Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Preporuke za čitanje u veljači!

Kategorija: književnost za stariju djecu i mlade

Dragi korisnici Gradske knjižnice i čitaonice Slatina, pozivamo Vas da ovaj mjesec svoje slobodne trenutke ispunite toplim i pozitivnim ljubavnim pričama.

Ovo su naši prijedlozi!

Dnevnik solerice”, Jasmina Rodić

Velika očekivanja od života i ljubavi dovode solericu u lijepe, smiješne, ponekad i tužne, ali uvijek uzbudljive situacije – od Zagreba preko Beograda do New Yorka, solerica niže avanture u kojima se ljubav isprepliće s nadom i melankolijom.
U svom prvijencu, Jasmina Rodić ispisuje modernu urbanu priču u kojoj nudi emocije, avanturu – i poput Bridget Jones – smješniju stranu ljubavnih brodoloma.

S ljubavlju, Simon”, Becky Albertalli

Nevjerojatno zabavna i pronicljiva, ovo je priča o odrastanju u dvadeset i prvom stoljeću, pažljivo umotana u romansu o suvremenim klincima. ˝Becky Albertalli napisala je najbolju ljubavnu priču: takvu u kojoj se vi zaljubljujete u likove dok se oni zaljubljuju jedno u drugo; takvu priču da kad završi, nosite likove ssobom jer ste ih već previše zavoljeli da biste ih pustili od sebe.˝ Alex Sanchez

Eleanor i Park”, Rainbow Rowell

Eleanor… Crvena kosa, neobična odjeća. Ona koja stoji iza njega sve dok se on ne okrene. Ona koja leži pokraj njega sve dok se on ne probudi. Ona, u usporedbi s kojom se sve druge čine dosadnima i plitkima i nikada dovoljno dobrima.
Park… Zna da će joj se pjesma svidjeti i prije nego što je odsvira. Smije se njezinim šalama i prije nego što ih uopće ispriča do kraja.

Eleanor i Park je priča o dvoje neprilagođenih tinejdžera koji su dovoljno pametni da znaju kako prva ljubav gotovo nikada ne potraje, ali dovoljno hrabri i očajni da barem pokušaju.

Shug”, Jenny Han

Shug – ili, punim imenom, Annemarie Wilcox – uvjerena je da na ovom svijetu ne postoji ništa groznije nego imati 12 godina. Za sebe misli da je očajna – nekako je prebrzo izrasla u visinu, a puno presporo (točnije nikako) joj se ne razvijaju… pa… ženske obline. Uza sav taj jad još ima i previše pjegica. Ukratko, Shug je uvjerena kako ne da nije ni po čemu posebna, nego da na njoj nema ni jedne jedine dobre stvari.
A sad još kreće u viši razred. Prijatelji za koje je dosad bila uvjerena da su joj bliski i dragi, to više uopće nisu. Pogotovo Mark.

Mjesto u srcu”, Pavao Pavličić

Junak romana priča o ljubavi i prijateljstvu, odrastanju i važnim tajnama koje se odrastanjem razotkrivaju”Mjesto u srcu” je dječji roman s elementima misterije koji priča o životnim vrijednostima, prvim ljubavima, ljubomori. Roman ima sretan završetak a likovi na kraju shvaćaju da nije sve dobro i onako kako se na prvu čini, te da svaki postupak ima i svoje posljedice. ”Mjesto u srcu” je najznačajniji roman dječje književnosti te jedan od rijetkih koji je iste godine dobio dvije najznačajnije nagrade hrvatske književnosti za djecu; nagradu Mato Lovrak i nagradu Grigor Vitez.

Vodim te u Tokio”, Danica Juričić Spasović

Svi su u prvom romanu Danice Juričić Spasović Volim džudo, volim Sandru” postali bolji – osim jednog. Upravo o njemu, o negativcu, o „izgubljenom dječaku”, o tinejdžeru koji je otišao krivim putem i koji se ne može lako vratiti… govori ova dirljiva priča.

Skip to content