Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2015., Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetili su u utorak, 03. studenoga 2015. učenici nižih razreda Osnovne škole Josipa Kozarca , Područne škola Kozice u pratnji učiteljice Vesne Bićanić.

Tema vodilja Mjeseca hrvatske knjige je svjetlost i tehnologije zasnovane na svjetlu pa su učenicima prezentirane knjige koje na suvremen način pomoću trodimenzionalnih rekonstrukcija predstavljaju najvažnija otkrića, a posebno im je istaknuto ime i inventivnost Nikole Tesle. Učenici su zaključili da ljudski napredak i razvitak uvelike ovise o inventivnosti koja je najvažnija kreacija čovjekovog stvaralačkog mozga.

Učenicima je zatim, uz pomoć slikovnog prikaza na velikom platnu, pročitana usmena narodna priča „Mala vila“. Priča je to o ljubavi kraljevića prema dobroj vili i veličini ljubavi koja je nakon sedam godina izgubljena zbog „ ljepotice koja se nije baš Bogu molila“, a nije ni običaje poštovala, iako je kraljević…“ ponovno odlazio pod stare lipe svake noći obasjane mjesečinom da dozove svoju lijepu i dobru vilu. Zvao je i zvao, čekao i čekao, pa već postao i starac. Ali ona se više nikada nije vratila.“

Učenici viših razreda, uz pomoć slikovnog prikaza na velikom ekranu, čitali su priču „Žabica djevojka“. Za razliku od prethodne, priča ima sretan završetak.

Nakon čitanja, razmišljali smo i razgovarali o zbivanjima i likovima u pričama. Uvijek nadolaze stara i nova pitanja. Do svih odgovora nije lako doći. Priče će djeca čitati i kad odrastu. Donoseći zadovoljstvo, priče i poučavaju one koji ih slušaju i čitaju.

Nakon čitanja, uslijedila je veoma uspješna likovna radionica, a učenici su ispisivali kratke poruke likovima koji su na njih ostavili poseban dojam.

Učenicima su predstavljene i drugi mediji pomoću kojih možemo slušati ili čitati priče, oni elektronički. Učenici prvih razreda dobili su besplatno članstvo.

Skip to content