Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Po 18. su se put sinoć sastali članovi Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina. Prostor knjižnice je sam po sebi udoban, ugodan, pogotovo za ljubitelje knjiga. Tu se nalazimo na svom terenu, prepoznatljivom, a ipak svaki puta drugačijem, iznenađujućem. Budući da se uvijek nađe neka nova knjiga, neka koju dugo čekamo, neki novi, stari prijatelj koji će s vama podijeliti radost izbora. Tako smo se i ovaj put susreli, članovi Čitateljskog kluba, kako bismo razgovarali o jednoj novoj knjizi. Riječ je o romanu “Solar” britanskog pisca Iana McEwana. Iako nas je knjiga pomalo namučila, ipak je glavni lik znanstvenik koji je dobio Nobelovu nagradu za fiziku, knjiga je dobila solidnu ocjenu, 3,73. Riječ je o djelu za koje je autoru, Ianu McEwanu dodijeljena nagrada Bollinger Everyman Wodehouse za humanističku književnost.

Četiri je godine pisac istraživao i prikupljao materijal da napiše knjigu o klimatskim promjenama. Knjiga prati devet godina dugog razdoblja glavnog lika Michaela Bearda koji na kraju postaje žrtva samoga sebe, svoga karaktera. Roman je tematski aktualan, ne nedostaje humora, provokacije, ali i prikaza obeznađenog pojedinca na planeti Zemlji u kojoj vladaju sebičnost i zavaravanja. Knjigu smo naravno različito doživjeli, ima dosta podudarnosti, ali ono u čemu je pisac uspio, barem kod nas – slatko smo se nasmijali nekim dogodovštinama glavnoga junaka. Dobar smo tim, savladali smo i jednoga Nobelovca za fiziku.

Za sljedeći susret, 14. studenog ( drugi utorak u mjesecu) 2017. u 18,30 sati god. čitamo knjigu “Polarna svjetlost” Jennifer Donnelly. Autorica snažno ocrtava siromaštvo, rasizam i feminizam s početka dvadesetog stoljeća. Ovaj roman odmah po objavljivanju postaje omiljeno štivo i jedna od rijetkih suvremenih knjiga uz koje se nevolje i radosti jednog davno izgubljenog svijeta doimaju stvarnima poput sadašnjosti.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Skip to content