Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ali / Andrea Petrlik Huseinović
Zagreb: Kašmir promet, 2020.

U ALI slikovnici to ALI je uvijek pozitivno. Slikovnica je oslikana tehnikom akrilika, a u nju su ugrađeni djelići razrušenih zidova ateljea Andree Petrlik Huseinović u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. i zauvijek će biti svjedok jednog teškog vremena koje smo svi prolazili u 2020., ali nadam se da će kao iza svega teškog, ponovno doći lijepo.

Najbolji susjed na svijetu / napisao Kašmir Huseinović; [ilustrirala Andrea Petrlik]
Zagreb: Dječja knjiga, 2020.

Lijepa i nježna priča o patku i medi koji se na početku nisu voljeli iako su bili susjed, čak su i dali oglase „MIJENJAM STAN ZBOG SUSJEDA.“ No s vremenom su uvidjeli da jedan drugome mogu pomoći u nevolji i postali su najbolji susjedi na svijetu.

Gregov dnevnik: kugla za rušenje / Jeff Kinney
Zagreb: Mozaik knjiga, 2021.

Gregov dnevnik : kugla za rušenje˝ četrnaesti je nastavak među djecom iznimno popularne serije knjiga o urnebesnim dogodovštinama Grega Heffleyja. Grega Heffleyja i njegovu obitelji očekuju velike promjene. Odlučili su proširiti kuću! No uz opasne kukce, otrovnu plijesan i zidove koji se ruše, Gregu će postati jasno da građevinski zahvati baš i nisu mačji kašalj. Kad se prašina napokon slegne, hoće li Heffleyjevi ostati gdje jesu ili će se morati odseliti u drugi grad?

Mala, mala vila / Vladimira Velički
Zagreb: Alfa, 2020.

Zbirka pripovijedaka nastalih kao poticaj za rad s djecom predškolskoga uzrasta. Priče su namijenjene čitanju, ali i pripovijedanju. U ovim pričama susrećemo čudesna bića, ali i sasvim obične djevojčice i dječake. Neke priče obrađuju problematiku različitosti, drugoga i drugačijega, te pokazuju put prema prihvaćanju, što je u današnjem svijetu itekako potrebno.

Priče s plaže / Sanja Polak
Zagreb: Mozaik knjiga, 2021.

Popularni i omiljeni književni lik, Paulina P. u ovoj, sedmoj knjizi po redu, opisuje ljetovanje nakon završetka petog razreda osnovne škole. Cijelo ljeto Paulina P. provodi u Vodicama, velikom dalmatinskom turističkom mjestu. Paulina P. piše priče u kojima opisuje svoja razmišljanja o svemu što vidi, osjeti i doživi na velikoj vodičkoj plaži. Uz pomoć novih prijatelja koji žive u Vodicama, Paulina P. u svojim pričama donosi zanimljive, neobične i duhovite životne situacije u kojima se svakodnevno javljaju i isprepleću različite emocije.

Ljigavac / David Walliams
Zagreb: Mozaik knjiga, 2021.

˝Ljigavac˝ je nova fantastično duhovita pripovijest autora multimilijunskih bestselera Davida Walliamsa koju je ilustrirao Tony Ross. Dobro došli na otok Nastor… Na ovom otočiću nastanio se veliki broj užasnih odraslih osoba. Škola, mjesni park, dućan igračaka, čak i sladoledarski kombi u vlasništvu su grozomornih starkelja kojima je najveće zadovoljstvo djeci zagorčati život. A vlasnica cijelog otoka gora je od svih njih zajedno – Tetka Greta Gramzić! Netko im mora stati na kraj. No, tko je dovoljno hrabar za to?

Kako je Fran dobio psa / napisao Zoran Maljković
Zagreb: Mozaik knjiga, 2021.

Kao i mnoga djeca, Fran želi imati psa. Ali njegovi roditelji mnogo rade, često i u smjenama, te znaju da se za psa neće imati tko brinuti jer je Fran premali. No Fran će smisliti plan u kojem će mu morati pomoći i roditelji i tako doći do omiljenog kućnog ljubimca. Ako i ti želiš psa, pročitaj kako je Fran došao do svoga pa možda i tebi uspije. Idealno za čitanje uz roditelje ili djedove i bake. Priča za učenje pozitivnih stavova.

Čitači znakova / Saša Veronek Germadnik
Zagreb: Naklada Ljevak, 2021.

Slika idiličnoga sela u koji dosele djevojčica Dora i njezin mlađi brat Vid i tamo steknu dobroga prijatelja Bora, vrlo će brzo zadobiti i neke nepoželjne obrise. Obrise slutnje, straha, jeze… i postati poprište uzbudljivih događaja, nedokučivih tajni, plemenitih osjećaja… Djeca, na prvi pogled sasvim obična, radoznala i dobrodušna, zapravo su čitači Zemljinih znakova. Čitači spajaju svjetove. Čitači štite Zemlju. Ovo je roman originalne fabule sa snažnom porukom o ljudskoj zlobi i površnosti kojoj treba stati na kraj.

Oblak čvoraka / Ivana Šojat
Zagreb: Naklada Ljevak, 2021.

Oblak čvoraka priča je o potrazi za vlastitim, temeljnim identitetom, za mjestom u svijetu ljudi, za snom svakog od nas koji je daleko od kolektivnog – jer, svaka ptica u jatu ima vlastitu priču, vlastiti identitet i poziv. Lucija je učenica osmog razreda koja na vlastitoj koži bolno kuša duboko ukorijenjenu „imovinsku podjelu” među djecom, opsesiju odjećom poznatih i skupih robnih marki, kao i izopćenje iz skupine „popularnih”. Usred puberteta i velikih fizičkih promjena, uz poslovičnu nesigurnost vezanu uz vlastiti fizički izgled, ona se suočava i sa strašnom, okrutnom, a zapravo tako trivijalnom podjelom na one koji imaju i one koji nemaju.

Škola u opasnosti / Krunoslav Mikulan
Zagreb: Naklada Ljevak, 2021.

Četvero prijatelja, Niku, Moranu, Sebastijana i Vatroslava, upoznali smo u romanu Zmaj ispod Staroga grada i pratili njihove uzbudljive, napete, katkad i vratolomne pustolovine. Ostavili smo ih u iščekivanju što će se izleći iz golema jajeta stara nekoliko stotina ili možda tisuća godina. U novom nam romanu Krunoslav Mikulan otkriva kako se izlegao mali zmaj, a naši junaci sada postaju Zmajeva družina. Kako će se naša četvorka snaći u odgoju zmaja? Ponovno zapadaju u uzbudljive i čudesne pustolovine. Otkrivaju nove tajne, sklapaju nova prijateljstva čak i s natprirodnim bićima.

 

Skip to content