Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina obilježila je Međunarodni dan darivanja knjiga, 14. veljače. Međunarodni dan darivanja knjiga ujedno je i volonterski projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, dijete uči koliko je lijepo i važno pomagati.

Građani Grada Slatine donosili su slikovnice svoje djece, ili su ih djeca sama predavala knjižničarima, a bile su namijenjena Udruzi „Vretenac“ iz Slatine. Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Slatina osobno ih je odnijela članovima Udruge koji često sa svojim učiteljima i drugim stručnim osobama ili roditeljima posjećuju knjižnicu i čitaonicu Slatina i sudjeluju u radu radionica.

Turistička zajednica Grada darovala je slasne kiflice.

U Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu i dječju knjigu što prije svega znači poziv na akciju jer siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegovog potencijala (UNICEFovo istraživanje provedeno 2012. godine; sudjelovao 1621 roditelj).

Knjižničari u Hrvatskoj po četvrti puta obilježavaju ovaj dan organizirajući na dječjim odjelima prikupljanje slikovnica pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”. Akcija darivanja slikovnica organizira se u okviru nacionalne kampanje “Čitaj mi!”, a pozivaju se djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama koje će ih proslijediti potrebitima. Čitanje značajno obogaćuje dječju maštu i rječnik, razvija osjećaje, pomaže mu da zavoli knjige i ono najvažnije – zabavno je.

 

Skip to content