Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

   U utorak, 9. siječnja 2024. održan je novi susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. U posjet su nam došle voditeljice Čitateljskog kluba Odjela za odrasle Nije bilo slučajno Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, Silvija Perić, viša knjižničarka i voditeljica Županijske matične razvojne službe kao i Tatjana Kovač, viša knjižničarska tehničarka. Povod posjeta provedena je projektna aktivnost u sklopu Erasmus + projekta mobilnosti „Čitajmo i mi“, a u svrhu obrazovanja odraslih Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica. Knjižničarke su, s ravnateljem virovitičke knjižnice, Robertom Fritzom, knjižničarem, krajem 2023. boravile u Kopenhagenu u radnom posjetu kopenhaškim narodnim knjižnicama, a kako bi se upoznale s radom danskih čitateljskih klubova koji imaju svoju dugu i uspješnu tradiciju. Svoja iskustva i viđenja knjižničarstva, knjižnica, čitateljskih klubova Danske, Kopenhagena knjižničarke su nam prenijele izvrsnom prezentacijom popraćenom prigodnim fotografijama kojima su nam dočarali veličinu i razvijenost sustava koji svojim dugogodišnjim uspješnim postojanjem i ustrojstvom budi želju da i sami poradimo na nekim idejama. Naime, cilj projekta je poboljšanje i usavršavanje programa poticanja čitanja i razvijanja svijesti o važnosti čitanja odraslih korisnika, naglašavanje bitnosti čitanja u okviru čitateljskih klubova. Članice Čitateljskog kluba Gradske knjižnice Slatina, kao i knjižničarke, pozorno su i sa zanimanjem pratile predavanje. Bilo je upita, razmjene iskustava vezanih uz rad naših čitateljskih klubova. Na početku susreta nazočne je pozdravila dr.sc. Sanja Pajnić, prof., dipl. bibl., nova ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Slatina.

  Sastanak kluba nastavljen je druženjem uz knjigu koju smo čitali za ovaj susret, a koja je prikladnog i znakovitog naslova za sam početak nove godine, „Krajnje je vrijeme da ponovno upalimo zvijezde“ poznate francuske spisateljice Virginie Grimaldi. Zanimljivo je da spisateljica u romanu navodi rečenicu iz poznatog romana Andre Gidea „Krivotvoritelji novca“ i tako nam otkriva izvorište lijepoga naslova.

   Kod članova kluba podijeljeni su utisci o pročitanoj knjizi. Dok se nekima knjiga jako svidjela, tematikom, radnjom, stilom pisanja, likovima koje susrećemo u romanu, drugi nalaze slabosti pisanja, načina na koji se neki problem postavlja, na koji ih način književni lik rješava, odnosno ne rješava. Knjiga navodi na razmišljanje o životu, obitelji s jedne strane, dok s druge, neke članove kluba vratila je u mladost, djetinjstvo kada su i sami bili djeca. Naime, glavni likovi romana su samohrana majka Anna i dvije kćerke, sedamnaestogodišnja Chloe i dvanaestogodišnja Lily. Suvremena priča u kojoj svaka od njih ima svoje svakodnevne probleme u okružju izvan obitelji. Kako se problemi nižu jedan za drugim javlja se ideja o odlasku na put u Skandinaviju koji će ih promijeniti, zbližiti. I dok polarno svjetlo obasjava nebo, kretanjem prema dalje ljepota prirode i krajolika se mijenja, a ova mala zajednica majke i dvije kćeri u grupi je s kampistima koji kao i one imaju svoj razlog nalaska tog istog svjetla. Ova priča ima sretan kraj jer svaki od ovih putnika, potaknut osobnom unutarnjom potrebom za pokretom, uspijeva promijeniti svoj pogled na život, situaciju u kojoj se našao i uz pomoć, sada već prijatelja, savjetima i postupcima uspijevaju stati na noge i bez obzira na poteškoće krenuti sigurnim korakom. Roman je prožet humorom i emocijama.

   Od članova Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina roman „Krajnje je vrijeme da ponovno upalimo zvijezde“ Virginie Grimaldi dobilo je ocjenu 3,91.

   Sljedeći susret Čitateljskog kluba je 13. veljače, 2024. u 17.30 sati, čitamo roman „Težina snijega“ mladog kanadskog pisca Christiana Guaya-Poliquina. Ovim romanom pisac je osvojio mnoge nagrade u svojoj zemlji, a Francuzi pripremaju snimanje filma. Roman slavi snagu prirode, čovjekovu izdržljivost i međuovisnost.

   Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Skip to content