Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

       U utorak, 14. studenoga, 2023. održan je novi susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina.

       Mjesec hrvatske knjige manifestacija je koja popularizira knjigu, čitanje, pisce, knjižnice, knjižare, izdavače i stoga smo za jedanaesti mjesec odabrali pročitati knjigu simboličkog naslova „Čitateljica u potrazi za sretnim završetkom“ švedske spisateljice Katarine Bivald.

       Priča nas upoznaje s dvadesetosmogodišnjom djevojkom Sarom, Šveđankom, koju ljubav prema knjigama i čitanju odvodi u pustolovinu na srednji zapad američke savezne države Iowe. Njezina prijateljica, Amerikanka, starija gospođa Amy, dijeli s njom ljubav prema knjizi i čitanju, godinama se dopisuju, preporučuju knjige za čitanje, a ujedno ih često poklanjaju jedna drugoj. Iz tog dopisivanja rađa se veliko prijateljstvo koje će u prijelomnom razdoblju Sarinog života producirati poziv da posjeti svoju prijateljicu u Americi i tako zapravo počinje radnja romana.

       Čitanje ovoga romana za članove Čitateljskog kluba bilo je opuštajuće, čak šarmantno na jednoj strani, odnosno dosadnjikavo na drugoj. Priča koja je na samome početku obećavala, postavljena na dobroj podlozi, razvodnila se. Čitajući zgode i nezgode naše glavne junakinje, povremeno smo se smješkali, zamišljali likove i doživljaje koje su proživljavali u malenome gradiću koji je već poprilično opustio. Svojom atmosferom gradić nas je podsjetio na neka slična mjesta osuđena na propast, a koja smo susretali u nekim drugim romanima koje smo zajedno čitali, a neke je i sama spisateljica spomenula. Zapravo, zanimljivost romana je u preporukama knjiga koje bi čitatelj trebao pročitati, ako već nije. Zamijećeni su lijepi citati koji obogaćuju ovu knjigu kao i ideja da nas knjige mijenjaju, povezuju, odnosno da nas pronađu, kao i mi njih, baš u trenutku kada su nam potrebne.

       Naša vjerna članica kluba ističe: „Dobro je naći dobru knjigu i naći nekoga s kim je možeš prodiskutirati. Čitateljski klub je pravo mjesto“.

       Knjiga „Čitateljica u potrazi za sretnim završetkom“ švedske autorice Katarine Bivald od članova Čitateljskog kluba dobila je srednju ocjenu 3,09.

       U knjizi koju smo čitali, čitateljičina potraga za sretnim završetkom je bila pozitivna, čak idilična i svojom vjerom u snagu pisane riječi koja obnavlja, uspjela je promijeniti ne samo svoj svijet nego i svih onih koji su se dovoljno otvorili da ova čarolija djeluje i na njih. Stoga, volite li čitati ovakav tip romana, toplo ga preporučujemo.

       Za sljedeći susret Čitateljskog kluba koji će biti 12. prosinca 2023. u 17.30 sati čitamo roman „I odjeknuše gore“ poznatog afganistanskog pisca Khaleda Hosseinia koji u svojim romanima opisuje teškoću življenja afganistanskog naroda, ali i njihovu kulturu, nesvakidašnje priče koje će vas držati do samoga kraja. Knjige su mu pune misli i osjećaja.

       Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Skip to content