Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Za vrijeme velikog ljetnog odmora u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina od 14. srpnja do 31. srpnja provodile su se pričaonice, likovne i literarne radionice zajedničkog naslova „Zelena knjižnica“, a imale su cilj promovirati važnost zaštite okoliša i održivi razvoj, uravnoteženu prehranu, dobre međuljudske odnose…

Prva u nizu pričaonica inspirana je Zelenkapicom , autorice Silvije Šesto Stipaničić , a koja govori o djevojčici sa zelenom kapicom koja je gotovo cijeli iznos novaca potrebnih za kupnju kućnih potrepština potrošila na stvari koje su joj usput privukle pogled. Nakon čitanja slijedila je pričaonica, a zatim dogovor o skupljanju boca s povratnom naknadom za koje ćemo zajednički kupiti slatkiše.

Priča „Čudesan cvijet“, autorice Petre Lončar priča je o slobodi, ljubavi, ljepoti, nježnosti, mudrosti, učenju , prijateljstvu i namijenjena je upravo trenucima uživanja u zajedničkom čitanju. Potakla je kreativnost duha djece i ukazala na ljepotu dijeljenja i njegovanje zahvalnosti. Usto potiče djecu i njihove roditelje da razvijaju svijest o sebi i svojoj okolini koju treba čuvati.

Stručnim savjetima i potrebnim informacijama o vrstama pojedinog otpada koji svakodnevno stvaramo i koji moramo pravilno odložiti, pomogla je mama učenice Ane Kolarić, a usto smo i dobili informaciju o postojanju tvz. Reciklažnog dvorišta. Uslijedila je likovna radionica crtanja čudesnog cvijeta, a zatim i izrade velike cvjetne vile tehnikom kaširanja kojom smo ukrasili spremište za slikovnice velikog formata. Starija djeca čitala su onim najmlađima slikovnicu s posebnim svjetlosnim efektima, čarobnim svjetlima: “ Vilina čarobna krila„.

Osim čitanja, pričaonica i likovnih radionica, djeca su uživala na filmskim radionicama gledajući popularni film“Snježno kraljevstvo“, ali i mnoge druge. Mnogo djece sudjeluje u radu računalne radionice gdje je naročito popularan „Školski sraz“, društvena igra za 2-4 igrača, program za zabavno učenje. Igrale su se društvene igre, gradio dinosaur Tyrannosaurus rex od posebnog kartona visok 72 cm… Doznali smo i očaravajuće činjenice o različitim vrstama dinosaura.

„Zelena knjižnica“ projekt je Društva bibliotekara Istre koji je pokrenut prije tri godine u Puli s namjerom spajanja knjižnica, knjižničarstva i ekologije…

Cilj projekta “Zelena knjižnica”, kojeg je podržalo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, je preko Društva bibliotekara Istre i istarskih knjižnica educirati javnost i širiti svijest o održivom razvoju i nužnosti zaštite okoliša.

Pridružite nam se, naše aktivnosti se nastavljaju!

Skip to content