Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina, 16. travnja 2015., tajnik Kinološke udruge iz Slatine, gospodin Martin Bišćan održao je stručno predavanje o psima.

Svakodnevno čujemo priče u kojima su glavni likovi upravo psi, a obično govore o prijateljstvu, hrabrosti ili velikim postignućima. Psi uvijek pozitivno reagiraju na nježnost i brigu svojih vlasnika i uvijek su spremni odgovoriti istom mjerom.

Ovo predavanje imalo je za cilj osvijestiti potencijalne vlasnike pasa o odabiru psa, ali i obvezi koju nakon toga imaju u suživotu sa psom. Neke od tema poslužile su kao savjetnici u nalaženju načina uspostavljanja dobrog odnosa sa psom, a koji se temelji na međusobnom povjerenju.

U uvodnom dijelu govorilo se o prapočecima suživota čovjeka i psa do vremena kada je pas postao domaća životinja i najbolji čovjekov prijatelj koji malo traži, a puno daje. Predavač je nazočne zatim upoznao sa kinološkim organizacijama u svijetu i FCI- sistematizacijom pasa.

Upozorio je da prije nabave psa treba znati kako je pas živo biće sa svojim potrebama koji može živjeti i 15 godina te točno treba poznavati navike i temperament pojedine vrste pasa. Važno je odlučiti želimo li štene ili odraslog psa. Prilikom odabira trebali bismo znati ponešto o uzgajivaču, bolestima pasa i njezi. Značajno mjesto zauzima znanje o prehrani pasa. Nakon toga slijedi odgoj mladog psa i njegova socijalizacija te školovanje pasa.

Na samom kraju slijedilo je upoznavanje sa zakonskim obvezama vlasnika pasa. Slijedeći navedene upute, pas će Vas vrlo brzo nagraditi svojom ljubavlju i privrženošću.

Propustili ste ovo predavanje, a želite saznate nešto više o Vašem psu. Posjetite nas u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina i poslužite se našim enciklopedijama i priručnicima. Sretno!

Skip to content