Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Održan 12. sastanak Kluba mladih čitatelja

 

U četvrtak, 22. veljače, u prostorima Gradske knjižnice i čitaonice Slatina okupili su se članovi Kluba mladih čitatelja. Zbog školskih obaveza članova i radnih obaveza voditeljice Kluba druženje u siječnju se nije moglo održati tako da su ovim sastankom u veljači obuhvaćene dvije teme u zanimljivoj kombinaciji.

Članovi Kluba u siječnju su čitali trilere autora prema vlastitom izboru, a u veljači, pretpostavljate, ljubavnu tematiku. Vrlo zanimljiva kombinacija za jedno druženje, a iskoristili smo ju i za uređenje prostora. Svaki član koji je prisustvovao ovom sastanku predstavio je jedno pročitano djelo, triler ili ljubavni roman, prema vlastitom izboru. Naslovi koji su predstavljeni su triler za mlade „Kći čuvara vatre“ autorice Angeline Boulley, „Zatvorska vidarica“ fantastični triler Lynette Noni, „Savršeno ubojstvo: dnevnik dobre cure“ napeti triler autorice Holly Jackson, „Izgubljena djevojčica iz Berlina“ povijesno ljubavni roman Elle Carey i psihološki triler „U vodu“ Paule Hawkins.

Počnimo s dojmovima!

Autorica romana za mlade odrasle (eng. young adult) Kći čuvara vatre je američka autorica Angeline Boulley, pripadnica Chippewa (Ojibwe) indijanskog plemena. Na svom kulturnom naslijeđu izgradila je ovaj roman i donijela nam lik osamnaestogodišnje Daunis, također pripadnice plemena Ojibwe. Čitajući ovaj roman upoznajemo život u indijanskom rezervatu, dinamiku stanovnika rezervata, njihove običaje, kulturu i probleme s kojima se suočavaju. Daunis svjedoči šokantnom ubojstvu povezanom s problemom droge u rezervatu i u tajnosti istražuje događaje. Kroz svoju istragu otkriva detalje koji ne idu u prilog čak niti njenoj obitelji, ali događaji eskaliraju, prijevare i smrti se gomilaju, a Daunis je primorana pomoći i istrazi FBI-a. Članica Kluba koja je ovaj roman predstavila ocjenjuje ocjenom odličan (5) i toplo ga preporuča mladima. Dodaje kako roman pruža uvid u zanimljive običaje indijanskog plemena, što joj se posebno svidjelo, te kako je radnja romana organizirana na vrlo zanimljiv način.

Zatvorska vidaricaprvi je nastavak fantastične istoimene trilogije australske autorice Lynette Noni. U ovom romanu upoznajemo novi svijet i njihova pravila (preživljavanja), ali vrlo je lako povući ozbiljne poveznice s problematikom našeg globalnog društva i crnim krugovima u koje čovječanstvo zapada iznova i iznova. Lynette Noni nam piše o Kivi Meridan, sedamnaestogodišnjoj vidarici zloglasnog zatvora Zalindova. Kivi biva izravno umiješana u pobunu protiv vladajuće obitelji kada na sebe preuzme Suđenje kušnjom kako bi na životu održala i spasila kraljicu pobunjenika, ali time i sebi osigurala oslobođenje.  Suđenje nitko nikada nije preživio, ali Kiva dobiva neočekivanu pomoć. Kiva je djevojka koja je naviknuta na preživljavanje u zatvoru, oslanja se i vjeruje samo sebi. Kroz roman pratimo njeno emocionalno otvaranje prema dječaku Tippu o kojemu brine, prema zatvorskoj čuvarici Naari s kojom postaje prijateljica i prema novom zatvoreniku Jarenu koji u njoj budi romantične osjećaje. Ovaj roman ispričan je iz perspektive glavne junakinje, na trenutke je vrlo mračan, a na trenutke nas ostavlja da se borimo s neodgovorenim pitanjima i neobjašnjenim pojedinostima. Članica Kluba koja nam je predstavila ovaj roman ocijenila ga je ocjenom odličan (5) i preporučuje ga mladima koji vole fantastiku i svima onima koji vole knjige s puno detalja, informacija i događaja. Dodaje kako se mnogi dijelovi radnje mogu skratiti, čine joj se nepotrebnima, ali nećemo zaboraviti kako je to trilogija pa se otkrivanju i razjašnjenju možemo nadati čitajući drugi i treći nastavak.

Psihološki triler Paule Hawkins U vodu pisan je iz 11 perspektiva, intimno predstavljajući 11 likova i gotovo 11 mogućih sumnjivaca. U početku je upravo brojnost likova zbunjujući dio, ali svaki se dio posloži kroz napredak radnje i otkrivanje istine. Autorica navodi čitatelja od lika do lika pomičući povećalo sumnje s jednog imena na drugo. Središnji likovi su mlada žena Jules i tinejdžerica Lena. Jules je mlada žena koja se vraća u svoj rodni grad Beckford nakon nesretne smrti svoje sestre Nell kako bi se brinula o nećakinji Leni. Lena je, uz majku, nedavno tragično izgubila i najbolju prijateljicu Katie. Nell i Katie su svoj kraj pronašle na istom mjestu, u mračnom rukavcu obližnje rijeke koji mještani zovu Jezero utapanja. Upravo te hladne vode kriju tajne o smrti brojnih lokalnih žena, ne samo o Nellinoj i Katienoj smrti. Dok dio likova ulaže napore kako bi otkrio razloge utapanja toliko žena na istom mjestu, dio likova bježi od istine i svojim činovima dodatno zapetljava put do istine. Voditeljica kluba, koja je ovaj roman predstavila, preporučuje ga svim generacijama koje uživaju u čitanju ovog žanra. Roman je uzbudljiv i vrlo čitljiv, a ambijent i atmosfera su odlično dočarani. Ocjena romana je vrlo dobar (4).

Savršeno ubojstvo: dnevnik dobre cure napeti je triler s elementima kriminalističkog romana, za sve generacije, mlade britanske autorice Holly Jackson. Radi se o prvom od četiri romana koji nas vode kroz zanimljive istrage snalažljive i pronicljive srednjoškolke Pippe. U ovom romanu Pippa istražuje smrti dvije mlade djevojke i samoubojstvo jednog mladića u sklopu svog školskog projekta. U istrazi joj se pridružuje i brat pokojnog mladića te postaju prijatelji. Pippa svojoj istrazi pristupa na simpatičan način, ali ozbiljno, trudi se zabilježiti sve detalje koje otkrije. Dio romana sastoji se od zapisa i uvida s terena, razgovora, crteža, poruka te knjiga zbog toga djeluje stvarnije. Roman je pisan jednostavnim jezikom, vrlo se lako čita i prati tijek radnje. Članica Kluba koja nam je ovaj roman predstavila prava je zaljubljenica u napete sadržaje i osjetila je kako je prelako došla do rješenja istrage, poželjela je da roman sadrži malo više misterije i opasnosti. Nakon pročitanog drugog i trećeg dijela ove tetralogije zaključila je da joj se drugi dio najviše svidio. Prvom dijelu, romanu „Savršeno ubojstvo: dnevnik dobre cure“ dala je ocjenu vrlo dobar (4), a preporučuje ga mladim čitateljima.

Povijesni roman, s elementima ljubavnog romana, Izgubljena djevojčica iz Berlina američke autorice Elle Carey. Ovaj je roman nadahnut istinitim događajima 2. svjetskog rata. Autorica nas vodi ulicama Berlina 1946. godine kroz lik ratne dopisnice Kate Mancini. Kate boravi u ruskom dijelu Berlina i izvještava o posljedicama ratnih razaranja. Iz ruševina spašava izgubljenu djevojčicu Miju koja je od šoka prestala pričati. Uz pomoć kolege novinara, Ricka, pronalazi sigurnu kuću za Miju u Berlinu. Život ju vodi natrag kući u SAD, ali zaklinje se da će ostati u kontaktu s Mijom. Ponovni život kod kuće pred Kate stavlja izazove: teško pronalazi posao kao ženska novinarka. Između nje i Ricka rastu snažni osjećaji, ali nije prihvaćena od strane njegove obitelji. Rick ubrzo biva optužen da je komunistički simpatizer, a Kate želi napraviti sve da mu pomogne što znači da mora otići natrag u Njemačku i potražiti djevojčicu Miju. Član Kluba koji nam je predstavio ovaj roman preporučuje ga zrelijoj populaciji za čitanje te svim ljubiteljima povijesno ljubavnih romana. Ocijenio ga je ocjenom 3,5, jer je, kaže, očekivao malo više događanja i zapleta.

Zahvaljujemo svim članovima Kluba mladih čitatelja, a najviše onima koji su odvojili vrijeme za 12. sastanak. Svim zainteresiranim mladim čitateljima šaljemo otvoreni poziv da nam se pridruže. Sve informacije mogu pružiti knjižničarke Knjižnice, potrebno je samo posjetiti nas!

Pripreme za 13. sastanak su već krenule! Čitamo dva naslova ovaj put, a to su „Bilješke o tvom iznenadnom nestanku“ Alison Espach i „Putni zapisi jednog mačka“ Hire Arikawe. Veselimo se razgovoru o spomenutim naslovima!

Skip to content