Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2015., Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetili su u utorak, 20. listopada 2015. učenici viših razreda Osnovne škole Vladimira Nazora iz Nove Bukovice u pratnji profesorica i ravnateljice.

Većina njih korisnici su knjižničnih usluga i građe. Knjižničarka je priredila knjižnu građu prilagođenu uzrastu učenika i ovogodišnjoj temi: „Svjetlost u službi tehnologije i znanosti“. Učenici su prezentirali podatke o poznatom hrvatskom znanstveniku Nikoli Tesli. Vjerovao je da će jedan od njegovih izuma, pojačivački odašiljač biti najvažniji i najdragocjeniji za buduće naraštaje. Ta dostignuća, vjerovao je, prouzročit će komercijalnu, industrijsku i humanitarnu posljedicu. Sama je korist malo važna u usporedbi s većim dobrobitima za civilizaciju. Prezentirani su i podaci iz biografije Thomasa Alve Edisona koji nije izumio, ali je znatno unaprijedio električnu žarulju. Joseph Swan poznat je kao izumitelj prve žarulje.

U određenim razdobljima povijesti čovječanstva rađali su se veliki umovi čije su izvornosti i genijalnosti zauvijek promijenili svijet. U današnje vrijeme postoji mnogo knjižne građe popraćene trodimenzionalnim rekonstrukcijama koja tim veličanstvenim postignućima pomaže prodrijeti do mlađih čitatelja.

Učenici su pokazali interes za on-line pristupanje Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja.

Učenici su zatim potaknuti na čitanje omiljenih lektirnih naslova.

Nakon uvodnih čitanja i upoznavanja s likovima, sadržaj im je prezentiran i pomoću elektroničke građe koja je također dostupna za posudbu korisnicima. Elektronička građa može se pregledavati u Knjižnici gdje postoji i veliki monitor za rad u manjim skupinama. Učenici viših razreda osnovne škole i učenici Srednje škole u tu svhu koriste i računalo na dječjem odjelu. Računalne radionice namijenjene su učenicima nižih razreda osnovne škole.

Pridružite nam se i Vi!

Skip to content