Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nastavljamo sa ljetnim radionicama u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina. Inspiraciju za jučerašnju radionicu našli smo u priči „Morski rođendan” mlade autorice Katrin Pogorilić.

Zanimljivo je da je priča dobila nagradu na natječaju „Moja prva knjiga” koju je organizirao „Centar za neohumanističke studije Karlovac”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Nagrada je omogućila tiskanje autoričine prve knjige, a još je zanimljivije da je riječ o učenici 6. razreda. Katrin je priču osmislila i sama je ilustrirala. Ovaj podatak oduševio je male polaznike radionice jer i sami su imali niz dogodovština sa svojih ljetovanja koje bi lako mogli pretočiti u zanimljivu priču. Tko zna, možda jednom.

„Morska pjesma” Sunčane Škrinjarić uvela nas je u tajne morskog dna u kojem se nalazi pravo bogatstvo bića. Radnja priče „Morski rođendan” odvija se u morskom dnu, a glavni likovi su morski. „Bilo jedno veselo riblje društvo u dubokom moru gdje obično nikad ne dolaze ribari iako obala nije daleko”, prva je rečenica ove priče s kojom smo se upoznali. Da, već i malo dijete zna da jedino čovjek narušava sklad prirode. Ova priča govori o moru u kojem se mogu naći bačene boce, limenke, koštice breskve, olupine broda, a morske ribice u ovoj bajkovitoj priči uspijevaju se prilagoditi i upotrijebiti ih za svoje potrebe. Stoga smo pravili brodice od papira, boce na kojima smo ispisivali poruke o očuvanju prelijepog planeta zemlje, mora. Djeca su svjesna potrebe čuvanja prirode koja nas okružuje, našeg mora. Na kraju radionice ukrašavali smo narukvice od drvenih špatula. Pa ljeto je.

Djeca su aktivno sudjelovala na radionici, pažljivo slušala priču, komentirali pročitano, navodili svoja iskustva sa ljetovanja i priznali da su na obalama mora znali naći bačenu bocu, limenku… Stoga, dječje brodice sa jarbolima i zastavicama na kojima su ispisane različite poruke očuvanja prirode, boce sa eko-porukama jasno govore u kojem smjeru trebamo ići. Poslušajmo djecu.

Marija Cindrić

Skip to content