Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

U utorak 13. prosinca 2022. održan je 64. susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. Ovaj smo susret tematski odredili čitajući zimsko-božićne romane. Svaki član pročitao je jednu knjigu koju je predstavio na sastanku. Čitali smo: „Zimski vrt“ Hannah Kristin, „Pada snijeg: tri blagdanske romanse“ Johna Greena, Maureen Johnsona, Lauren Myracle, „Božićna želja“ Lise Kleypas, „Babetina gozba“ Karen Blixen, „Zima“ Ali Smitha, „Božić Herculea Poaroa“ Agathe Christie, „Dar“ Cecelie Ahern, „Snijeg“ Orhana Pamuka, „Dar za sjećanje“ Melisse Hill, „Afera prije Božića“ Eloise James, „Praporci u snijegu“ Sarah Morgan, „Scarpettina zimska trpeza“ Patricie D. Cornwell, „Snjegović“ Joa Nesboa, „ Božić na idiličnom imanju“ Lucy Caleman.

Romani za ovaj mjesec prate godišnje doba koje nam je stiglo, zimu, a priče su u kojima se glavni likovi suočavaju s izazovima života, često tragedijama, da bi upornošću i izdržljivošću uspjeli nadvladati poteškoće i izišli kao pobjednici jer zima zna biti okrutna i hladna kao i sam život. Možda nam upravo ovo godišnje doba u kojemu priroda miruje i priprema se za novo razdoblje obnove i rasta govori, pokazuje da i sami bar na trenutak stanemo i razmislimo kamo nas ova jurnjava vodi. Trebamo li predah, stanje mirovanja, tišine u kojoj možemo doći do biti svega, sebe i svijeta koji nas okružuje.

Vrijeme Božića mnogi smatraju najljepšim dijelom godine kada se malo više trudimo biti bolji prema drugima i prema sebi ne očekujući ništa previše, niti premalo, jednostavno biti sa najbližima i međusobno darivati upravo ono što nam je najdragocjenije, a toga nismo niti svjesni, vrijeme. Božićno vrijeme je u ovim knjigama upravo tako prikazano, bez obzira na sve poteškoće pobjeđuje zajedništvo i briga za druge jer upravo nas to malo, nevino dijete koje još uvijek leži negdje u nama upravo krajem godine podsjeća da ga tražimo i nađemo ako ne ove godine, sljedeće će nas ponovno podsjetiti da je tu za nas, u nama, ali i u drugima. Samo trebamo ući duboko u tišinu, kao u zimsku noć i „biti“ makar na tren.

Čitanje knjiga sa božićnom tematikom nas potiče na ovakva razmišljanja.

Knjige, romani koje smo čitali za ovaj mjesec dobila su srednju ocjenu 4,14.

Za slijedeći susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, 10. siječnja 2023. u 17,30 sati čitamo roman Emme Healey „Elizabeth je nestala“. Neobičan roman u kojem glavna junakinja osjeća da nešto strašno zna, ali se toga ne može sjetiti.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Skip to content