Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

dsc_0974U Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina, u utorak, 26. studenoga u 17,00 sati , slatinskoj čitalačkoj publici predstavljen je roman „U zamci Nefretitis“, autora Vladimira Jakopanca.

Vladimir Jakopanec rođen je 1948. godine u selu Gornja Voća na obroncima Hrvatskog zagorja. Nakon nekoliko godina, roditelji se sele u Koprivnicu gdje Vladimir završava osnovnu školu. Nakon završene srednje škole, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završava engleski i hrvatski jezik. Završava i teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

1987. godine s obitelji emigrira u Melbourne u Australiji gdje otvara vlastiti studio za restauriranje i reprodukciju pozlaćenih antikviteta. Sa suradnicima dizajnira i izrađuje skulpture u bronci koje i danas krase neke od parkova Melbournea.
Uz svoj redovni posao, predaje i hrvatski jezik za „Victorian School of Languages “ u Keysboroughu. Sudjeluje u kulturnom životu hrvatske zajednice u Australiji: piše za hrvatski tisak, a nekoliko godina bio je i radijski voditelj hrvatskog programa.
Do sada je objavio dvije zbirke pjesama. Roman „ U zamci Nefretits“, prvi mu je objavljeni, a drugi napisani roman. Roman je prvi puta objavljen u Melbourneu, 2012. godine, a ove godine u Hrvatskoj doživljava svoje prvo izdanje. Njegov prvi napisani roman tiskat će uskoro nakladnička kuća „ Nova stvarnost“ iz Zagreba.

Roman je objavila Galeria Melbourne, atraktivnu i pomalo intrigantnu naslovnicu, kako i odgovara samom naslovu romana, potpisuje Stephanie Jakovac. Roman je dimenzijama, 14×20 cm, vrlo ugodno držati u rukama.

Tema romana život je hrvatskih iseljenika u Australiji iseljenih devedesetih godina prošlog stoljeća. Roman nije autobiografski, ali pretpostavljam , u romanu ima mnogo autobiografskih elemenata. Čita se u jednom dahu, iako mu je opseg preko tri stotine stranica. Nije klasično djelo pisaca iz hrvatske dijaspore jakog domoljubnog naboja. Glavni lik, Bruno Granželić, hrvatski restaurator u jednoj od najvećih australskih galerija, u prvom licu, opisuje događaje koji se dotiču života hrvatskih iseljenika u Australiji, opisuje se i Melbourne, kao“ nadmetanje čovjekovog graditeljskog genija i prirode“, govori o Aboridžinima, povijesti Melbournea, načinu restauriranja slika, nenametljivo nas upoznaje s nekima od najvećih djela likovne i glazbene umjetnosti, piše o „zlatnoj groznici“, opisuje najbolje vinorodno područje Australije, opisuje australski grb i ulogu Hrvata u njegovu nastajanju, opisuje i Melbourne coup i povijest uvezivanja knjiga.

U samom romanu značajno mjesto zauzima i ljubavna priča dobričine Brune Granželića, ili priče, iako dominira ona „u zamci Nefretitis“ koja ,kao i svakom dobrom krimiću, završava onako kako nismo očekivali.

Napetosti romana svakako doprinose i elementi pravoga krimića, krađa Klimtove slike iz Galerije.

dsc_0950

Najtopliji znak dobrodošlice autoru priredila je folklorna skupina „Kolo“, pod stručnim vođenjem učiteljice Mire Brezovčan. Skupinu čine učenici trećih razreda Osnovne škole Eugena Kumičića koji su zadivili publiku izvođenjem slavonskih dječjih igara, kao i onih sa kajkavskog govornog područja.

Glazbeni program sastojao se i od dvije klasićne glazbene točke koje su izveli: Jan Mojzeš, učenik i Željko Mojzeš iz Londona.

Gradska knjižnica zahvaljuje svima koji su pomogli u realizaciji književnog susreta i poziva građane Slatine da se pridruže!

Tekst: Ana Knežević
Fotografije: Marko Rukavina

Skip to content