Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina u suradnji sa Specijalističkom pedijatrijskom ordinacijom dr. med.spec. ped. Željkice Gerenčir u okviru nacionalne kampanje „Čitaj mi“ organizirala čitanje naglas djeci utorkom i četvrtkom u prostoru Ordinacije.

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina želi potaknuti roditelje da čitaju svojoj djeci i što prije postanu članovi svoje lokalne knjižnice koja djeci poklanja članstvo do polaska u školu i u prvom razredu osnovne škole.
“Čitaj mi!” prva je nacionalna kampanja za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja. Pokrenuta je povodom Europske godine čitanja naglas (2013.), a pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Tijekom kampanje “Čitaj mi!” informacije o dobrobitima čitanja djeci od rođenja roditelji mogu dobiti u svakoj knjižnici te u domovima zdravlja i rodilištima u kojima su postavljeni informativni plakati i letci.

Kampanja “Čitaj mi!” pokrenuta je u Europskoj godini čitanja naglas (2013.) s ciljem da promicanje rane pismenosti i kulture čitanja u obiteljima kontinuirano provodimo i u nadolazećim godinama; kako bi čitanje naglas postalo stalnom aktivnošću u hrvatskim obiteljima s malom djecom; usluge za bebe i djecu rane dobi i njihove roditelje postale dijelom stalnih knjižničnih programa u narodnim knjižnicama, a suradnja između knjižničara, pedijatara, odgojitelja, logopeda i drugih stručnjaka postala što intenzivnijom u promicanju čitanja naglas djeci od rođenja.

Sva djeca imaju pravo na pristup slikovnicama i knjigama, svakom djetetu treba omogućiti da mu se čita i razvijanje uz čitanje!

Organizatori kampanje su Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež, UNICEF, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti, Hrvatsko logopedsko društvo“ (www.citajmi.info/kampanja)

Knjižničarke Gradske knjižnice i čitaonice Slatina oduševljene su otvorenošću i suradnjom sa Specijalističkom pedijatrijskom ordinacijom dr. Željkice Gerenčir na čiju inicijativu je pokrenuta suradnja te su 12. i 14. prosinca održale prva druženja s djecom i njihovim roditeljima u prostoru Ordinacije.

Na druženjima su čitane božićne i mnoge druge priče. Korištene su glazbene slikovnice i one koje sadrže pokoju igračku za najmlađe.

Roditeljima su dijeljeni promotivni materijali kojima ih se podsjeća da besplatno mogu učlaniti svoje dijete i tako mu omogućiti pustolovinu čitanja.

Druženja će se nastaviti svakoga utorka i četvrtka od 14,00-16,00 sati, a djeci će čitati profesorice-dipl. knjižničarke.

Skip to content