Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

U petak, 29. prosinca 2023. godine okupio se Klub mladih čitatelja Gradske knjižnice i čitaonice Slatina pod vodstvom knjižničarke Martine Hamaček Matijević. U blagdanskom mjesecu čitao se blagdanski sadržaj! Članovi Kluba pripremili su naslove po vlastitom izboru prema zajednički dogovorenoj božićnoj temi.

Pročitani naslovi su: Julijana Matanović „Rođena na Božić“ i „Božićna potraga“, J. R. R. Tolkien „Pisma Djeda Božićnjaka“, Matt Haig „Dječak zvan Božić“ i John Grisham „Kako preskočiti Božić“.

Zbirke priča Julijane Matanović „Rođena na Božić“ i „Božićna potraga“ sastoje se od 15 odnosno 10 priča od kojih su većina zapravo iste priče. Priče povezuje blagdan, ali povezuje ih i osjećaj nedostatka topline i ljubavi. Svakom pričom Julijana nam priča o nepravdi, o nedostatku ljubavi, o boli. Sve opisane obitelji pate na svoj način, a božićno im vrijeme dodatno naglašava gubitke i otvara stare rane. Knjigu preporučujemo starijim čitateljima koje zanima stvaralački rad Julijane Matanović, ali i svim čitateljima koji vole tekstove ispunjene stvarnim, neuljepšanim životnim pričama.

„Pisma Djeda Božićnjaka“ J. R. R. Tolkiena sadrži pisma (i ilustracije) koje je autor dvadesetak godina pisao vlastitoj djeci pretvarajući se da im piše Djed Božićnjak. Prvo je nastalo za njegovog sina 1920. godine, a posljednje za kćer 1943.g. Ovo izdanje sadrži reprodukcije pisama i slika Djeda Božićnjaka. Neka su pisma kratka, a neka pisma su u obliku cjelovitih priča. Obožavatelji stvaralačkog rada ovog autora uživat će čitati priče u kojima se javljaju goblini, vilenjaci i izmišljeni jezici. Svako pismo donosi neku poruku djeci i često se u njima odražavaju aktualna zbivanja vremenskih perioda u kojima su napisana. Ovo djelo preporučujemo za čitanje i malima i velikima i nadamo se kako će nekoga potaknuti na razvijanje slične obiteljske tradicije.

„Dječak zvan Božić“ djelo je Matta Haiga, pisca kojemu je Božić draga tema. Napisao je i „Djevojčica koja je spasila Božić“ i „Otac Božić i ja“. „Dječak zvan Božić“ priča je o siromašnom dječaku Nikolasu koji je postao Djed Božić. Pratimo dječaka koji kreće u potragu za ocem, a ujedno i za mističnim vilenjačkim gradom. Putem upoznaje niz zanimljivih likova kojima pomaže toplinom svoga srca i koji mu (uglavnom) jednako tako uzvraćaju. Dječak Nikolas sa sobom nosi uspomenu na svoju majku i ispunjen tom toplinom mijenja svijet oko sebe. Knjigu toplo preporučujemo svima, naročito kao ugodno blagdansko štivo koje će vas odlično pripremiti za dane Božića i blagdana. Za sve one koji veću ljubav gaje prema ekranima, predlažemo gledanje filma koji je snimljen prema ovom romanu. Laura Martinčević knjigu komentira ovako: „Knjiga mi se jako svidjela jer zapravo pokazuje da ne moraš biti bogat da budeš poseban, dječak nazvan Božić nam je pokazao da ima dobro srce i da je jako hrabar čim bježi od kuće kako bi pronašao oca.“  Osvrt o idućoj knjizi donosi nam Lukas Vesel: „Knjiga “Kako preskočiti Božić” autora Johna Grishama me se jako dojmila i ostavila na mene vrlo jak utisak o važnosti obitelji i zajedništvu u blagdanskom ozračju. Na samome početku knjiga dokazuje kako smo mi ljudi materijalna bića te da kroz sve gledamo kao nešto što moramo učiniti radi drugih. U potpunosti zaboravljamo srž samih blagdana, a to je zajedništvo obitelji i prijatelja. Na kraju knjige možemo uočiti da sve završava sretno, jer su svi na okupu za Božić. Smatram da bi svatko trebao pročitati ovu knjigu kako bi u sebi probudio svijest da blagdane trebamo provesti sa svojom obitelji, jer je to ono najvrjednije što imamo.“

Zahvaljujemo članovima Kluba koji su se odazvali 11. sastanku. Zahvaljujemo svim članovima Kluba koji su bili aktivni kroz 2023. godinu i s nama podijelili svoje dojmove i razmišljanja. Veselimo se druženjima u novoj, 2024. godini!

Skip to content