Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ove godine održana je jubilarna Noć knjige koja se organizirala desetu godinu zaredom, a povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja). Kolika je važnost knjige i čitanja u razvoju društva i svakog pojedinca govori i proglašenje 2021. godinu Godinom čitanja u Hrvatskoj od strane Vlade Republike Hrvatske, a na inicijativu Ministarstva kulture i medija. Stoga se u Noći knjige 2021. god. posebna pozornost stavlja na knjigu, njenu važnost u društvu kao i njen položaj. Mnogim akcijama i prigodnim programima nastojalo se približiti knjigu svakoj osobi.

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina u Noći knjige 2021. otvorila je širom vrata svojim sugrađanima i tako im omogućila da se od 09.00 do 23.00 sata besplatno učlane u Knjižnicu, djeca do 2 razreda osnovne škole, nezaposlene osobe i osobe starije životne dobi.

Budućnost svakog društva ovisi o njenim najmlađima, djeci koja će već sutra preuzeti vodeću ulogu u razvoja svoje sredine u kojoj odrasta, zajednici kojoj pripada tako da smo, naravno, pripremili programe za naše najmlađe, za našu budućnost.

Čitajući, mi istražujemo, saznajemo, razvijamo se, mijenjamo sebe, ne druge, a mijenjajući sebe, mijenjamo svoj pogled na svijet i iako je okruženje isto, isti ljudi, mi smo drugačiji, dakle sve je drugačije. Zato je važno čitati, pogotovo djeci od najranije dobi, da im knjiga postane potreba i navika, dobra prijateljica u svakoj budućoj životnoj situaciji. Jer pomoću knjige, tom duhovnom blagu i snazi svake društvene zajednice mi pomjeramo granice sebe, širimo se, „rastemo“, kako je lijepo rekla jedna naša vjerna korisnica. Rastemo u znanje da postoji širina, a da smo mi samo jako mali njen dio, ali ono što je važno, svjesni smo da smo dio nečega velikog i to nas čini sretnim.
Tema ovogodišnje Noći knjige je „ljekovita moć knjige“ i ona nam je bila putokaz kojim smo osmislili 44. Susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. Ovaj susret organizirali smo uz pomoć Industrijsko-obrtničke škole U Slatini i profesorice hrvatskog jezika Nede Mađarac u pratnji Sare Čorak, učenice drugog razreda, prodavači.
Čitali smo čak tri knjige, a svaki je član sam birao koju će od ponuđenih naslova izabrati. Naravno, glavna tema ponuđenih naslova je „knjiga“. Čitali smo: „Društvo za književnost i pitu od krumpira s Quernseya“ Mary Ann Shaffer i Annie Barrows, „Lolita u Teheranu“ Azar Fafisi, „Nebo puno knjiga“ Mayerson.

Svaka od ponuđenih knjiga događa se u različitom vremenu radnje, u drugoj zemlji, različiti su profili glavnih junaka, jer svi su oni bili pravi junaci. Mučili su ih razni problemi, životni, duhovni, glad, strah, nesigurnost, pitanje identiteta, postojanja, obitelji, slobode, … Ljudi sa mnogim problemima, nedaćama, prekretnicama, realni, stvarni kao što smo i mi.

Našavši se u nesvakidašnjim situacijama oni pronalaze snagu kroz knjigu, kroz druženje sa ljudima sličnih senzibiliteta i tako ojačavši, crpeći snagu iz redova, pasusa, stihova knjiga koje su čitali, dijeleći ih sa drugima uspijevaju preživjeti glad i okupaciju svoga otoka, potpunu izoliranost od vanjskog svijeta punih pet godina iako potpuno različitih osobnosti i životnih prilika („Društvo za književnost i pitu od krumpira s Quernseya“).

Zahvaljujući knjizi, književnosti, dobroj predavačici uspijevaju pronaći snagu i hrabrost čitati „zabranjene“ knjige koje su uništavane, paljene kao veliko zlo u zemlji „ vremena revolucije“ u kojoj je i jedan slučajni pramen kose koji je izvirivao iz marame često značio strogi zatvor i mučenja. Tajni sastanci osam žena u dnevnoj sobi njihove predavačice značio je nadu, želju za boljom budućnosti, drugačijim životom koji su imale pravo živjeti, a mogle su jedino kroz knjigu, kao duhovnu baštinu svoje zemlje (perzijska poezija), kroz literaturu zapadne kulture spoznati i preživjeti („Lolita u Teheranu“).

I na kraju, kroz knjigu i u knjizi jedna djevojka, opterećena nepoznanicama iz prošlosti, tajnama koje osjeća još od djetinjstva, pronalazi odgovore iz svoje prošlosti kako bi mogla krenuti u svoju sigurnu i lijepu budućnost („Nebo puno knjiga“).

Sastanak Čitateljskog kluba prošao je u opuštenoj atmosferi, razgovarali smo o pročitanom, dotakli smo se davno pročitanih knjiga vezanih uz ponuđenu temu, uspoređivali ih i sami smo osvijestili da, iako smo različiti, jedna nas nit veže, a to je ljubav prema knjizi, čitanju, spoznavanju drugih svjetova, drugih horizonata, drugih rješenja, misli, shvaćanja. Zaključili smo da nam je lijepo to što imamo, to naše druženje uz stranice knjige.

Za ovaj susret ukupno nas je čitalo 18 članova Čitateljskog kluba, zbog raznoraznih obveza neki su bili spriječeni da dođu na sam susret, ali su e-mailom poslali svoje osvrte koje smo pročitali. Imamo čak jedno javljanje iz Rumunjske od našeg vjernog člana.

Knjiga „Društvo za književnost i pitu od krumpira s Quernseya“ od nas je dobila čistu peticu. To je prva petica od kako postojimo. Oduševila nas je. „Lolita u Teheranu“ dobila je srednju ocjenu 4,12, a knjiga „ Nebo puno knjiga ocjenu 4,6. Za sljedeći susret Čitateljskog kluba, a koji će se održati 11. svibnja 2021., svaki član sam bira koju će knjigu preporučiti i predstaviti.

Skip to content