Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

    Za 80. susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, odjela za odrasle, održanog u ponedjeljak, 8. travnja 2024. članovi su čitali roman „Djevojka sa svim darovima“ britanskoga pisca Mikea Careya koji piše pod pseudonimom M.R. Carey. Autor je pisac romana, stripova i scenarija za filmove. Knjižnica posjeduje i njegove romane „Dječak na mostu“ i „Iskupljenje u Fellsideu“.

    Za ovaj susret inspiraciju smo našli u ovogodišnjoj nacionalnoj manifestaciji „Noć knjige 2024.“ koja se obilježava 23. travnja, a u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige koja u središte svoga djelovanja stavlja knjigu, autora i čitatelja.

    Kad je prizma kataklizma : knjige za izazovna vremena“ moto je i tema kojom se bavi ovogodišnja „Noć knjige“, odnosno na koji se način nosimo s izazovima današnjeg vremena (ratovima, klimatskim , društvenim, financijskim promjenama) i kako nam u svemu tome mogu pomoći knjige, a kako bi promijenili sebe i ishode koji su pred nama.

    U romanu „Djevojka sa svim darovima“ M. R. Careya prepoznajemo futurističku priču, fantaziju natopljenu hororom. Vrijeme radnje je u nekoj bliskoj budućnosti u kojoj dolazi do raspada cijelog sustava ljudskih vrijednosti nastalog uslijed napada opasne gljivice na ljudski rod. Nema cjepiva, lijeka, ljudska vrsta je pred uništenjem, kolapsom u kojemu tek mali broj uspijeva preživjeti ne zarazivši se. Ljudi žive u izolaciji, boje se susreta sa zaraženima koji postaju proždrljivci, oni koji proždiru sve živo, odnosno koji bivaju prožderani gljivicom. Tu su i otpadnici koji se bune protiv sustava kojim ljudska vrsta pokušava se održati, uništavaju ljude i proždrljivce. U toj distopijskoj priči izrasta djevojčica Melanie, druga generacija vladavine zloglasne gljivice, koja uz pomoć dobre učiteljice i knjiga uspijeva oduprijeti se svim nedaćama koje su je zadesile i svijetu u kojemu živi, svjesna svih slabosti koje su dio nje.

    Članovi Čitateljskog kluba različito su doživjeli pročitanu knjigu, većina izbjegava ovakve teme i ne bi ih nikada sami izabrali. Međutim, način na koji je knjiga napisana većini se članova svidjela jer zahvaljujući stilu pisanja čitatelj s lakoćom može dočarati radnju romana. Knjiga je dobila ocjenu 3,75.

    Za sljedeći susret čitateljskog kluba, 14. svibnja 2024. u 17.30 sati čitamo knjigu „Tko je Maud Dixon?“ američke spisateljice Alexande Andrews, uzbudljivu priču o tajanstvenoj autorici, priču koja polako prelazi u psihološki triler.

Skip to content