Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Održan je novi susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina u ugodnoj atmosferi prostora knjižnice i uz tihu melodiju kubanske glazbe, uz prepoznatljive slike Kube. Okupila nas je knjiga „Dogodine u Havani“ američke spisateljice kubanskih korijena Chanel Cleeton. Moderatorica susreta bila je naša vjerna članica, od prvog susreta, gospođa Jelka Maravić.

Roman „Dogodine u Havani“ svidio nam se kao ideja, tema. Kubanska revolucija nam nije nepoznata, međutim, u knjizi smo nalazili neke podatke do kojih ranije nismo naišli. Revolucija, Fidel Castro, Che Guevara, Batista likovi su koji se nalaze u pozadini povijesne pozornice ovoga romana, ali su i osobe koje vuku glavne konce i koji utječu na živote glavnih likova romana.

Roman prati tri generacije jedne poznate kubanske obitelji zahvaćene vihorom revolucije. Prisiljeni iseliti iz Kube u Ameriku na Floridu misle da je to samo privremeno i kratkoročno rješenje, ali ono postaje skoro šezdesetogodišnja težnja za domovinom.

Izmjenjujući prošlost i sadašnjost spisateljica uvodi lik potomke već treće generacije jedne obitelji koju u romanu susrećemo u sadašnjosti, točnije 2017. godine. Ona putuje u Kubu, točnije Havanu, bakino rodno mjesto, kako bi ispunila njenu posljednju želju. Kuba koju nalazi zapela je u prošlosti iako je kao zemlja prelijepa. U zemlji predaka ništa se veliko nije promijenilo i dalje je njezina obitelj tu nepoželjna.

U knjizi nalazimo dvije ljubavne priče, bakinu i unukinu. Roman progovara o vječnoj ljudskoj težnji za promjenama, boljem sutra, o tome kako jedna gotovo dobra ideja povampirena postaje tamnica čitavog jednog naroda.

Uz sigurno vođenje naše moderatorice susret je prošao za čas. Roman nas je odvukao i u neke druge teme, pitanja, razmišljanja. Roman „Dogodine u Havani“ Chanel Cleeton od članova kluba je dobio srednju ocjenu 4,07.

Za sljedeći susret čitamo roman „Ribari“ Chigoziea Obioma, a putem knjige putujemo u Nigeriju gdje se susrećemo sa pričom o četvorici braće i njihovom odrastanju, snovima, solidarnosti, ljubavi.

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvom.

Skip to content