Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Povodom Mjeseca hrvatske knjige 2017. koji je trajao od 15.10.2017-15.11.2017, Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina posjetila su djeca Osnovne škole Josipa Kozarca Područnih škola Sladojevci i Novi Senkovac te Osnovne škole Vladimira Nazora iz Nove Bukovice uključujući i djecu predškolskog uzrasta.

Učenici su došli 20. studenoga u dvije skupine u pratnji učiteljica i ravnateljice. Jedni će nakon susreta u Knjižnici posjetiti kazališnu predstavu „Grga Čvarak“, a drugi će Knjižnicu posjetiti nakon odgledane predstave.

Učenici su istoimenu pjesmu čitali naglas. Autor pjesme je Ratko Zvrko, a zbirka je nazvana po glavnom junaku Grgi Čvarku. Ovom pjesmom, a i zbirkom pjesama autor je pogodio dječje interese. Zbirka je doživjela desetak izdanja. Pjesnik sam navodi kako djeca najviše vole pjesmu „Grga Čvarak“ iz razloga što u glavnom liku pronalaze mnoge svoje osobine. Autor vrlo dobro poznaje dječje igre, pozitivne i negativne „poduhvate“, crte karaktera, sklonosti i nevoljkosti, prijateljstva i svađe.

Autor gleda djecu s mnogo razumijevanja i osjećaja za njihov duhovni život. Ne gleda u njima anđeosko utjelovljenje dobrote, ali ni oličenje zloće. Djeca su dobroćudna i vragolasta, plemenita i obijesna, prpošna i radoznala, nemirna i lijena, iskrena i lažljiva, spremna pomoći i napraviti nepodopštinu. Tako i Grga Čvarak ponekad plače cijelu noć što se mila, mala po koljenu ogrebala, a ponekad bi se s vukom klao.

Učenici su zatim pogledali crtani film Bo-tuov bubanj, autora Brune Kumana i Ivane Guljašević o dječaku koji je rođen u plemenu N-gunga i osim uobičajenog ritma glazbe pronašao jedan novi ton za koji je trebalo vremena da ga stariji prihvate. Sreća je dječakova što je poglavica prepoznao talent mladog bubnjara, ali i naglasio da se stari običaji ne smiju zaboraviti. Priča je uokvirena i u slikovnici klasične forme. Autor je za crtani film dobio mnoge nagrade, prikazuje se diljem svijeta i u art kinima te u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Učenici su upoznali priču i pjesmu pročitanu u knjizi, zvučnu knjigu, istoimenu riču pretočenu u kazališnu predstavu. Lik dječaka Bo-tua tumačili su uz pomoć lutke koju Knjižnica posjeduje. Knjižnica je učenicima prvih razreda poklonila besplatno članstvo. Nakon redovnog otpisa u 2017. godini, Knjižnica je poklonila Osnovnoj školi Vladimira nazora iz Nove Bukovice 37 svezaka lektirnih naslova.

Skip to content