Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2018, Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetili su učenici viših razreda Osnovne škole Vladimira Nazora iz Nove Bukovice

Učenici su posjetili Knjižnicu u četvrtak, 15. studenoga u pratnji profesorica. Knjižničarka je učenike upoznala sa prostorom Knjižnice: od čitaonice dnevnog tiska, preko prostora za rad učenika osnovne škole, dječjeg odjela za najmlađe, odjela za odrasle, studijskog odjela do multimedijalne dvorane u koju ih je smjestila na kraju. Upoznala ih je sa građom i načinom posuđivanja knjiga. Učenici su postavljali dodatna pitanja.
Razgovaralo se o Mjesecu hrvatske knjige, hrvatskoj baštini, knjižnoj u prvom redu. Knjižničarka je učenike podsjetila da je prije nekoliko godina učenik njihove škole dobitnik nagrade povodom uključenja u Nacionalni kviz za poticanje čitanja . 2017. godine Gradska knjižnica dobitnik je glavne nagrade u Hrvatskoj.

Ove godine u završnicu natjecanja ulazi učenik iz Donjih Meljana. Poželimo mu sve najbolje!

Knjižničarka je učenicima priredila Knjigu Nene Lončar: „Sve o Evi“, uzbudljivi roman o sanjarenju sklonoj djevojčici Evi koja na svoj osebujan način putuje kroz vrijeme. Riječ je o humornom romanu, u kojem se u prvom redu govori u sukobu, ali i povezanosti naoko posve različitih sestara – glavne junakinje, nježne, sanjarenju sklone Eve i buntovne, pomalo divlje i ironične Brune, njihovim roditeljima koji se nađu pred izazovima nepovoljnih društvenih okolnosti, te o ljubavi – između mladih ljudi( iz recenzije).

Učenicima je najdramatičniji dio knjige predstavljao ulazak Eve u samostansku knjižnicu u kojoj se čuvaju vrlo stare knjige, a među svim tim silnim knjigama postoji i jedna, od koje vas trese jeza pomiješana sa znatiželjom, jer je uvezana u ljudsku kožu.

Evinu znatiželju probudila je knjiga iz 1874. godine i rečenica: „Usudi se znati“-zvučalo je kao izazov i poruka. Djevojčica Jaga Haldek ostavila joj je tragove u vremenu? Autorica napominje kako su se žene u povijesti borile za znanje za koje su bile u stanju i umrijeti. Često su bile spaljivane kao vještice.

Autorica učenicima na zanimljiv način objašnjava rječnik Gazofilacij , kajkavsko-latinski iz 1740 godine.

Profesorica Božica Filipović Veg odabrala je šesnaest knjiga otpisanih iz knjižnog fonda Knjižnice za potrebe svojih učenika.

Skip to content