Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

015Povodom Mjeseca hrvatske knjige, a u okviru Europske godine čitanja naglas, 23. listopada 2013. provode se brojne akcije u Hrvatskoj kako bi se potaklo čitanje i čitanje naglas, razvijale čitalačke navike, popularizirala knjiga i potaklo pozitivno natjecateljstvo duha. Naglas će čitati književnici, glumci, knjižničari, djeca, djedovi, bake, roditelji, slučajni prolaznici.

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina za tu prigodu ugostila je učenike Područne škole Donji Meljani u pratnji učiteljica Mirjane Prlić, koja je i inicirala današnji susret, i Martine Gregurić te asistentice u nastavi Emine Bljakaj Vulić. Učenici su iz mješovitih odjela od 1. do 4. razreda te je i program prilagođen ideji da svi učestvuju i uživaju u čitanju i doživljavaju književnog djela. Stariji učenici čitali su mlađima Grimmovu bajku „Vuk i sedam kozlića“. Čitali su izražajno jer je naglašeno da će mlađi učenici odabrati najbolje pročitane tekstove.

Učenici prvog i drugog razreda nominirali su učenike iz trećeg i četvrtog za najčitače: Valentinu, Davida, Tomu, Patrika, Petra i Doru. Pobijedio je Petar iz četvrtog razreda. Svi nominirani učenici dobili su skromne nagrade, a prvašići besplatno članstvo. Nakon pročitane bajke, mlađi učenici bojali su već unaprijed pripremljenu bojanku s likovima iz bajke. Stariji učenici predlagali su ideje za pisanje suvremene bajke i izrađivali plakat u obliku stripa s temama današnjeg susreta.

018

Geslo Mjeseca hrvatske knjige 2013. je „Tko čita (ne) skita“. Heraklit je rekao da jednu te istu stazu ne možeš proći dva puta: uvijek je nešto drugačije: priroda, svjetlo, zvukovi, boje, mirisi se neprestano mijenjaju. Susreću se drugi ljudi. Edo Popović to uspoređuje s dobrom literaturom koju je potrebno uvijek ponovno čitati kako bi drugačije i bolje razmišljali, bivali oslobođeni i ispunjeni novom energijom. Isto je tako s hodanjem, hodaju samo slobodni ljudi. Dakle, čitajte i hodajte! ( Tema preuzeta, tekst izmijenjen iz Proslova brošure Programa mjeseca hrvatske knjige 2013.)

Dakle, čitajte, jer čitanje može biti avantura, baš kao i hodanje!

Ana Knežević, Gradska knjižnica i čitaonica Slatina

Skip to content