Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Djeca Dječjeg vrtića „Zeko“, skupina „Jabučice“, a zatim i skupina predškolaca posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina

U srijedu, 25. travnja 2018, Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetila su u prijepodnevnim satima djeca Dječjeg vrtića „Zeko“ skupina „Jabučice““ u pratnji odgajateljica Romine Janečić i Ljiljane Diklić.
Posjet Knjižnici jedan je od planiranih posjeta ustanovama i mjestima gdje se djeca mogu upoznati sa problematikom zaštite čovjekove okoline.

22. travnja Dan je planeta Zemlje i tim povodom knjižničaka i stručna suradnica priredile su mnoštvo slikovnica, elektroničke građe i ukrasile prostor Knjižnice. Djeca su u Vrtiću već mnogo naučila o recikliranju te je knjižničarka imala laganu zadaću djeci pročitati slikovnicu autorice Maje Gjajić: „Hoće li Zemlja ozdraviti?“ koja promiče ljubav prema prirodi, prava i obveze djeteta da od najranije dobi sudjeluju u zaštiti svoga okoliša, ali i da razvijaju svoju kreativnost i umjetničke potencijale.

Autorica se u knjizi pita i pri tome želi da djeca sama daju odgovor. Glavna junakinja je znatiželjna ptičica koja je obletjela čitav svijet i uvidjela da u mnogim krajevima Zemlja i njezini stanovnici pate jer je more bolesno, padaju kisele kiše, ledenjaci se tope. Životinje su zabrinute za budućnost, ali i ptičica. Postavlje se pitanje : Hoće li Zemlja ozdraviti? Djeca mlađe skupine potaknuta su razmišljati kako od najranije dobi sudjelovati u zaštiti svoje okoline na način da pravilno odlažu i razdvajaju smeće i otpad…

Predškolcima je pročitana istoimena slikovnica, a oni su izrazili visok stupanj brige za svoj okoliš sudjelujući u čitanju priče i konstatirajući da je njihov doprinos tome da Zemlja ozdravi upravo ogroman. Predškolci su izrazili i veliku ljubav prema čitanju i knjizi koja je također ovih dana slavila značajne datume. Čitaju im odgajateljice i roditelji. Stručna suradnica izradila je predloške u obliku cvjetova koje su djeca bojala i uz pomoć knjižničarke sastavljala u cjelinu. Predškolci su došli u pratnji odgajateljica Danke Gojić Kajzer i Tamare Majer.

Djeca su dobila besplatno članstvo za narednih godinu dana.

Skip to content