremni žrtvovati, primjerice, putovanja ili izlaske u društvo jer im tijekom toga vremena nema tko pripaziti i nahraniti životinju ili je, ako je riječ o psu, izvesti u šetnju. Bilo bi dobro kad bi svaki budući vlasnik kućnog ljubimca pokušao samome sebi odgovori. (www.vbz.hr)

boginje_ne_stare

3. Christine Nortrup: „Boginje ne stare“

Nova knjiga autorice svevremenskog klasika “Žensko tijelo, ženska mudrost”.Knjiga “Boginje ne stare” namijenjena je ženama svih dobi koje uživaju u životu i žele iskusiti kako život može biti još i bolji. Godine možemo dočekivati s užitkom, a ne užasavati se promjena i očekivati propadanje. Odbacite zablude o starenju, otkrijte što sve s godinama može poći po dobru u tijelu te kako ostvariti ravnotežu i zdravlje bez obzira na dob i trenutno zdravstveno stanje. (www.citajme.com)

otvoren-um-vjerno-srce

4. Papa Franjo: „Otvoren um, vjerno srce“

Ova knjiga pape Franje rezultat je dugačka puta provedena u promišljanju, propovijedima i duhovnom samoispitivanju koje nam se sada predstavlja kao plod tih iskustava. Ona zahtijeva promišljeno čitanje usmjereno prema duhovnom razvitku. Riječ je o djelu duboka i uvijek aktualna sadržaja, ali prikladna za lako i ugodno čitanje, djelu koje od čitatelja traži da se upusti na put duhovnog promišljanja kako bi poboljšao svoj život. (www.vbz.hr)

iscejilte_svoj_zivot_za_21_dan

5. Hay, Louise L.: „Iscijelite svoj život za 21 dan“

Kad naučite raditi sa zrcalom bit ćete puno svjesniji riječi koje izgovarate i djela koje činite.

Ljude poučavam radu sa zrcalom jednako dugo koliko ih poučavam i afirmacijama… Najmoćnije su afirmacije one koje naglas izgovarate pred zrcalom, duboko uranjajući pogledom u svoje oči. Zrcalo vam odražava osjećaje koje njegujete prema sebi. Tako možete odmah postati svjesni onoga čemu se opirete, a čemu ste otvoreni. Jasno vam pokazuje što morate promijeniti želite li živjeti radosnim i ispunjenim životom.

rodjeni_za_trcanje

6. Cristopher McDougall: „Rođeni za trčanje“

Izolirani u opasnim Bakrenim kanjonima u Meksiku, ekstatični Tarahumara Indijanci razvili su sposobnost trčanja stotine kilometara bez odmora ili ozljeda.

U napetoj priči nagrađivani novinar i često ozljeđivan trkač Christopher McDougall nakanio je otkriti njihove tajne. Svoje čitatelje vodi od znanstvenih laboratorija na Harvardu do suncem prženih dolina i ledenih vrhova širom Sjeverne Amerike, gdje stalno rastući broj ultratrkača tjera svoje tijelo do krajnjih granica i, konačno, do kulminacijske utrke u Bakrenim kanjonima gdje će najbolji američki ultratrkači odmjeriti snage s tim plemenom. Nevjerojatna McDougallova priča ne samo da će vas potpuno zaokupiti, nego će predstavljati pravi poticaj kada shvatite da ste, kao uostalom svi mi, rođeni za trčanje. (www.teledisk.hr)

„Jedna od najuzbudljivijih knjiga o trčanju ikad napisanih.”

posao_klako_pronaci_smisao_i_radost_u_svakodnevnim_obvezama7. Thich Nhat Hanh: „Posao-kako pronaći smisao i radost u svakodnevnim obvezama“

“Način na koji živimo i zarađujemo za život presudno je važan za našu radost i sreću. Gotovo pola života provedemo na poslu, ali kako zapravo provodimo to vrijeme? Posao koji obavljamo odraz je našega cijelog bića, on može biti sjajno sredstvo za izražavanje najdubljih težnji, izvor duhovne hrane, mira, radosti, preobrazbe i iscjeljenja. S druge strane, posao kojim se bavimo i način na koji ga obavljamo može prouzročiti i puno patnje. Ono što činimo sa životom te činjenica jesmo li svjesni toga ili ne, određuje koliko ćemo mira i radosti stvoriti. Ako svjesno pristupamo svakom trenutku, ako prakticiramo svjesnost u svemu što činimo, naš posao može nam pomoći ostvariti ideal življenja u skladu s drugima, uz njegovanje razumijevanja i suosjećanja.” (www. planetopija.hr)

Skip to content