Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina u subotu, 01. rujna 2018., povodom Dana Grada Slatine održana je večer poezije “Slatinski pjesnici svome Gradu“.

Knjižničarka je naglasila važnost upoznavanja književne kulturna baštine koja zbližava ljude i pridonosi snažnijoj društvenoj koheziji. Ključna je i za europske razmjene s ostatkom svijeta. Kulturna baština velik je europski potencijal, ali treba ga bolje iskoristiti. Ova nam godina može u tome pomoći. U Europskoj godini kulturne baštine potrebno je animirati mlađe ljude koji će biti čuvari naše baštine u sljedećim naraštajima. Stoga se ističe edukativna vrijednost kulturne baštine i njezin doprinos održivom razvoju.

Pjesnicima i svim nazočnima, toplim riječima i s naročitim senzibilitetom za očuvanje književne kulturne baštine, obratio se gradonačelnik Denis Ostrošić.

Na Večeri poezije čitale su se pjesme „mlađih“ autora koji su sami čitali svoju poeziju, a zatim je čitana poezija poznatih slatinskih zavičajnih pjesnika.

Čitane su pjesme Mirka Jirsaka, Denisa Ostrošića, Terezije Bognar, Petra Žarkovića, Zorice Buljanović-Čižmarević, Pavla Cvijića, Azenije Relić, Snježane Dupan-Lovrić, Gordane Antolović, Cvijete Grijak, Svjetlane Carić, Marije Turk-Kuči, Višnje Kajzer, Miroslava Semaka, Zorana Gvozdenovića, Tamare Dorić, Ane Jecel, a spomenut je i slatinski pučki pisac Jure Primorac koji u knjizi „Zbornik seljaka, pisaca i slikara“ iz 1952. navodi kao je“…Kad sam ušao u dućan, ugledao sama na polici bilježnice.Zagledao sam se u njih i ja više nisam ništa drugo vidio. Gotovo ne razmišljajući, rekao sam trgovcu, da mi dade devet kilograma soli umjesto deset, kao što mi je otac naredio, a za ostatak kupio sam bilježnicu…Tako sam eto učio čitati i pisati„

Kulturna baština ima univerzalnu vrijednost za nas kao pojedince, zajednice i društva. Važno ju je očuvati i prenijeti budućim generacijama, upravo zato ćemo tijekom 2018. slaviti raznoliku kulturnu baštinu – na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Večeri poezije potiču čitanje i čitanje naglas, razvijaju čitalačke navike, populariziraju knjigu, potiču pozitivno natjecateljstvo duha.

Knjižnica promiče aktivan život uz knjigu i čitanje, aktivno sudjelovanje u društvu, građansku uključenost, dobru kvalitetu života svojih građana. Surađuje u brojnim akcijama koje se provode kako bi se potaklo čitanje i čitalačke navike.

Skip to content