Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina priredila je u okviru manifestacije „Prosinac u Slatini“, a povodom blagdana sv. Nikole , pričaonicu na temu „Šibe i cipele za sv. Nikole“ koju su u četvrtak 04. prosinca 2014. u vremenu 14,00 -17,00 sati posjetili učenici Posebnih odjela Osnovne škole Eugena Kumičića u pratnji stručnih djelatnika Škole.

Knjižničari su učenicima priredili tekst „Zahvalna cipela“ iz zbirke „Svjetiljke za dječju dušu“, autorice Vladimire Štanger-Velički i Brankice Blažević. Bila je to prigoda u kojoj smo posvetili pozornost pojmovima i situacijama u kojima se spominje bogatstvo i siromaštvo, davanje i primanje. Djeca su jasno razlikovala bogatstvo kao duhovnu, ili kao materijalnu kategoriju: „Ponosan sam!“ ili „Imam veliku obitelj koja me voli i to je moje najveće bogatstvo!“, od one „Koliko imaš, toliko vrijediš“. Jasno je da materijalno bogat čovjek, istodobno može biti veoma nesretan i siromašan.

Učenici su zatim tekst povezali sa pričom iz njihova udžbenika „Cipele svetog Nikole“, autorice Nedjeljke Lupis, koju su prepričali.

Govorilo se i o drugoj osobi koja dolazi sa svetim Nikolom, o Krampusu, a koja simbolizira suprotnost onome što je dobro u svakome čovjeku. Zaključili smo na kraju kako smo svi u tim pričama, naši roditelji, mi sami, ali i svatko tko ima čizmice ili cipelice.

Svoje želje, učenici su pretočili u zajedničku pjesmu:

Ja želim….

Želim postati balerina.
A ja maneken.
Moja je najveća želja otputovati
u daleki grad Amsterdam.
Ja želim vješto naučiti voziti bicikl.
A ja otputovati na more
jer je tamo toplo.
Želim istraživati slikovnice, kao danas u Knjižnici.
Želim da mi ozdravi prijatelj.
Želim još ljepše crtati jer to najbolje radim.
Želim se samo igrati.
Želim dobro učiti, jer mi to ne ide od ruke.
Želim biti vrijedan.

Događanja iz naših priča o svetom Nikoli podsjetila su nas na siromašna dječaka malenoga kao lakat, a veseloga kao ptica, šegrta Hlapića iz romana „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“, autorice Ivane Brlić Mažuranić.

Učenici su pogledali istoimeni film u režiji Silvija Petranovića, a on, kao i knjiga, sadrži mnoštvo čarobnih riječi koje nas upućuju kako je ipak dobro biti dobar!

Učenici su na poklon dobili članstvo za narednih godinu dana.

Skip to content