Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sinoć se u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina po 11 put okupio Čitateljski klub. U opuštenom ugođaju prostora knjižnice i puno smijeha vodio se razgovor o knjizi “Kao voda za čokoladu” meksičke spisateljice Laure Esquivel.

Knjiga je prihvaćena od strane čitateljica na različite načine. Dok je za neke članice kluba čitanje knjige bilo samo uživanje, doživljaj nečeg rijetko nađenog, autentičnog, drugima je bila nedorečena, trivijalna, ništa.

“Kao voda za čokoladu” knjiga je magičnog realizma, kombinacija običnog i nadrealnog. Uspoređuju je sa knjigom “Sto godina samoće” Gabriela Garcie Marqueza. Znamo da je meksička kuhinja uz kinesku i francusku najautentičnija kuhinja na svijetu i iz te tradicije i kulture proizašla je i ova knjiga.

Svakom stranicom ove knjige koju čitatelj lista oživljavaju se mirisi,okusi Titine, glavne junakinje romana, kuhinje. U tu čaroliju knjige koja oživljava različite osjete spisateljica majstorski uvlači čitatelja njegovim aktivnim listanjem, baš kao što je Tita strpljivo mljela, miješala začine, namirnice.

Tako da nije ni čudo da na kraju pročitane knjige i one članice kluba koje knjiga nije oduševila priznaju da su osjetile glad. Knjiga inače govori o tragičnim događajima, ljubavima članova jedne meksičke obitelji s početka 20. stoljeća, u doba revolucije. Knjiga “Kao voda za Čokoladu Laure Esquivel dobila je od članica kluba prosječnu ocjenu 3, 64.

Za sljedeći susret Čitateljskog kluba odabrali smo knjigu “Pohane zelene rajčice” američke spisateljice Fannie Flagg. Knjiga je o američkom Jugu, dobu rasne segregacije, propasti jedne aristokratske južnjačke obitelji, ali i priča o ljubavi, povjerenju i ponovno, nekom čarolijom, o kulinarskom umijeću, ovoga puta američkog Juga i poganim zelenim rajčicama.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog sa drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatiti ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Skip to content