Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

U Gradskoj je knjižnici i čitaonici Slatina održan 45 . susret Čitateljskog kluba. Za ovaj susret članovi su sami birali što će pročitati, odnosno prezentirati. Knjige koje smo pročitali, preporučili, različitog su sadržaja, a uglavnom novijeg izdanja i mogu se posuditi u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina.

Različiti su razlozi zbog kojih izabiremo i čitamo neku knjigu. Ponekad je ona samo slučajni odabir ili preporuka nekog drugog, utjecaj dobre reklame, nagrade koju je knjiga dobila, čitanje novog naslova nama već poznatog pisca ili nas zanima tema koju knjiga prikazuje, obrađuje, želimo se uz knjigu opustiti i relaksirati. Svi ovi razlozi odabira knjige bili su vodilja večernjeg, vrlo ugodnog druženja. Uglavnom, većina odabranih knjiga opravdale su naše povjerenje. Svidjele su nam se teme, likovi, način pisanja, priče koje su pričale. Uglavnom, sve su to dobre knjige, sa dobrim pričama, porukama, poukama, novim spoznajama. One su psihološki triler sa tajnama koje utječu na odnose među ljudima, obiteljske zavrzlame, nedaće, preokret koji nas u finalu ostavlja u šoku. One su deset dana sa devet neznanaca u jednoj kući u kojoj su prisiljeni upoznati i spoznati sami sebe. Govore o našoj prošlosti, pogreškama, zabludama i ljubavi koja pronađe svoj put. One tragaju za istinom i životnim smislom, govore o težnji prema jednostavnosti kojom se može pronaći mir, sreća. One su krimić sa dozom humora, suosjećanja i razumijevanja. Nesvakidašnje su situacije u kojima se nađu dvojica starih prijatelja, kao i noć u kojoj je glavni lik spreman konačno ispričati svoju priču, iskreno i dirljivo. Roman su o odrastanju, odabiru vlastitog životnog puta bez obzira što drugi mislili o tome. Epsko su remek-djelo, oda ljubavi i samoći, umjetnosti.

Čitali smo: „Ne vjeruj svojim očima“ od Sarah Pinborough, „Devet potpunih neznanaca“ od Liane Moriarti, „Kužni pil“ od Pavla Pavličića, „Ispričat ću ti priču“ od Jorge Bucaya, „Vitez“ od Tome Nuna (knjiga nije iz fonda Knjižnice), „Klub istražitelja ubojstava četvrtkom“ od Richarda Osmana, „Malo iznenađenje ili kako su se Herdri i Evert uvalili u nevolje“ od Hendrika Groena, „Na kraju balade“ od Anne Griffin, „Grad djevojaka“ od Elizabeth Gilbert, „Ubojstvo Komendatora : Ideja postaje vidljivom, sv. 1“ od Haruki Murakamia.

Neki su od članova Čitateljskog kluba bili spriječeni prisustvovati susret, a putem e-maila poslali su svoje osvrte koje smo pročitali u Knjižnici. Sve su nas knjige dojmile svojom fabulom, načinom putem kojeg se pisac izrazio, predao poruku svijetu i iako različite, slične su – priče su o čovjeku koji prolazi kroz šumu života i na ovaj ili onaj način pokušava ne izgubiti kompas. Još nas je više dojmio žar kojim su članovi prenosili svoj doživljaj pročitanog. Ovo su zaista zanimljive knjige i toplo ih preporučamo. Međutim, jedna je izdvojena, vjerojatno zbog popularnosti, teme, likova, humora. To je knjiga „Klub istražitelja ubojstava četvrtkom“ britanskog pisca Richarda Osmana.

Sljedeći susret Čitateljskog kluba je 08. lipnja 2021. U 17:30 sati. Čitamo romane Maye Banks, odabir naše vjerne članice kluba, koja će ujedno biti i moderator rasprave.

Skip to content