Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ovogodišnja Noć knjige, osma po redu, održala se u utorak, 23. travnja. Riječ je o manifestaciji koja pridonosi kreativanom poticanju čitanja, promociji knjige te razgovoru o njezinu statusu i važnosti u suvremenom društvu. Povod za to najpogodnije je upriličiti na Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina pridružila se obilježavanju Noći knjige. U 20,00 sati otvorena je izložba slika Fabijana Nikića. Slike su izrađene tehnikom pirografije.

Fabijan Nikić je rođen 1968. god, umirovljeni je hrvatski branitelj i samohrani otac jedanaestogodišnje djevojčice. Slikanjem se bavi približno deset godine. Fabijan crta na drvenoj podlozi pomoću tanke užarene metalne niti prilikom čega nastaju tonovi svjetlije do tamno smeđe ili crne boje. Posebnost Fabijanovih slika je u tome što su rađene ručnim radom. Postoji tehnika bojenja uz pomoć lasera što ubrzava rad, ali je nemoguće postići velik raspon nijansi smeđe boje, a time i željenu ljepotu slike. Prevladavaju sakralni motivi, ali i svjetovni: lovački, motivi životinja i portreti. U Gradskoj knjižnici već je jedanput izlagao manji broj slika većeg formata. Sudjelovao je na godišnjoj izložbi slika likovnog kluba. Ovoga puta izložio je preko pedest slika i nekoliko predmeta u drvetu.

Na otvorenju izložbe sudjelovala je zavičajna pjesnikinja Azenija Relić pročitavši svoje dvije pjesme. Profesor gitare Krunoslav Matišić odsvirao je jednu pjesmu koju je sam napisao i dvije ljubavne balade drugih autora.

Skip to content