Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana prijateljstva u Gradskoj je knjižnici i čitaonici Slatina u srijedu, 01. kolovoza 2018. godine priređena literarno-kreativna radionica pod nazivom „Prijatelju, ispričaj moju priču”. Radionica je inspirirana istoimenom knjigom koju je uredila Aleksandra Hampamer. Riječ je o zbirci priča koje su nastale nadahnute starim psom udomljenim iz skloništa za životinje. Knjiga je zanimljiva jer odiše bogatstvom osjećaja koje životinje izražavaju.

Radionicu smo započeli razgovorom o prijateljstvu, prijateljima i tako došli do priče o životinjama, kućnim ljubimcima. Oni su naši posebni prijatelji. Većina djece izjasnila se da ima ili je imala kućnog ljubimca, a neka ga priželjkuju. Čuli smo dirljivu priče o spašavanju psa sa ulice, o kanarincu, psu koji je uginuo. Sjetili smo se nekih priča o psima koji spašavaju ljude ugrožavajući vlastiti život, priče o njihovoj predanosti, privrženosti koja nas potiče da i sami budemo bolji jedni prema drugima.

Iz knjige smo pročitali jednu vrlo lijepu priču pod naslovom „Bella”. Priča ima sretan kraj, a govori o malom psu lutalici kojemu je prijetio tragični završetak. Djeca su pažljivo slušala i dojmila ih je sudbina malog psa Belle. Na osnovu ove priče koju je napisala sretna vlasnica psa djeca su prionula u pisanju svoje priče o prijatelju, kućnom ljubimcu, odnosno crtanju.

Spomenuli smo da i u Slatinu postoji Udruga ljubitelja životinja „Hrabri Pero” preko koje je moguće udomiti životinju. Radionicu smo zaokružili oblikovanjem svog kućnog ljubimca od glinamola. Svako je dijete napravilo svojeg sadašnjeg ili budućeg prijatelja, kućnog ljubimca.

On je tvoj prijatelj, tvoj partner,
tvoj branitelj, tvoj pas.
Ti si njegov život, njegova ljubav, njegov vođa.
On će ti pripadati, iskreno i vjerno,
do zadnjeg otkucaja svoga srca.
Ti si dužan biti dostojan takve privrženosti.

Skip to content