Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tema ovoga susreta, na prijedlog učiteljice Jasminke Kesegić , bila je priča Hansa Christiana Andersena: „Postojani kositreni vojnik.“

Knjižničarka nije imala težak zadatak razgovarati s učenicima o piscu ove lijepe priče jer njegov lik i djelo s užitkom i posebnim osjećajem čitaju djeca cijelog svijeta.

Priča je uz pomoć slikovnog prikaza na velikom platnu pročitana učenicima. Nakon čitanja priče uslijedio je razgovor u iz kojega je bilo vidljivo da je ostavila snažan dojam na učenike. Istakli su kako je kositreni vojnik postojano podnosio sve nevolje na koje je nailazio. Shvatili su da je njegova obveza kao vojnika zahtijevala da u svakoj situaciji bude jak i da uvijek pobijedi nevolje koje su se nizale jedna za drugom . U očima učenika, vojnik je živio slavno . I sami su opisali situacije u kojima pokazujemo svoju ustrajnost.

Naročitu simpatiju kod učenika pobudila je njegova ljubav prema figurici balerine. Na samom kraju priče ipak završavaju zajedno, makar slučajno u plamenu , kada se lik kositrenog vojnika pretvara u kositreno srdašce, a od nje ostaje samo zvijezda koju je nosila oko vrata.

Nakon pričaonice, uslijedila je likovna radionica na kojoj su učenici pisali poruke kositrenom vojniku ili balerini, ili su crtali najljepši dio priče na već pripremljene likove zvijezde i srca.

Čitanju priče prisustvovala su djeca dječjeg vrtića „Suncokret“ kojima je nakon priče poklonjeno besplatno članstvo za narednih godinu dana.

Pridružite nam se i Vi! Slavni bajkopisac nametnuo se svijetu djece, ali i odraslih svojom neodoljivosti i svježinom, prividnom jednostavnošću i vječnom vjerom u pobjedu dobra.

 

Skip to content