Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Učenici redovno posjećuju Knjižnicu i koriste građu i sadržaje koje ona priređuje za svoje najmlađe korisnike. Tome znatno doprinosi dobra suradnja školske i gradske knjižnice.

knjiznica_slatina_3

Učenici odavno znaju da književna djela pišu pisci, a stvaralački lik Ivane Brlić Mažuranić poslužio je da shvate kako za stvaranje umjetničkog djela treba postojati nadahnuće ili inspiracija kao unutrašnja pokretačka snaga.

Učenici su pročitali bajku Ivane Brlić Mažuranić: „Šuma Striborova“ te je na tu temu organizirana pričaonica. „Šuma Stroborova“ najpoznatija je i najčešće objavljivana bajka od svih koje čine cjelinu Priča iz davnine , a autorici je priskrbila naziv hrvatskog Andersena.

„Zašao neki momak u Šumu Striborovu, a nije znao da se u njoj svakojaka čuda zbivaju. Zbivala se u njoj čuda dobra, ali i ona naopaka, svakome po zasluzi.

Morala je pak ta šuma ostati začarana dokle god u nju ne stupi onaj kojemu je milija njegova nevolja nego sva sreća ovoga svijeta“.

Bajka je po, tko zna koji puta, ganula do suza knjižničare, učitelje i učenike jer opisuje bezrezervnu ljubav majke prema sinu (djetetu). Majka je stara i mudra te odmah prepoznaje lažnu ljepotu u snahe-guje koja simbolizira zlo, sebičnost, nezahvalnost, proždrljivost, jezičavost, hvalisavost i zlobu. Puna je zlih namjera i ni u kom momentu nema samilosti prema starici koja je služi.

Snaha guja simbol je napasti i nezahvalnosti koja često stavlja na kušnju najplemenitije osjećaje svakog čovjeka. Stoga nije čudo da je prevarila mladog i neiskusnog mladića.

Priča kazuje da je ljubav najjača veza između dvoje ljudi. Nesebičnost nas čini boljim ljudima te donosi sreću i zadovoljstvo.

Učenici će svoje pismene uratke na temu Superjunaka u priči napisati u školi, a najuspješniji radovi bit će izloženi u prostoru Gradske knjižnice.

Zahvaljujemo se učiteljicama na uspješnoj suradnji!

Skip to content