Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Suradnja prvih razreda Osnovne škole Eugena Kumičića i Gradske knjižnice i čitaonice Slatina nastavljena je i u 2016. godini međuknjižničnom suradnjom koju potiče uvijek aktivna školska knjižničarka Melita Schmitz.

Učenici 1a razreda s učiteljicom Verom Menčik posjetili su povodom Mjeseca hrvatske knjige Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina. Nakon upoznavanja učenika s radom Knjižnice i njezinim prostorom i načinom posuđivanja knjiga, Knjižničarka ih je smjestila na dječji odjel gdje je slijedilo čitanje priče. Učiteljica je, slijedeći misao vodilju o čitanju „sto na sat“ predložila priču“Šuma Striborova“, autorice Ivana Brlić Mažuranić.

Mnogi misle da je to jedna od najljepših priča inspirirana narodnim pričama, ali i kršćanskim legendama. U središtu radnje je neiskusni sin kojega zaslijepi lažna ljepota radi grijeha i zlobe ukleta i pretvorena u djevojku-zmiju. Majka je pobjeđuje, i nudi joj se nagrada da se vrati u mladost i ni za kakvog sina neće znati. Majci je, međutim, draža njezina nesreća, nego sva sreća ovoga svijeta, ali želi znati za sina. Priča ipak ima sretan završetak.

Priču su djeci čitale knjižničarke i učiteljica Vera Menčik, povremeno prekidajući čitanje i razgovarajući s djecom i tumačeći nerazumljive pojmove.

Učiteljica Vera Menčik je za čitanje priredila elektroničku slikovnicu čije su ilustracije pratile radnju knjige, a prikazivane su na velikom plazma monitoru: pretvaranje guje u ljepotu djevojku, majka se penje na liticu, galeb nosi ribu, Domaći izlaze iz luči i nestašno se igraju u dvorištu, snaha isplazila zmijski jezik, majka pali vatru na strništu, noćno jahanje, Stribor u svem sjaju na prijestolju…

Učenici prvih razreda dobili su besplatno članstvo za slijedećih godinu dana!

Skip to content